"Csodavár" gazdagon...

A terítéken: Csodavár, Galbena-szirt, Eszkimó-jégbarlang

2018.09.08.
/Utazás bérelt autóbusszal./
 

 

Ezen a túránkon a Bihari-hegység szívében, található Pádis-fennsíkra látogatunk, ahol terveink szerint egy igen-igen látványos és izgalmas gyalogtúra útvonalra „felfűzve” keressük fel az egymáshoz viszonylag „közeli” (a fenti címben jelölt) csodálatos természeti látványosságokat

Túraprogramunkat a kb. 1100m magasságban található festői Glavoj-rétről indítjuk ahova együtt érkezünk bérelt különjáratú kisbusszal.

Első utunk a hegység leg jellegzetesebb és leg hatalmasabb karsztjelenségéhez a Csodavárhoz (románul: Cetățile Ponorului), vezet, amelynek bejárata, a "Nagy Portále" lett a hegység szimbóluma is. A fantasztikus hatású és méretű beszakadt dolina rendszer részét képező lenyűgöző és felejthetetlen három „várudvar" bejárását tervezzük e napi túránk első felében.

a "Nagy-Portále"

 

Ezt a lélegzetelállító természeti képződést közel 200 m – es sziklafalak veszik körül mintegy hatalmas várfaként. (a neve is ide vezethető vissza) A benne folyó búvó patak a Galbena kitörésnél kerül majd újra a felszínre, mintegy 4 kilométeres földalatti út végén...

A dolinákba törmelékes lejtőn tudunk csak majd lejutni, láncok és drótkötél kapaszkodók segítségével. Ezt a területet csak a vízállástól függően lehet biztonságosan bejárni, ezért magasabb vízállás esetén a túra útvonala módosulhat!!

Lefelé a Csodavár udvarába..

Rövidb pihenő és a "kötelező" fényképeszkedés után a 3sz. dolinából (ugyan csak egy kő-törmelékes emelkedőn), mintegy 100 m szintkülönbséget leküzdve, mászunk fel az „erkélyekre”. (Meredek, embert próbáló emelkedő!!)  A nagy dolina peremén folytatódó turista ösvényen több kilátó pont is található, amely lélegzetelállító látványt ígér majd számunkra.

Ezt követően a sárga jelzést követve, utunkat az Eszkimó-jégbarlang felé vesszük, mégpedig az ugyan csak monumentális látnivalót ígérő Galbena-szirt érintésével. Ennél a kilátó pontnál rövid pihenőt is tartunk. A szirtről (tiszta időben, jó látási viszonyok mellett) csodálatos panorámában lehet részünk.

Pihenő a Galbena-szirten (kilátó ponton)

 A jégbarlanghoz érve megcsodálhatjuk a (több ezer tonna súlyú) hatalmas jégtömböt, amely a nyári meleg ellenére sem olvad el a barlang  ideális elhelyezkedésének köszönhetően.

 

Túránk utolsó szakaszán egy erdészeti úton haladva  jutunk vissza kiindulási helyünkre a  Glăvoi-rétre, ahol az autóbuszunk is várakozik majd ránk.

 

 A túra jellege:  Közepes túra!

  Több helyen drót kötél és láncok igénybevételével érdemes haladni.

  • a táv k.b. 12 km,
  •  emelkedő szintkülönbség: 500 m,
  •  menetidő: kb.7óra.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

 

 

 

 Amit érdemes hozni:  

Érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél..

Vegyes ruházat, (kényelmes, réteges ruházat)   esőköpeny,

vízhatlan erős cipő (ha lehet akkor bakancs, vagy túra cipő!!) váltóruha, fej vagy zseblámpa, kis hátizsák,

energia pótló hideg élelem, gyümölcs, szőlőcukor, kellő mennyiségű folyadék. A drótkötelek miatt a kesztyű is ajánlott!

A túrát Lovas József vezeti  30/9680935

 csodavár/balkon

Részvételi díjakat

  • tagoknak 4000Ft
  •  nem tagoknak 6000Ft

a Százlábú Egyesület számlájára  (OTP 11733003-20120564) kérjük befizetni.

A befizetésnél, a befizető nevén túl, az „egyesületi hozzájárulás / Csodavár2018” azonosító kifejezést kérjük feltüntetni.

 

 

 

 

 

 

Utazás bérelt autóbusszal.

Találkozó(k) a szokásos időben és módon: 2018. 09. 08.

  • 05:00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Vasútállomás melletti Penny Áruház parkolója, 05.30-tól Lencsési úti buszmegállók
  • 05.45 Gyula Penny áruház parkolója

Visszatérés az esti órákban.

Jelentkezés a Programra! (ide kattintva)