Bringával a Duna mentén

Donauwörth - Ingolstadt – Regensburg - Straubing - Passau  /Németország /

2017.06. 26. - 07.01.

A Duna, a maga 2850 kilométeres hosszával a Volga után kontinensünk második leghosszabb folyója mely napjainkban is nagyon sok országot, népet és kultúrát köt össze. A szinte egész Közép Európát átszelő és jórészt a Duna völgyön keresztül kijelölt nemzetközi kerékpárút az (EuroVelo6) jóvoltából az idén, magunk is végig tekerhetjük az egyik legszebb és legromantikusabb részeit a Bajor és az Osztrák vidékeken 2 részletben.

 Ez a kerékpártúránk a Duna menti bringaút Német szakaszán, Bajorországon át vezet, amely egész Európa egyik legszebb folyó menti vidéke. Össz. távunk kb. 290km, amely szinte végig jelentősebb szintemelkedésektől mentes lesz... Utunkat középkori hangulatú városkák, reneszánsz és barokk kastélyok, várak kísérik, a Duna áttörés pedig Weltenburg és Kelheim között egy egészen különleges természeti látványosságot ígér. Meglátogatjuk Regensburgot is, amely Németország középkori csodája, és a Duna legészakibb pontján fekszik. A túra a három folyó partján épült püspöki városban, Passauban végződik, mely szintén kiérdemelte az „észak Velencéje” címet.  Túratervünket úgy alakítottuk ki, hogy napi 60-80km-nél többet ne keljen tekerjünk, (kivéve az utolsó túra napot, mert akkor a táv közel 100km lesz!) ezáltal legyen időnk, energiánk napközben még a vidék természeti és kulturális értékeivel is ismerkedni.

Kiutazás Donauwörth-be,  (és Passauból vissza) közösen, bérelt autóbusszal, amely végig kísér minket a túra alatt és szállítja a személyes csomagjainkat is.

Donauwörth
Donauwörth

Szállás saját sátrakban, Duna menti kempingekben!

A táborhelyeinket (esti szálláshelyeinket) kisebb családias kempingekben úgy választottuk meg, hogy azok lehetőség szerint a vízparton legyenek ideális természeti környezetben. Tiszta  WC-k zuhanyzók, közösségi helyiségek, áram vételezési lehetőségek padok asztalok stb.. minden szálláshelyen a rendelkezésre állnak. Csomagjainkat, felszereléseinket szállítójármű, valamint a bérelt autóbuszunk viszi előre táborhelyről-táborhelyre minden nap, melyek végig kísérnek minket majd a túra alatt. Ezért a kerékpárokon napközben nem kell semmilyen felesleges dolgot cipelni. Úgy gondoljuk, hogy ez kellő biztonságérzetet és kényelmet nyújt minden résztvevő számára.

Főétkezésünk, (bőséges meleg vacsora) szervezetten közösen zajlik minden túra nap végén a kempingben. A reggeliről és a napközbeni étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A napközbeni étkezéseket általában valamelyik hosszabb pihenő helyen lesz alkalmunk megejteni, ahol élelmiszer bolt vagy egyéb gyorsbüfé is található a közelben. De szendvicseket is lehet készíteni (mindenkinek magának) a napi túrához még a reggeli elindulás előtt... Útközben és a táborhelyek közelében is van mindig lehetőség bevásárlásra az egyéb készletek feltöltésére.

 

 Részletek:

0.nap. 2017.06.25. (vasárnap este)

Kerékpárok felpakolása a kerékpárszállító trélerre a    …. zárt udvarán (később lesz kijelölve) 17 – 19 óra között. A bringák itt töltik az éjszakát, hogy ne húzzuk az időt a reggeli indulásnál.

1 nap. 2017. 06. 26. (hétfő)

Találkozó, felszállási lehetőség reggel

 • 04:00. Békésen a Penny áruház parkolójában,
 • 04:20. Békéscsabán a (vasútállomás melletti) Penny parkolóban.

