Az igazi Bulgária!

2018. június 21—28.

Kirándulás egy kevésbé ismert, ám annál érdekesebb természeti és kulturális értékekben bővelkedő országban.

... és persze pár nap tengerparti pihenés is az aranyparton Neszebarban.

Tisztelt Egyesületi Tagság, Tisztelt Barátaink!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy Egyesületünk a nyár folyamán buszos kirándulást szervez Bulgáriába.

Figyelem!

Értesítjük a tisztelt Érdeklődőket, hogy a rendelkezésre álló helyek mind beteltek és erre a programunkra sajnos már nincsen lehetőségünk több jelentkezést elfogadni!

 

Bulgária — Bulgária...

 A Balkán védő bástyája, amely az elmúlt közel másfélezer évben igen sokszor cserélt gazdát, de hitet soha! Fontos tény, hogy a VII. századtól (!) ide települt Onogur- Bolgárok és déli Szlávok keveredéséből kialakult Bolgár Nemzetet semmilyen (akár több évszázadig is tartó) Bizánci, Oszmán, vagy Szovjet uralom nem tudta eltüntetni a történelem süllyesztőjében.

Bulgária háromszor volt igazán független a történelme során. Először 632–1018 között, majd 1185–1396 között, végül 1878 óta.

Utazásunk során alkalmunk lesz ennek a „mindent túlélő” kis népnek, egyedi kultúrájával, vallásával, és gyönyörű természeti értékeivel is egy kicsit tüzetesebben megismerkedni. Persze a híres (arany) tengerpartot sem hagyhatjuk ki Bulgáriai kalandozásunkból és közvetlen tengerparti szálláshelyünknek köszönhetően, néhány igazán pihentető szép napot is eltölthetünk a Fekete-tenger partján.

 Körutazásunk, egy minden igényt kielégítő klímás különjáratú autóbusszal.

 Szállásunk-ellátásunk 2 ágyas hotel szobákban: Dupnyicában (3 éjszaka) félpanziós ellátással,  Neszebárban 4éjszaka a tenger mellett, svédasztalos reggelivel.

 

Előzetes program:

 1.nap /06.21. csütörtök/

Indulás Békésről (a Dánfoki Üdülőközpont elől) reggel 04:30-kor, majd Békéscsabáról a (vasútállomás melletti Penny áruház parkolójából) 05:00-kor

Folyamatos utazás Szerbián és Szófián keresztül a Rilai-hegység lábánál elterülő Dupnyicába     

Érkezés előreláthatólag a kora esti órákban. A szállások elfoglalását követően vacsora, majd esti városnézési lehetőség.

 2 .nap /06.22. péntek/

Ezen a napon a reggelit követően buszos kirándulást és könnyű gyalogtúrát teszünk Bulgária igazi gyöngyszemének tartott Rilai-hegységben. Az egész környéket szinte teljesen lefedő Rila Nemzeti Park csodálatos dolgokat rejt: több tucat túraösvényt, több mint 200 tengerszemet, pazar csúcsokat, hatalmas fennsíkokat, kitűnő sípályákat és persze igen gazdag élővilágot is. Mi ez alkalommal az e hegységben (2000 méteres magasságában) található „7-tó” vidékét vesszük tüzetesebben szemügyre egy könnyű gyalogtúra formájában.

Ezek a fantasztikusan látványos gleccser tavak mindegyike más és más magasságban találhatóak a turisták nagy örömére. A legmagasabban fekvő Szalzata (Könnycsepp) tó pl.2535 m magasságban!!  A parkolóból (az autóbuszt hátra hagyva) felvonóval jutunk fel a Rilski-Ezera turista szállóig ahonnan túránkat is indítjuk. (A felvonó díja kb.18 leva (oda-vissza), nyugdíjasoknak 12 (leva) Viszonylag csekély szintkülönbségű, jól jelzett turistaúton sétálva gyönyörködhetünk a híres nemzeti park csodáiban egészen a délutáni órákig amikor is búcsút veszünk a 7-tó vidékétől 

        

 

 Visszaúton, úton Dupnyica felé útba ejtjük a Szapareva.Banya-i- (a Balkán félsziget egyetlen működő) forró vizes gejzírjét (103 Co-os)

Visszatérve a Hotelba vacsora és pihenés a program.

