A Százlábú Egyesület ez évben is szeretettel vár minden

érdeklődőt, a jubileumi

 

   X. Körösök Völgye

Határtalan Vándortúrájára!

(Románia-Magyarország)

"B" időpont: 2021.06.02-06

__________________________

Programunk nyílt, arra mindenkit szeretettel várunk, egyesületi tagsági viszonytól függetlenül.

 Teljesíthető: (1-5) nap vízi túra, és kerékpáros túra formájában.

Figyelem!

A Covid helyzet okozta sok-sok bizonytalansági tényező miatt ez a programunk egy kicsit át lesz szervezve... Előreláthatóan május közepén kerülhet ki erre a felületre a végleges (nek) szánt módosított program kiírás. Addig is türelmet kérünk mindenkitől.

 Túraprogramunk immáron 10. (!!!) éve hivatott, a határon átívelő gyönyörű Körösök Völgyének egyedülállón gazdag és sokszínű, természeti, valamint kulturális egységére felhívni a figyelmet. A vándortúra a látnivalókban igen gazdag romániai Bihari-hegységből indulva, a Borzi-szoroson, és a Béli-hegyeken keresztül, végig a Fekete-Köröst követve a magyarországi Békés városáig tart. Ennek a tájnak a szokásosnál is gazdagabb környezeti és természeti értékein kívül az itt élők történelmi, néprajzi, vallási és kulturális sokszínűsége, valamint a Körösök mentén élő partiumi szórvány magyarság vendégszeretete meghatározó hangulatot biztosít az idei (jubileumi) öt+1 napos túraprogramnak is. A vándortúrához az idén is lehet csatlakozni egy-egy napra, amelynek részleteit (linkjeit) is megtalálhatjátok az alábbi programismertetőben.

 


 

0.nap:

2021.05. 19-én (szerdán), kora reggel szervezett kiutazás Békésről, Békéscsabáról és Gyuláról a romániai helyszínre. A kiutazás különjáratú bérelt autóbuszokkal, és a csomagokat, felszereléseket szállító teher gépjárművekkel történik.

Indulási helyszínek és időpontok:

 1. Békés-Dánfoki Üdülőközpont előtti parkoló. Reggel 05:00 óra!! Érkezni az indulás helyszínére a csomag pakolás miatt  04:30-ra!!

Azok, akik autóval érkeznek erre a kiindulási helyszínre, azok gépjárműveiket a Dánfoki Üdülőközpont parkolójában hagyhatják a túra végeztéig, hiszen az utolsó napon a beérkezés is ide fog történni!

Előző esti szállás lehetőség a távolabbról érkezők számára a Békés-Dánfoki Üdülőközpontban. Sátras, faházas és, (vagy) panziós szobákban. A szállásigényeket előre a +36 20 592 5636, vagy a udulokozpont@gmail.com címen adhatjátok le május 18. (kedd) estére.

További csatlakozási helyszínek és indulási időpontok a

különjáratú autóbuszok útvonalának megfelelően (május 19-e szerdán) a következők:

 

 1. Békéscsaba, Aldi parkoló:  05:00

 

 1. Gyula, Penny Parkoló 05:30

Figyelem!

Akik a két utóbbi helyszín valamelyikén kívánnak felszállni (csatlakozni) és kerékpárt szeretnének hozni Romániába, azok az indulás előtti este (05.18.kedden) 18-19 óra között hozzák át kerékpárjaikat Békés-Dánfoki Üdülőközpontba, hogy azokat legyen idő felrakni szakszerűen a szállító traillerre!  Ez azért szükséges, mert a felszereléseket szállító járművek (pl. bringaszállító tréler is) reggel Békésről egyenesen a határra megy és nem érinti sem Békéscsabát, sem pedig Gyulát!

Akik „csak” a 0.-napi látványos és izgalmas gyalogtúrára érkeznek a romániai Fekete-Körös forrásvidékére, azok is ezeken az autóbuszokon fognak ki (és a napi program után vissza) utazni Magyarországra.

Fontos!

Csomagolni úgy ajánlott, hogy a buszok csomagtartójába és a csomagszállító teherautók platójára csak azok a csomagok, felszerelések kerüljenek, amelyek biztosan nem kellenek a "0.napi" gyalogtúrához mert nem biztos, hogy hozzáférhetőek lesznek azok a csomagok délutánig.