 Indulás a bepakolás után közvetlenül. Útvonal: Békéscsaba, Budapest, Bécs, München, Donauwört. kb 1000km

Utazás folyamatosan autópályán, rövid megállókkal. Érkezés előre láthatóan Donauwörtbe  a kora esti órákban. Szállásunk a Duna és a Wörnitz folyók találkozásánál lévő helyi Kenu-klub campingjében lesz, amely a történelmi belvárostól csupán csak néhány száz méterre található. Ez a tüneményes bajor kisváros a legnagyobb sváb-dunai átkelőhely és kikötő is volt az elmúlt századokban, hiszen itt már id.u.1000 körül híd épült Dunán! Egykoron a só kereskedelem központja is volt Bajorországban. Este szabadprogram. Városnézés, lazítás a hosszú buszos utat követően...  Ezen az estén még nincsen közös vacsora! Minden otthonról hozott romlandó dolgot ekkor kellene elfogyasztani, hogy ne cipeljük feleslegesen magunkkal még 5 napon keresztül, és persze, hogy ne romoljon ránk!

2.nap:  . 2017. 06. 27 (kedd) Donauwörttől -- Ingolstadt kb.60km 

 

Ingolstadt

A reggeli után táborbontás, pakolás majd kerékpárjainkra pattanva elkezdjük bringatúránkat a Duna mentén. Búcsút veszünk Donauwörttől és utunkat kelet felé vesszük Ingolstadt irányába. 1-2 óra kerekezés után Bertoldsheim falu dombtetőre épült barokk kastélya mellett tartunk rövid pihenőt. Ezután bájos Duna-völgyi falvakon haladunk keresztül, amíg el nem érünk a Pfalz-Neuburg Hercegség egykori székhelyére a festői Neuburg-ba. Pihenés képen „bejárjuk” (betekerjük) a városka nevezetességeit. Szép számmal találunk itt pompázatos reneszánsz és barokk épületeket. Időnk függvényében felkereshetjük a Bajor Választófejedelem egykori palotáját, a Hofkirche-t, (egyházi bíróság épületét) és a Bajor Állami Képtárat is. Ezután a várost elhagyva, mintaszerű parasztházak mentén kerekezünk tovább. Innen utunkat gondosan megművelt földek és erdőségek szegélyezik egészen az esti szálláshelyünkig, Ingolstadtig.  Este közös bogrács vacsora majd szabadidő… a gyönyörű városban vagy a vízparti campingben. Ingolstadt a legenda szerint a Duna Királyának ajándéka. Itt működik nem messze a híres Audi autógyár is melyhez egy autóközlekedési múzeum is kapcsolódik.. De amiért még fontos lehet sokak számára az pedig, hogy 1516 április 23-án IV. Vilmos itt iktatta törvénybe a sörfőzésre vonatkozó tisztasági törvényt   amely a mai napig is érvényben van minden Német és Bajor sörfőzdében, sörgyárban.

 

3.nap: 2017.06.28. (szerda)  Ingolstadt—Kelheim—Regensburg kb. 80km

A sok látnivalót kínáló város Ingolstadt után a Duna közelében végig sík terepen tekerhetünk,  amely közben elbűvölő ártéri tájban, erdőkben tudunk gyönyörködni.

A Weltenburgi Kolostor.
A Weltenburgi Kolostor.

Útközben felkeressük Bajorország első kolostorát, a Weltenburgit amit még 775-ben!! Ír származású szerzetesek alapítottak. Az egykori templomot és kolostort igen káprázatos helyre építették ezek a szerzetesek, hiszen az a Duna-áttörésének kapujába egy hatalmas kanyarulat belső ívében található.  (A mostani impozáns barok épületegyüttes "csak" a XVIII század elején épült az előző helyére.)  Mivel, hogy a hajdani kolostorban működik a világ egyik legrégebbi serfőzdéje, (1050-től!!) annak sörét (a hagyományokhoz híven) kötelező mindenkinek megkóstolni, aki arra jár. Ezért itt – e csodás helyen kötelező pihenőt és megállót tartunk... A Weltenburgi kolostornál töltött pihenőnk után hajóra szállunk és a Duna festői áttörésen átvezető szakaszt (komppal -hajóval) tesszük meg. kb.5€/fő A folyó itt egy 6 km hosszú szűk völgyben hömpölyög, hatalmas sziklafalak között, és néhol 18-20 méterre szűkül a medre. Ezt a minket közvetlenül körülvevő pazar látványt szinte csak vízről élvezhető teljes mértékben. Ezért döntöttünk a rövid hajózás mellett.

