Barangolás a Királyerdő északi peremén 2018.10.07.(vasárnap)

 A túra a Királyerdő- hegység Sebes-Körös felőli oldalának karsztjelenségeit járja be. Vízesés, víznyelő és forrás barlangok, dolinák, múltba dermedt falvak, tanyák adják e kirándulás báját.

 

Bérelt autóbusszal érkezünk a Sebes-Körös bal oldalán fekvő Esküllő (Astileu) faluba. Itt megnézzük a látványos 10 méterről lezúduló vízesést. Az esést a felette nyíló forrásbarlang patakja táplálja, és építi ma is a vízből kiváló mészkővel. Az esés felé kapaszkodunk, és ha lehet, bekukkantunk. A barlangban egyébként egy betongát fogja meg a vizet a környék ivóvízellátására. Kicsit tovább kapaszkodva az őslényleleteiről nevezetes Igric-barlangot látogatjuk meg. A barlangot sajnos teljesen kifosztották és lepusztították.

Tovább emelkedünk a karsztplatóra, és dolinákat kerülgetve érünk a Mniera-patak völgyébe, ahol annak mélybe fejeződését keressük meg. A víznyelőbarlang bejáratának magasság 16, szélesége12 méter. A víz egyébként a korábban látott Esküllői barlangban jön újra napvilágra. Körülményektől függően, megpróbálunk a barlang első vízeséséig eljutni. Visszatérve a völgybe, most a folyásiránnyal szemben indulunk tovább. Utunkat fonott sövénykerítés és esztenák szegélyezik. Kalota települést érintve gyalogolunk Gálosházára. Itt először a víznyelő, majd a forrás barlangot keressük fel. A forrásbarlang vizét ma pisztrángtelep, korábban malom hasznosítja/totta. Tovább a Gálos-patak völgyében haladunk, melyet kis mésztufa vízesések tesznek hangulatossá. Kiérve a Körös völgyében Doborcsány községben vár ránk a busz.

 A túra során kevésbé járt turistautakon és jelzetlen földutakon és ösvényeken is fogunk haladni. A nagyobb részt murvás és aszfaltos úton tesszük meg. Vízre, forrásra útközben ne számítsunk

A túraterv Egri Ferenc beszámolója alapján készült: http://padis.hu/utleirasok/kiralyerdoe/531-eskuelltl-koeroesrevig-a-kiralyerdben.html Köszönet érte!

 A túra hossza: 17 km

  • Emelkedő szint: 450 m
  • Nehézségi fok: közepesen nehéz (hosszú túra)

A túrát : Gila Csaba túravezető vezeti. +36-70/6100878

  Amit érdemes hozni:  

Érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél..Vegyes ruházat, (kényelmes, réteges ruházat)   esőköpeny,vízhatlan erős cipő (ha lehet akkor bakancs, vagy túra cipő!!) váltóruha, fej vagy zseblámpa, kis hátizsák, energia pótló hideg élelem, gyümölcs, szőlőcukor, kellő mennyiségű folyadék.

                                                            A részvételi díjakat

  • tagoknak 4000Ft
  •  nem tagoknak 6000Ft

a Százlábú Egyesület számlájára  (OTP 11733003-20120564) kérjük befizetni.

A befizetésnél, a befizető nevén túl, a "keresztül a Királyerdőn 2”  azonosító kifejezést kérjük feltüntetni.

 

Utazás bérelt autóbusszal.

Találkozó(k) a szokásos időben és módon: 2018. 10. 07-én reggel

  • 05:00 Békés, Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba, Vasútállomás melletti Penny Áruház parkolója, majd 05.30-tól Lencsési úti buszmegállók
  • 05.45 Gyula, Penny áruház parkolója

Visszatérés az esti órákban.

Figyelem!

Hivatalos visszajelentést csak az érvényes regisztráció és a részvételi díj befizetése után küldünk a megadott e-mail címre!

 

Jelentkezés a Programra! (ide kattintva)