Tehát! Az autóbuszra kérjük hozni:

 • ÉRVÉNYES!!! Útlevelet, vagy személyazonossági igazolványt!! Esetleg oltási igazolást!
 • Kis hátizsákot! Nem nylon szatyrot, vagy retikült! (… a szabad kezekre nagy szükség lesz!) Esőköpenyt, (nem esernyőt!!) Váltó zoknit, pólót, nadrágot. Energia pótlókat. Pl. szendvicseket, gyümölcsöt, szőlőcukrot, csokoládét stb…kellő mennyiségű ivóvizet.
 • Gyalogtúrázáshoz megfelelő ruházatot és erős masszív lábbelit. Elsősorban bakancsot!

 

 

A Szentháromság Vízesés három különálló meredek vízoszlopból áll. Az egyenként is igen látványos (40m-es Atya, a 80m-es Fiú, és a 60m-es Szentlélek) vízesések három  különböző irányból érkeznek ide, de a leérkezés után közvetlenül, már egy közös ágban gyűlnek össze.  E varázslatos hely a  Körösök (Sebes, Fehér, és a Fekete) középső ágának a Fekete-Körösnek fantasztikusan szép eredési helye. A tavaszi (nyár eleji)  vízbőség idején a Szentháromság Vízesés hatalmas robajjal és hűsítő vízpárával fogadja az arra "tévedt" látogatókat...

Figyelem!

A Szentháromság vízeséshez feljutni nem egyszerű, hiszen az utolsó 1-1,5 km szinte teljesen a patak medrében (Fekete-Körös) vagy közvetlenül a mellett párhuzamosan, viszonylag nehezebben járható terepen zajlik. Ezért a megfelelő erős lábbeli elengedhetetlen!! E nélkül ne is jöjjön senki!

Az alábbi linkre kattintva ebből a terepviszonyokból (is) kaphattok ízelítőt!!

https://www.youtube.com/watch?v=50yMB9BKmcY

A 0.nap további programja:

A határátlépést követően 1 (2) rövid (egészségügyi) megálló beiktatásával, folyamatos buszos utazással érünk Biharmezőre, ahonnan gyalogtúránk is kezdetét veszi a Szentháromság Vízeséshez. Az időjárási és az egyéb terepviszonyok függvényében a Fekete-Körös szimbolikus eredéséhez (a monumentális vízeséshez) kb. a déli órákban fogunk felérni.

Tervezett program: Ünnepélyes Emléktábla elhelyezés, emlékezés és rövid megnyitó beszéd, majd rövid Ökumenikus istentisztelet, (igehirdetés) szendvics ebéd (hozott anyagokból) közös csoport fotózás.  Ezáltal az idei jubileumi X. Körösök Völgye Határtalan Vándortúránkat is egészen a Körösök eredésétől kezdjük.

Ezután visszatérés gyalogosan ugyanazon az útvonalon az autóbuszokhoz, amelyekkel közösen, a közeli esti táborhelyre érkezünk a Fekete-Körös menti Köröstárkányba.  Közvetlenül itt a Körös partján kialakított hangulatos táborhelyen veszi kezdetét hivatalosan is a X.Körösök Völgye Határtalan Vándortúra rendezvény egy „koccintós” megnyitóval.

E helyszínen közös (bőséges) melegvacsora, és kultúr-program is várja a túra résztvevőit, vendégeit. A közös vacsora és az Ünnepélyes megnyitót követően az esti órákban az autóbuszok visszaindulnak Magyarországra azokkal, akik „csak” a 0. napi rendezvényre érkeztek. Az Ő hazaérkezésük Magyarországra kb. 22-23 óra körül várható.

a középső ág
a "középső" ág (alsó fele..)

 

Figyelem!

Azok akik "csak" a 0.napi gyalogtúrán kívánnak részt venni azok is a lejebb található regisztrációs felületre kattintva tudnak jelentkezni. Az ő költségük (részvételi díjuk) vacsorával együtt: 6000Ft/fő lesz.

 

 

 

1.nap:

 

   Túra indítás hivatalos időpontja:

2021. 05. 20. Csütörtök délelőtt ("magyar- idő") szerint: 10:00-kor!! 

Helye: Köröstárkányi (Ro) sportpálya melletti kavicsos folyószakasz.