A hajóutunk Kelheim városáig tart ahol rövid városnézést tartunk, hiszen ez a hangulatos kisváros volt 1231-ig Bajorország fővárosa is. A város jelképe a Michelsbergen álló Befreiungashalle (Felszabadulási csarnok) melyet I. Lajos király építettet a Napóleontól való megszabadulás emlékére.

A középkori Regensburg
A középkori Regensburg

 Ezután visszaülünk a kerékpárjainkra és folytatjuk utunkat Regensburgba ahová terveink szerin még kora este megérkezünk, hiszen olyan városról van, szó melyet nem lehet egy rövid városnézéssel „elintézni”. (A Duna itt Regensburgnál éri el a leg „Északibb” pontját Európában.) Tábort verünk a helyi evezős klub által üzemeltetett campingben és a közös vacsora után „nyakunkba vehetjük” a szinte eredeti állapotában megmaradt híres középkori várost. A kőkor óta lakott település óvárosa 2006 óta a világörökség részét képezi. Felkeressük a legfontosabb látnivalókat: Főtér, gótikus Szent Péter Katedrális, román stílusú Szent Emmerám Apátság, Kepler-emlékház és Múzeum, Dunai Hajózási Múzeum stb..

Regensburg és az
Regensburg és az "Öreg Híd" este

4.nap: 2017.06.29. (csütörtök) Regensburg - Straubing kb.50km

Másnap a reggeli (délelőtti) órákban lesz még időnk nézelődni Németország egyik legszebb középkori városmagját magáénak tudható Regensburgban. Ugyanis erre a napra

Regensburgi utcakép
Regensburgi utcakép

terveztük legrövidebb szakaszunkat és nem kell feltétlenül már korán nyeregbe szállnunk… De legkésőbb dél körül már búcsút kell azért vennünk ettől a csodálatos várostól, hiszen ezen a napon is tartogat számunkra a bringatúra igen szép és érdekes látnivalókat.

A délelőtti belvárosi „sétánk” után, újra bringáink nyergébe pattanunk és a létező legrégebbi Duna-hídon (Steinerne Brücke) hagyjuk el a várost Ezt követően igen  jó minőségű kerékpárutakon tekerünk a Bajor-erdőn át. Útközben az elragadó Walhallával majd Wörth gyönyörű kastélyával is ismerkedhetünk. A Duna ezen a napon is hűséges társunk lesz, hiszen gyakran egészen a partja mentén közvetlenül tekerhetünk.

Panoráma a Wallhalából
Panoráma a Wallhalából

 E-napi túránkat Straubingban fejezzük be. A város igazi patinás kereskedő település már több száz esztendeje. A piacain a mai napig megtalálhatóak a vidékre jellemző élelmiszer cikkek. Úgy, mint zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék és húsok. Gazdag történelemmel, aranyos belvárosi főutcával, és piac térrel büszkélkedik. Este újra sátorverés, vacsora és pihenő a másnapi hosszú túrára.

5.nap:  2017.06.30 (péntek) Staubing - Passau 100Km

 A viszonylag korai indulást követően utolsó túra napunk következik. Ezen a szakaszon is megannyi látnivalót rejteget számunkra a Duna és környezete. Meredek emelkedőkre ezen a napon sem kell számítanunk. A Duna bal partján folytatjuk majd kerékpártúránkat. Az útközben érintett bájos falvak harmonikusan illeszkednek a festői Bajor táj látványába. A Dunát szegélyező töltés tetején kerekezünk be Daggendorf városába ahol rövid városnézést iktatunk be „pihenés képen”.

Ezután folytatva a pedálozást 30-40 km-en keresztül folyamatosan a töltésen haladunk. Útközben megnézzük az Isar folyó torkolatát, majd apró tavak mentén kerekezünk, amelyek jó idő esetén fürdésre csábítanak... Passau előtt az utolsó 20 km igazi „örömkerekezés lesz, hiszen a táj annyira lenyűgöző, hogy csábítást érzünk a túra folytatására Passau után is…. Erdők, ligetes rétek szegélyezik itt a kerékpárutat és a folyó néha egészen szűk völgyekbe is kényszerül ezen a vidéken. A látvány csodálatos, és ezáltal igen harmonikus befutót ígér az utolsó kilóméterekre, csak hogy minél nehezebben tudjunk megválni tőle másnap..

