A létrák hegysége!

avagy,

Túrák a Szlovák Paradicsomban!

2019.06.07—10.

Nyílt túra!

Túraprogramunkat a pünkösdi hosszú hétvégére tervezzük.

A tavalyi Magas-Tátrai gyalogos túraprogramunk folytatásaként Gila Csaba túravezetőnknek hála, az idén sem maradunk Szlovákiai túraprogram nélkül!

Szlovákia egyik legérdekesebb és legvadregényesebb része a Káposztafalvi-karszt, avagy a Szlovák-paradicsom. Kis területen, közel tucatnyi szűk, meredek szurdok, alakult ki a mészkőben. A szurdokokat létrákkal, láncokkal, lépőrácsokkal tették bejárhatóvá a turisták számára. Ezek a berendezések lehetővé teszik a szurdokok biztonságos bejárását. A létrák hossza elérheti a 20 métert is és sokszor igen kitett az útvonal. A túrázok folyamatos koncentrálására van szükség, mert egy tévedés is végzetes lehet. A túraútvonalak nem hosszúak, hanem a szintkülönbségek és a technikai kihívások miatt fárasztóak. A túrák tervezésénél még azt is figyelembe kell venni, hogy a legtöbb szurdok csak egy irányba járható!!  A szurdokok, vízesések, patakok vad tája minden nehézség ellenére (vagy pont azért) egyedülálló élményt nyújt. A túrán való részvétel követelménye; az igazán jó erőnlét, túrázási tapasztalat, és tériszony mentesség.

 

 

1.nap (június 07. Péntek) Indulás a délutáni órákban Békéscsabáról, „telekocsis” rendszerrel! A regisztrációkor kell majd nyilatkozni, hogy ki tud (vagy nem tud, és inkább beülne valahova) autóval jönni és, hogy hány hely van még esetleg nála az autóban stb..

 Érkezés késő este a Szlovákiai szállásra. Az elképzeléseink szerint vagy a Podlesok-i kempingbe, lesz a bázisunk, ahol 5 fős egyszerű faházakat, vagy pedig a Szepestamásfalvi turista szállóban, ahol 2-4 személyes egyszerű szobákat tudnánk még most foglalni. A szállások előfoglalása jelenleg is tart (hiszen a Pünkösdi hosszú hétvégén nem csak nekünk jut eszünkbe erre a gyönyörű helyre utazni…)

Figyelem! 

Aki(k) komolyan gondolja, hogy velünk tart, az ne nagyon húzza az időt a jelentkezéssel,  mert a szállások kapacitása és a túra maximalizált létszáma véges!

 

 

2.nap (június 08. szombat) egész napos túra Podlesok-Sucha-Bela-szurdok-Klaastoriskó (Kolostorhely)-Tamás-szikla-Cingov (13,5 km, 700 m emelkedő) A túrát a Podlesok-i kempingtől indítjuk. A völgy bejáratánál kifizetjük a Nemzeti parkba a belépőt (1,5 EUR) majd rögtön szűk falak között találjuk magunkat és megkezdjük szurdoktúránkat. A Sucha-Bela a jártabb szurdokok közül, valószínűleg a legszebb. Olykor hatalmas, máskor csak szűk, sokszor szépen oldott mészkőfalak között kapaszkodunk fel a fa, fém létrák, lépők minden fajtáját kipróbálva. Az e napi túra legtechnikásabb és legnehezebb része ez a 4 kilométeres szurdok. Közel 1000 méteres magasságban érjük el a karsztfennsíkot. Innen erdészeti úton kényelmesen hullámzó terepen megyünk a Kolostorhelyre. A középkori, karthauzi szerzetesek által épített kolostor romjai igen tekintélyesek és látványosak. A romoknál pihenő, és büfé is van. E fennsík pereméről szép időben a közeli Magas-Tátra ormai is jól látszódnak. Pihenő után a Hernád szurdoka és a Biely-patak völgye között húzódó, egyre keskenyedő hegygerincen megyünk tovább, majd meredek lejtővel ereszkedünk le a Hernádhoz. Innen a folyó először jobb, majd bal oldalán vezetett úton járjuk be a Hernád áttörés egy kisebb szakaszát. A túrát Cingov üdülőtelepén fejezzük be.