 

 A következő napok programja (útvonal és km információk az alábbi táblázatban olvashatók)

 

 

Időpont

 

Vízitúra

 

Bringatúra

 

 0.nap

2021.05.19.szerda

Közös gyalogtúra a Fekete-Körös eredéséhez

a Szentháromság Vízeséshez

 

Duna tv-s rövid összefoglaló 2014-ből:

https://www.youtube.com/watch?v=50yMB9BKmcY

 

 

1. nap

2021.05.20.csütörtök

 

Köröstárkány, - Belényes, - Belényesújlak (20km)

 

Köröstárkány, Szedres, Medve-barlang, Mérági-szakadék, Pontoskői kilátó, Belényesújlaki gát, Belényesújlak

 

 

2.nap

2021.05.21.péntek

 

Belényesújlak,- Borzi-szoros,- Sólyom, Belényesszentmiklós,- Gyanta, (22km)

 

Belényesújlak, Várasfenes, Bélavár, Magyarremete,  Mézgedi- csepkőbarlang, Robogány, Pusztaholod, Gyanta

 

3.nap

2021.05.22. szombat

 

Gyanta—Ripai magaspart, -Tenke (18km)

 

Gyanta, Magyarremete, Biharrósa, Lazuri-szurdok, Farcu-kristálybarlang, Cutilor-szurdok, vissza Magyarremete, Belényes,  Borzi-szoros, Solymos, Belényesszentmiklósi Pálos torony, Feketekápolna, Gyanta, Tenke

 

4.nap

2020.05.23. vasárnap

 

Tenke ,- Feketetót, Talpas, Tamáshida, Nagyzerind, Feketegyarmat

 

(54km)

 

 

Tenke, Bélfenyér, Feketetót, Feketebátor, Talpas, Tamáshida, Nagyzerind-Feketegyarmat,

 

5.nap

BEFUTÓ!

2021.05.24

(Pünkösd Hétfő)

 

 Nagyzerind-Feketegyarmat,

Ant, Országhatár, Gyula- városerdő, Szanazug, Békési Kikötő (37km) befutó: kb.17 órakor

 

Feketegyarmat, Országhatár, Mályvád, Gyula-városerdő, Gyula, Póstelek, Gerla, Doboz,

Békési-Kikötő.

 

 Általános tudnivalók a túra résztvevői számára:

 A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Ennek tudomásul vételét az indulás előtt mindenki aláírásával igazol!

 A túra szervezett formában, túravezetők segítségével és vezetésével zajlanak! A napi túratávok és programok után, a túrázók előre kialakított (és már sokszor kipróbált) közös táborhelyen töltik az éjszakát saját sátrakban. Egyéb szálláslehetőségek, pl.vendégházak korlátozott számban rendelkezésre állnak, de ezek töblet költségeit a túra részvételi díja NEM tartalmazza. A határátlépésekhez érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

 A tábor helyszínek sorrendben a következők:

 • Köröstárkány, (Ro)
 • Belényesújlak, (Ro)
 • Gyanta, (Ro)
 • Tenke, (Ro)
 • Nagyzerind-Feketegyarmat. (Ro)
 • Békés-Dánfok Üdülőközpont (Hu)
 

 Az igénybe vett táborhelyszíneken sörpadok, asztalok, WC-k és tisztálkodási (alap) feltételek a rendelkezésre állnak. A tábori felszereléseket, személyes csomagokat, sátrakat, szivacsokat, hálózsákokat stb.., zárt teherautó(k) szállítják egyik táborhelyről a másikra. Ezért a kenukban, és a bringákon, a túra ideje alatt nem kell felesleges cuccokat cipelni, csak azt ami a napi programhoz feltétlenül szükséges. A szervezők minden közös táborhelyen töltött este folyamán, bőséges meleg vacsorát biztosítanak a résztvevők számára. Ezért kérjük, hogy mindenki hozzon magával evőeszközt, + mélytányért, bögrét. (ne törékenyt és ne gyenge műanyagot!) A napi egyéb étkezésekről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A táborhelyek közelében mindenütt találhatók élelmiszerboltok, ahonnan a készleteket fel lehet tölteni. Romániában a Lei (RON) a hivatalos fizetőeszköz, kérjük költőpénznek azt beszerezni!

Figyelem!

A pünkösdi időszakban előfordulhatnak hosszabb-rövidebb záporok, zivatarok is. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy a személyes felszereléseinek, csomagjainak összeállításánál ezt vegye figyelembe. A sátrak méreteit alapul véve ajánlatos pluszban hozni "lépésáló" erősebb fóliát amelyet rá lehet teriteni a sátrakra, vagy az egyéb cuccokra.