Passau a három folyó torkolatánál
Passau a három folyó torkolatánál

 Passauba érve az Ilz folyó mentén kialakított aranyos Kempingben állítjuk fel utoljára sátrainkat

és elfogyasztjuk közösen a „utolsó” vacsoránkat” (is). búcsú buli..

Este városnézési lehetőség a három folyó találkozásánál épült gyönyörű Bajor városban, amely rengeteg fantasztikus látnivalóval kecsegtet a minket..

 

 

6.nap:  2017.07. 01. (szombat)

Az utolsó sátorbontásunkat és pakolásunkat követően még a kora délelőtti órákban búcsút intünk a kempingnek, Passau-nak, és az Öreg Dunának is. Nehéz szívvel, de elindulunk kelet felé Magyarország irányába. Folyamatos utazással, a Passau, Bécs, Budapest Békéscsaba (Békés) útvonalon haladva rövid pihenőket, megállókat beiktatva, előre láthatóan az esti órákban érünk haza.

 

A bringatúra előre kalkulált részvételi költsége: 30000Ft +100€ 

           Egyesületi tagoknak:  26000Ft +100€ 

(minimum 35 fő jelentkezése esetén)

ennél kevesebb jelentkező esetén a részvételi díj növekedhet

Amely tartalmazza: 

 • Szállások költségét a kempingekben
 • a túranapokon  bőséges meleg vacsorát.
 • Az autóbuszos (oda-vissza) utazás összes költségét,
 • A csomag és a kerékpárokat szállító kisteherautó költségét,
 • A szervezési költségeket

 

Jelentkezni lehet 30000Ft (egyesületi tagoknak 26000Ft) útiköltség hozzájárulás (előleg) befizetésével, melyet a Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 számlaszámára kérünk utalni. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni a túrázó (k) nevét és a "Bringatúra a Duna mentén  kifejezést.

 

A kötelező regisztrációhoz kérjük  KATTINTSON IDE  és töltse ki az adatlapot!

 

Figyelem!

A túrára maximum 42fő jelentkezését tudjuk elfogadni!

A jelentkezéseket csak az érvényes regisztrációt követően, és az előleg befizetésének sorrendjében tudjuk figyelembe venni.

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről és a belépésről IDE KATTINTVA olvashat!

Amit a BRINGA TÚRÁRA feltétlenül hozni kell:   

 1db a kerékpártúrára alkalmas kifogástalan állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpár. +1 db belső és 1 db külső gumi (köpeny) tartalékba. Bringás sisak.

Érvényes!! Útlevél, vagy Személyi Igazolvány, Nemzetközi (kék színű) plasztik tb-kártya.

Vegyes ruházat, (melegebb öltözék is!!), esőkabát, törölköző, fürdőruha, tisztasági csomag, nyári sapka vagy kendő, sportcipő, papucs, vagy szandál, zseblámpa, WC-papír, zsebkendő, napozó krém, napszemüveg, műanyag pohár vagy bögre, tányér, (nem eldobhatókat kérünk!) fém étkészlet,  hálózsák (+ 1 db pléd), polifoam(ok) vagy szivacs(ok) a sátorba, SÁTOR!

 • A kerékpártúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, melynek tudomásul vételét a túra kezdetén minden túratársunknak az aláírásával is igazolnia kell.
 • A túra szervezett formában túravezető (k) vezetésével és segítségével zajlik.
 • A túrára jelentkezés alapvető feltétele a betöltött 13. életév, és a túratávok teljesítéséhez szükséges minimális erőnlét.
 • A túra előre látható átlagsebessége sík területen 12 - 20 km/h.
 •  A túra össz. távja 290 km 

Szervezés, lebonyolítás: Zanócz Róbert 70/3340841

Rövid videó a 2016 évi Passau--Melk túránkról!