Nagy-Bihar vízesései (Kataraktália túra) 2018.05.12.

 

 

Tisztelt Érdeklődők!

A túraprogramra való jelentkezések száma elérte a maximális szintet! Ezért sajnos több jelentkezést nem áll módunkban elfogadni!

A túra rövid leírása:

A túra a Nagy-Bihar tömb vízeséseinek felkutatására és megtekintésére vállalkozik. Az út során szinte csak jelzés nélküli ösvényeken, utakon fogunk haladni. A terület kevésbé járt, ami az ösvények követhetőségét és haladást is befolyásolja.

Különjáratú bérelt buszunkkal, érkezünk érkezzünk meg a Biharmező község utáni 700 méter tengerszint feletti található egykori bányahelyhez. Jelzett úton indulunk a Szentháromság-vízesés felé. Kb. másfél kilométer után az addig jó járható utat, fatörmelékkel borított patakmeder váltja. Ez a néhány száz méter komoly koncentrációt igényel. Az erdőbe érve ismét előkerül az addig csak sejtett ösvény, és feltűnik a Szentháromság-vízeséscsoport három ága. Balról a Funtinyel, középen a Hotorán, jobb oldalt a Cirligoi 20-30 m magas esései zúdulnak a mélybe. A vízesések egymástól pár méterre érnek földet, mely igazán egyedivé teszi őket. A középső esés 3 lépcsőből áll és 80 méterével a legnagyobb a Bihar-hegységben. Hosszabb pihenő után a bal oldali vízesés mellett lévő keskeny, meredek dombháton kapaszkodunk tovább. A kapaszkodást szó szerint kell érteni, hiszen nagyon ritkán járt ösvény nyomát kutatva, gyökerekbe fogózkodva, igyekszünk a vízesések felé kerülni az egykori Czárán-kilátóhoz.

Innen csodálatos panoráma várható mind a három vízesésre, sőt a középső felső lépcsőire is. Tovább kapaszkodunk egészen addig, amíg, kb. 1300 méteres magasságban el nem érjük az egykori Czárán ösvényt, mely végigfut a Nagy-Bihar nyugati oldalán. Ez az ösvény viszonylag jól járható és alkalmanként gyönyörű rálátás nyílik a Körös forrásvidékére, valamint a hegy csúcsára. Az ösvényen viszonylag könnyen (szintben haladva) jutunk a csúcson lévő rádióadó alá. Persze ez még mindig 500 méterrel felénk magasodik. Közvetlenül előttünk viszont a Bellavista-vízesés patakja rohan lefelé. Vagy éppen még jégbe meredve várja az olvadást. A vízeséstől meredeken ereszkedünk be Bihar-patak völgyébe, ahol az uránbányászat nem túl szép nyomaival fogunk lépten-nyomon találkozni. Utunk során lehetőségünk lesz felkeresni az Amazon, és Apród vízeséseket, melyekhez be kell másznunk a patak mély medrébe. Mindenképpen felkapaszkodunk a Menyasszonyfátyol-vízeséshez is. Az Ezüstlétra esést, csak ha idők és erőnk engedi, keressük fel. Késő délután, kora este érünk vissza a buszunkhoz.

 a túra hossza: 12 km

emelkedőszint:  1100 m

nehézség:  nehéz-közepes túra!

túravezető: Gila Csaba 70/6100878

Szükséges felszerelések: jó túracipő!!!  egész napi élelem, víz egész túrára (min. 1,5-2 liter), esőkabát, zseblámpa

Figyelem!

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél kötelező a határátlépés miatt!

2018.05.12.-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05.00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója

Részvételi költség

Egyesületünk tagjainak -4000Ft

Egyéb résztvevőknek -6000Ft.


A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az Nagy-bihar vízesései azonosító kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

Tisztelt Érdeklődők!

A túraprogramra való jelentkezések száma elérte a maximális szintet! Ezért sajnos több jelentkezést nem áll módunkban elfogadni!

 

Jelentkezéshez kérjük  KATTINTSON IDE és töltse ki a regisztrációt.

 

 Tagja kíván lenni Egyesületünknek?  A részletekről ITT OLVASHAT!