 

A táborhelyek környékén korlátozott számban egyéb szálláslehetőségek is igénybe vehetők. Ezek általában a falusi vendéglátás keretein belül, magánházaknál működő egyszerű szállásszolgáltatások. Az ilyen típusú szállások külön költségeit a túra részvételi díja nem tartalmazza! E szálláslehetőségek igénylését ugyancsak e-mailban kérjük jelezni. (info@szazlabu.hu)

 

Nagyítható térképért kattints a kis képre:

 

Amit a Fekete-Körös völgyről tudni érdemes:

"Fekete-Körös völgyi kis trakta"

/Táj, ember, kultúra/

Részlet: 

 Vagner Szabó  János

 munkájából.

 

 

Vízi túrázók

A jelentkezők számára a szervezők 3 és 4 személyes törhetetlen polietilén kenukban biztosítanak beülő helyet, melyek a túra kiindulási helyszínén (Köröstárkányban) kerülnek átadásra. Amennyiben már kialakult 3-4 fős legénység szeretne, külön kenut kapni a szervezőktől, azt kérnénk e-mailben előre jelezni a szazlabuprogram@gmail.com címen.

A vízi túrát gyakorlott túravezetők vezetik és segítik.

A vízi túrára csak úszni tudó, 18. életévüket betöltött személyek jelentkezését fogadjuk el!

Kivéve, ha valaki  a vízitúrázásban gyakorlott szülővel érkezik, és a szülő gyermekére is teljes mértékű felelősséget vállal, melyet a túra előtt aláírásával igazol. Ebben az esetben az alsó korhatár a betöltött 14. élet év!!

A vízi túrán való részvételnél az evezésben való járatlanság nem kizáró ok, de a rutin e -téren komoly előnyt jelenthet...

A szervezők a mentőmellényeken kívül kenunként min.1 db 30 liter űrtartalmú vízhatlan hordót is biztosítanak a személyes dolgok víztől való védelmének érdekében. (akinek van sajátja, az hozhatja pluszban) Vízi cipő, vagy gumi szandál erősen ajánlott a kövek miatt!!

A vízi túra részvételi költsége:

50 000Ft/fő

Egyesületi, vagy pártolói tagjaink részére:

47 000Ft/fő

Amely az alábbiakat tartalmazza:

 • Vízitúra eszközök: törhetetlen túra kenuk, kajakok, mentőmellények, vízhatlan hordók, kötelek szivacsok stb.. bérleti díját, valamint ezen eszközök, felszerelések szárazföldi szállításának költségeit.
 • Különjáratú autóbuszos kiutazás költségét,
 • Folyamatos csomag előre szállítások költségeit végig a program alatt.
 • A túravezetők, a technikai munkatársak díját,
 • Az egészségügyi biztosítást,
 • Minden este a kényelmes táborhely biztosítását. (áramvételezési lehetőség, W.C.-k tisztálkodási lehetőség, sörpadok, asztalok stb..)
 • Esténként bőséges melegvacsorát,
 • Hatósági engedélyek díját
 • Ideiglenes határellenőrző pont kitelepülésének illetékét,
 • Fejenként 1db szitázott pólót.
 • A szervezés lebonyolítás egyéb költségeit,
 • Egyesületi hozzájárulást

 

A vízitúrára ebben az évben maximum 60 jelentkezését tudjuk csak elfogadni, mert a speciális törhetetlen kenukban, csupán ennyi beülő hely áll rendelkezésre! 

A jelentkezéseket csak is az érvényes regisztráció, (k) sorrendjében tudjuk elfogadni. 

 

 

A kerékpáros túrázók

Ugyan csak túravezető(k) vezetésével és segítségével teljesíthetik a napi távokat. A túrák kiindulópontja és esti (délutáni) zárópontja, a mindenkori közös tábor helyszín, ahova a vízitúrások is érkeznek. A nagyobb csomagokat (sátrakat, hálózsákokat stb..) a csomagszállító kisteherautók szállítják előre a következő táborhelyre minden nap. Ezért a saját bringákon csak a legszükségesebb dolgokat ajánljuk hozni a túrák alatt.

A vándortábor kerékpáros szakaszai főképpen a Belényesi-medencében, a Királyerdő-hegység lankáin, kicsit a Béli-és a Bihari-hegységben, illetve annak lábainál, a Borzi-szorosban, majd a gátakon és egyéb mellékutakon haladnak. (Kiépített kerékpárútakkal már csak a Magyarországi szakaszon fogunk találkozni.) Emelkedő szintkülönbségek az első 3 nap alatt adódhatnak, de azok messze elmaradnak egy hegyvidéki bringás túra kihívásaitól... Mindenkit megvárunk és ha kell le is szállunk a nyeregből, ha úgy érezzük, hogy tolva könnyebb… A napi bringatúrák nagyrésze mindig valami olyan látnivalóhoz visz (vagy érint), ahol a kerékpárokat letéve a terepviszonyok miatt egy kis gyalogos sétával érhetjük el a látnivalót. Pl. kilátópontok, barlangok, szakadékok, templomok, várak, stb… ezért minden bringás résztvevőt kérünk, hogy hozzon magával erős kerékpáros zárat, láncot, lakatot, és sétára, gyaloglásra is alkalmas cipőt stb..

