A csodálatos Zselic!

Élménygyűjtő őszi bringázás Kaposvár környékén.

2021.10.23-24


 

Ha a Dunántúl preferált kirándulóhelyeire gondolunk, talán nem elsőre, de még csak nem is másodikra ugrik be az embernek Zselic. Ami öreg hiba! Nem csak, hogy felfedezésre érdemes, hanem garantáltan rabul ejti az arra túrázót sajátos miliőjével és páratlan attrakcióival. Két napos biciklis kalandozásunkat 12 év feletti kerékpárosoknak javasoljuk. Mint látni fogjátok, eszméletlen nagy szintemelésekre nem kell gondolni, a legtöbbet forgalomtól elkülönített kerékpárúton vagy erdészeti úton fogunk haladni. Váltós biciklikkel ideális családi program, különösen azoknak, akik először merészkednének kétkeréken az Alföldön túlra.

 

 

 

Találkozó: 2021.10.23-án reggel 04.30 órakor a békéscsabai vasútállomásnál található Penny parkolóban, hogy minél korábban meg tudjuk kezdeni a kirándulást. Még hatékonyabbak leszünk, ha már előző este felpakoljátok a bringáitokat a trailerre, erre most is fogunk lehetőséget biztosítani. (részletek majd e-mailban a jelentkezőknek)  Ideális esetben folyamatos utazással 10-11 óra felé már a Zselic déli határában fekvő Szentlászló településén várjuk a startot.

1.nap: Szentlászló – Ibafa – Sasrét – Bőszénfa – Kardosfapuszta – Szenna – Kaposvár kb. 60 km

 

 

 ...Útközben elpróbálhatjuk párszor az „Ibafai fapipa…” kezdetű nyelvtörőt, hiszen, első megállónk az Ibafai Pipamúzeum lesz.

 

 

Nem sokkal később bejárjuk majd az Almamelléki Kisvasutat is, igaz, mi nem a sínpárok között, hanem az azokkal párhuzamos gazdasági utakon. Ez az a 3 kilométer, amit a kétnapos túránk során burkolatlan úton fogunk teljesíteni. Sasréttől egészen a másnapi végcélig aszfalt lesz a kerekek alatt.

 

 

A kisvasúttól elbúcsúzva egy nagyon rövid szakaszon tekerni fogunk a 67-es úton, de reményeink szerint nem várunk majd ott senkit dideregve, csillagokkal viszont fogunk szédülni. Bőszénfánál veszünk egy balost, hogy aztán hosszú-hosszú kilométereken keresztül csendes erdészeti utakon barangolhasssuk be a Zselic fő látványosságait. A sort egy csillagászati tanösvénnyel fogjuk nyitni, melynek a végpontján egy impozáns kilátó áll (melyről tiszta időben akár a Badacsonyig is ellátni), mellette pedig az úgynevezett Csillagpark, ahol valódi meteoritokat is megtekinthetünk sok egyéb érdekesség mellett. .

 

 

Kisebb hullámvasutazás után megérkezünk Szennára, ahol a Dunántúl tájházait bemutató mesebeli skanzent tervezzük meglátogatni.

 

 

Túranapunk alkonyán lehetőségünk lesz Kaposvár nevezetességeit felfedezni akár csoportosan, akár egyénileg is.

Nagyobb bevásárlásra, meleg étkezésre is ekkor lehet sort keríteni.

Végezetül pedig elfoglaljuk szálláshelyünket, az igen jó minőségű Deseda Panziót, az azonos nevű tó hangulatos környezetében.

 

 

____________________________________________________________________________________

 

2.nap: Kaposvár - Deseda-tó - Kaposvár - Cserénfa - Gálosfa - Bőszénfa kb. 45 km

 

A napot végcélunkkal ellentétes irányban, északra kezdjük el. A Desada-tó ugyanis nemcsak természteközeli élményt nyújt, hanem príma bringaút húzódik a partján, ez pedig éppen elég ok arra nekünk, hogy körbe tekerjük.

 

 

Utána visszatérünk Kaposvárra, igaz, csak érintőlegesen.

 

 

A folytatásban jellemzően gyér forgalmú mellékutakon, a Zselic lankáinak völgyében fogunk haladni. Az ősz színeiben pompázó tájat nyilván meg fogja törni a cserénfai motocross-pálya omladozó tribünje. Valamikor nemzetközi versenyeknek adott otthont az erdő ezen szeglete. Mára már az enyészeté a megmaradt infrastruktúra, amit talán az élővilág sajnál a legkevésbé. Nekünk viszont alkalmunk nyílik egy kis roncsvadászatra.

 

 

Reményeink szerint még a délelőtti órákban meg fogunk érkezni Bőszénfára, ami ugyan már a végállomás, de ez nem azt jelenti, hogy véget érne a program. Itt található ugyanis a Kaposvári Egyetem gondozásában működő Bőszénfai Vadaspark, ahol minimum egy teljes órát el lehet nézelődni, viszont akik a helyi különlegességeket felkínáló éttermet is ki szeretnék próbálni, azoknak nyilvánvalóan több időre lesz szükségük. Úgy tervezzük, hogy mindezzel együtt 16-17 óra között haza tudjunk indulni a busszal, így mindenki emberi időben térhet vissza otthonába, élményekkel feltöltve.

 

 

A túrára október 15-ig lehet jelentkezni, a szállás lefoglalása végett. Kérdés(ek) esetén Blahó Bence túravezető készséggel áll rendelkezésre a blahobence@gmail.com email-címen.

 

Közös, buszos utazással /oda-vissza/:

  • 30 ezer Ft
  • Egyesületi tagoknak: 27 ezer Ft

____________________________

Egyéni utazással /oda-vissza/:

  • 25 ezer Ft
  • Egyesületi tagoknak: 22 ezer Ft

 

Részvételi költség az alábbiakat tartalmazza:

panziós szállás, belépők, kerékpárszállítás, túraszervezés és túravezetés.

Akik saját autóval érkeznek Szentlászlóra, a kocsijukat a településén hagyhatják éjszakára, másnap Bőszénfáról a program végeztével segítünk a visszajutásban.

Az étkezés önellátó. Szombaton késő délután és vasárnap reggel lesz lehetőség Kaposváron vásárolni, illetve a vasárnapi végállomáson lehet étteremben ebédelni.

Jelentkezés: október 15-ig, (!!!) 10 ezer Ft foglaló befizetésével, amelyet  Százlábú Egyesület 11733003-20120564 számlaszámára kérünk átutalni. A "közlemény" rovatba kérnénk beírni a :"Zselici Bringatúra 2021" -es sort, a kellő azonosítás érdekében.

 

Jelentkezni:

ERRE A SORRA KATTINTVA LEHET!

 

Blahó Bence túravezető kapcsolódó bringás videói:


Bőszénfai Vadaspark
https://www.youtube.com/watch?v=MXYEcgLTUBc

Csillgpark
https://www.youtube.com/watch?v=65LCkT5DVRg

Kaposvár
https://www.youtube.com/watch?v=5n89_O2LYCY

 

Kapcsolódó szöveges élménybeszámolók:

https://miertneturazas.blog.hu/2018/06/25/irany_a_zselic

https://miertneturazas.blog.hu/2018/07/06/meteorok_menten

https://miertneturazas.blog.hu/2018/07/23/a_farm_ahol_eltunk_119

https://miertneturazas.blog.hu/2018/08/02/zold_erdoben_jartam_509