 

 

3.nap  (június 09.vasárnap) Egész napos túra a Hernád-szurdokában (12 km, 400 méter emelkedés). A Szlovák-paradicsom védjegye az 1970-es években kiépített 15 km hosszú szurdok, a Hernád-áttörés. A folyó melletti turistaút számtalanszor szorul kitérőkre, felkapaszkodásra, illetve fém lépcsőkre, láncokra, lépőtálcákra. Az út során 6 alkalommal fogunk függőhidakon, illetve egyszer szép kőíves hídon átkelni rajta. A szoros a nemzeti park leglátogatottabb része, ezért jelentős forgalommal is kell számolni, ami a haladásunkat is lassíthatja. Az első nagyobb pihenőnket a Létánfalvi malomnál (büfé) ejtjük meg.

Ezután átkelünk az impozáns kőhídon és jobboldalt folytatjuk a libikókázásunkat a folyó mentén. Körülbelül negyed óra múlva jobbról befutó völgyben jó vizű forrásból meríthetünk. Bő fél óra múlva érünk a Tamás-sziklához vezető feljáróhoz. Meredek ösvényen kapaszkodunk fel a hegység legszebb és legismertebb kilátópontjához. A 600 méteres magasságban lévő látványos kihajló sziklafal alatt 150 mélységben kanyarog a Hernád. Kilátásunk van még a karsztplatóra, valamint ide látszanak szép időben a Tátra csúcsai is. Utunkat, a szorost északról kísérő gerincen folytatjuk, további kilátópontokat érintve. Végül leereszkedünk ismét Cingov-ra. Ha a túrát időben befejezzük lehetőség van beutazni Igló városába is, ahol az ódon főtéren teszünk egy kis sétát.

4.nap (június 10.Hétfő) Ezen a napon a Biela-völgy szurdokjával búcsúzunk a hegységtől (10,5 km, 550 méter emelkedő). A szurdok nevéből adódóan, gyönyörű fehér mészkősziklák között vezet. Első harmada kellemes séta a patakmederben, enyhe emelkedővel. A folytatás durván indul; minimum húsz méter függőleges egybefüggő létrán mászunk fel egy vízesés mellett. Továbbiakban, szűk kanyonban gyönyörű oldott formák között kapaszkodunk tovább. A meredekség csökkenésével a fém létrák átváltanak fa lépőkre, majd lassan elérjük a tetőt. Innen a levezető jelzésen térünk vissza a kiinduló helyünkre.  Ezután összecsomagolunk és elindulunk hazafelé. Ékezés előre láthatóan késő este.

Figyelem! A túrák sorrendje az időjárás és egyéb tényezők miatt változhat. A völgyek infrastruktúrája is sérülhet a tél során, ami miatt szintén változtatásra kényszerülhetünk. Ami biztos, hogy bőven van a környéken természeti, és épített látnivaló (Dobsinai-jégbarlang/Lőcse/Szepesvár), tehát élmény nélkül nem maradunk, még rossz idő estén sem.

Szükséges felszerelés: erős!! magas szárú, lehetőleg vízálló bakancs, esőkabát, sapka, zseblámpa, kis hátizsák a napi ellátmánynak, útlevél vagy személyi igazolvány, európai biztosítási kártya (egyéb biztosítás is jól jöhet)

A Nemzeti Parkba a belépő naponta 1,5 EUR, amit a részvételi költség nem tartalmaz. Szlovákiában az árszínvonal nagyjából a hazai, a felkapott területeken valamivel magasabb. Belépők 3-10 EUR között változnak. Boltok árai kínálatai a hazaihoz nagyon hasonlóak.

 

Költségek:

Utazási költséget a sofőrök határozzák meg.

A kempingben vagy a turista szállón a szállás költségek (2018-as árak szerint) 10-13 euró/fő/éj között.

(A turista szállón reggelit és vacsorát is lehet igényelni plusz költségért.)

A belépők a nemzeti parkba:1.5€ / fő/nap

A szervezési és a túravezetési költségekre 10€/ fő- szedünk össze.

_________________________________________________________

A túrát Gila Csaba túravezető szervezi és vezeti!

74gilacsaba@gmail.com

+36-70/6100878

 

FIGYELEM!

Ezen a túrán a részvétevők maximális létszáma 16fő!!

Ezért a jelentkezéseseket csak-is időrendben tudjuk elfogadni!

 

Jelentkezni (regisztrálni) a programra.

 

ERRE A SORRA KATTINTVA LEHET!

 

FOTÓK: Gila Csaba és Perei Árpád

___________________________________________________________________