Fontos!

Úgy készüljünk, hogy a terep, amin tekerni fogunk nagyrészt aszfaltozott mellékút, (néhány kisebb kátyúval) de!!! előfordulhat több helyen murvás, köves, kavicsos, vagy sáros útfelület is. Ezért kérünk mindenkit, hogy jól felkészített kerékpárral, erős strapabíró gumikkal és fejenként minimum 2db (a kerekek valós méretének megfelelő) tartalék belső gumival készüljön.

A túravezetők fel lesznek készülve néhány szerszámmal, pumpával, de fő az óvatosság... A csomagszállító kisteherautók és (vagy) egy kisbusz mindig a közelben lesz ha valami nagyobb probléma adódna.

Jelentkezési korhatár 12--101 év között.

 

A kerékpáros túra részvételi költsége:

42 000Ft/fő

Egyesületi, vagy pártolói tagjaink részére:

40 000Ft

amely az alábbiakat tartalmazza:

 • Bringák és az egyéb eszközök, felszerelések, csomagok közúti szállításának költségeit.
 • Különjáratú autóbuszos kiutazás költségét Romániába,
 • Közúti kíséretet, asszisztenciát
 • A túravezetők, a technikai munkatársak díját,
 • Az egészségügyi biztosítást,
 • Minden este a kényelmes táborhely biztosítását. (áramvételezési lehetőség, W.C.-k tisztálkodási lehetőség, sörpadok, asztalok stb..)
 • Esténként bőséges melegvacsorát,
 • Ideiglenes határellenőrző pont kitelepülésének illetékét, engedélyeket
 • Fejenként 1db szitázott pólót.
 • A szervezés lebonyolítás egyéb költségeit
 • Egyesületi hozzájárulást

Maximális résztvételi létszám 40Fő

A jelentkezéseket csak is az érvényes regisztráció,  sorrendjében tudjuk elfogadni.


Regisztrációs felület lejebb...

 

Figyelem!

Ebben az évben is csináltatunk emblémázott pólókat, amelyeknek az ára (fejenként 1db) bennefoglaltatik a részvételi költségben. Ha valaki többet kér belőlle az jelezze időben az info@szazlabu.hu-n. (annak + költsége 2500Ft/db)

   

 

Ahhoz, hogy mindenki az ideális méretet kapja, nyilatkoznia kell annak fazonjáról és méretéről a regisztráció alkalmával. Ezek a kérdések benne lesznek a regisztrációs táblázatban. Kérjük azt is kitölteni.

...regisztráció lejebb...

 

 Valahol a Borzi- szorosban...2011

 
 

 

 Naa Indulás!!

 

 Jelentkezési felületek:

 

 0.napra: Gyalogtúra a Szentháromság Vízeséshez

 

IDE KATTINTVA!

_______________________________

 

Regisztrációs lehetőség a teljes távra mind két túranemben:

 

IDE KATTINTVA!

__________________________________

 

 Figyelem! Fontos!

 A koronavírus helyzet miatti bizonytalanság folytán (az előző évek szokásaitól eltérően) sem részvételi díjat, sem pedig annak előlegét nem kérjük átutalni egyesületünk számlaszámára addig, amíg nem válik teljesen bizonyossá programunk 100%-os megvalósíthatósága!

Erről minden regisztrált jelentkezőt haladéktalanul, időben értesítünk a megadott elérhetőségén!

 További információkat a szazlabuprogram@gmail.com, valamint a +36/70-3340841-es telefonszámon kérhet. 

 

 

 

Tagja, vagy pártolói tagja kíván lenni Egyesületünknek?

A részletekről, feltételekről

IDE KATTINTVA tájékozódhat!

________________________________________________________________________________

... mozgó filmes anyagok, érdekességek régebbi programjainkról

Hazajárók 2013.  https://www.youtube.com/watch?v=q6oYvVmgho8

Duna Tv: https://www.youtube.com/watch?v=50yMB9BKmcY

III. Körösök Völgye Határtalan Vándortúra 2013

 

A III. Körösök Völgye Határtalan Vándortúráról (2013-ban) készült film megtekintéséhez

kattints az alábbi képre!