 

3. nap 2018.06.23. szombat:

Ezen a reggelen kirándulásra indulunk a híres Rilai Kolostorhoz és a Stobi Piramisokhoz                                                                                                                          

  • A Rilai Kolostor, amely a világörökség része a bolgár nemzeti újjászületés építészeti stílusának egyik legpompásabb példája. Festői hegyvidéki környezetben 1147 m magasan fekszik. Alapítása a X . században Rilai Szent Jánoshoz és tanítványaihoz köthető. A kolostor és annak belső udvara szabadon látogatható, viszont az egyházi épületegyüttesben található Szűz Mária Templom, Borisz cár sírja, és a Kolostor Múzeumába csak 5 levás belépőjeggyel tudunk bejutni.
  • A kolostortól 4 kilométerre található a „szent barlang” is ahol Rilai Szent János 20 éven keresztül remeteként szolgálta az urat.

A kolostorlátogatást követően még mindig a Rílai-hegységben kalandozva a „Stobi” homokkő piramisok felé vesszük utunkat, ahol kb. egy órás könnyű túra vár ránk a vörös színű, szél és víz koptatta hegyes sziklaképződmények mentén. Belépődíj: 2 leva. A legszebb látványt naplementekor nyújtja a táj, de azt nem biztos, hogy megvárjuk… hiszen a Dupnyicai Szállodában vár már minket akkor az „utolsó” vacsoránk.

4.nap 2018.06.24. vasárnap:

Reggeli után búcsút veszünk Dupnyicától és a gyönyörű Rilai-hegységtől, majd folyamatosan keletnek tartva autóbuszunkkal, megcélozzuk a Bulgár tengerpartot. A távolság igen tekintélyesnek mondható melyet jórészt autópályán teszünk meg. (460 km!) Délutánra érkezünk a Bulgár tengerpart egyik leg kedveltebb részére, amit a köznyelv csak „napos partnak” nevez. Szállásunk és svédasztalos reggelieink egy közvetlenül a tengerpartra épült jó minőségű Szállodában lesz a híres Neszebár óvárosától néhány km-re...  Egyéb étkezési lehetőségek a szálloda éttermében, vagy a tengerparton található éttermekben. Élelmiszerbolt a szállástól kb.1km-re található.   

               

           

                

 5.nap  06.25. hétfő

Reggeli után fürdés, pihenés a tengerparton. Délután kirándulást teszünk Neszebar óvárosába gyalogosan.  Neszebar város Bulgáriában, a Fekete-tenger partján, az ókori Mesembria helyén található. A város műemlékekben gazdag ókori részét, amely egy félszigeten helyezkedik el, az UNESCO 1983-ban felvette a Világörökség listájára.

 

 

6. nap 06.26. kedd:

Reggeli után egész napos fürdés, pihenés a tengerparton.

 

7. nap  06. 27. szerda:

Reggeli után kirándulás busszal Szozopolba a Fekete-tenger egyik legrégebbi kikötő városába.. Séta az egykori Görög óvárosban. Délután (este) még egy utolsó fürdés, pihenés a tengerparton.

8. nap 06.28. csütörtök

2018.06.28. csütörtök: Búcsú a Fekete-tengertől.  Korai indulás hazafelé folyamatos utazással, több pihenővel. Érkezés előreláthatóan a késő esti órákban.

 

 

 

A kirándulás kalkulált költsége: 72 000Ft

Egyesületi tagoknak: 68 000Ft

(Minimum 40fő jelentkezésével számolva.)

Ennél kevesebb számú jelentkezés esetén a részvételi költségek egy kissé változhatnak.

Amely tartalmazza:

  • A különjáratú autóbuszos utazás teljes költségét
  •   A szállást, (2 ágyas fürdőszobás szállodai szobákban)
  • A félpanziós ellátást az első 3 nap alatt
  • Svédasztalos reggeliket az utolsó 4 napon
  • A szervezés költségeit
  • Az egyesületi hozzájárulást.

 

A regisztrált jelentkezőktől 20 000Ft  (Útiköltség hozzájárulást)  kérünk átutalni az Egyesület számlaszámára mely egyben helyfoglalónak is tekintendő. A befizetéskor a közlemény rovatba kérnénk feltüntetni a "Bulgária 2018" kifejezést valamint a befizető nevét is, a könnyebb azonosítás érdekében.

Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564

Figyelem!

Jelentkezéseket csak időrendben tudunk elfogadni!

Költőpénz  belépőkre, libegőre, kb.4000Ft értékű Bulgár Leva

További infó: info@szazlabu.hu, szazlabuprogram@gmail.com, vagy a 70/3340841 tel.számon

 A csoportot a bolgár nyelvtudással és egyéb Bulgáriával kapcsolatos dolgokban jártas Maláta Misi is elkíséri, akitől további hasznos információk is kérhetők az út előtt a malatam@t-online.hu e-mail címen, valamint közvetlenül a program alatt is személyesen.

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről és a belépésről IDE KATTINTVA olvashat!