Bringatúra a Béli és a Királyerdő-hegység lankáin!

 

...avagy pedálozás a Sebes és a Fekete-Körösök völgyében a Király-hágótól, Belényesújlakig!

2021.10.16-17

 

Az idei esztendőben, az ismert korona vírus helyzet miatti korlátozások, nem igazán kedveztek a külföldre tervezett programjaink megszervezésének és lebonyolításának.

…De nem adjuk fel!!

Most ismét egy régóta dédelgetett álmunkat szeretnénk megvalósítani, amely látványosságában és az egyéb útközben található érdekességei miatt, méltán válhat (akár) nagyon is közkedvelté…

 

 

E-túránk során az Erdélyi-Szigethegységben eredő Körösök (ezen a túrán a Sebes és a Fekete, Körösök) forrásvidékének, és azok hegyvidéki vízgyűjtő területeinek „bejárását” célozzuk meg kétkeréken, bringatúra formájában.

A túra tervezett útvonala, (a vélhetően akkorra már pazar őszi színekben pompázó) igen látványos Királyerdő, és Béli-hegység vidékein halad majd. Szintemelkedések természetesen előfordulnak, de próbáltuk úgy kiválasztani az útvonalat, hogy az, egy átlagos felnőtt személy általános edzettségi szintjével is teljesíthető lehessen. A nagyobb, vagy hosszabb emelkedőkön feltolni a bringákat nem szégyen, és nem is „ördögtől való”, hiszen ez a programunk (is) arról szól, hogy az maximálisan élvezhető legyen és a legtöbb valós élményt nyújtsa. …tehát nem megszakadni kell, hanem élvezni minden pillanatát…

 

 

A programot kisbusz(ok) kíséri, amely csomagszállító, és szerviz-autó is egyben, továbbá, a bringás traillert is húzza maga után. Megadva a lehetőséget arra, hogy néha fel lehessen tenni a bicajokat, és „pihenni” néhány emelkedőt…. (csak végszükség esetén...)

 

 

Részletes program:

 

1.nap:

Találkozó: 2021.10.16-án szombat reggel 05:00-kor Békéscsabán a vasútállomás melletti Penny áruház parkolójában. Utazás: mikróbuszokkal.  A bringák és az egyéb felszerelések, csomagok fel és bepakolását követően indulás Románia irányába. (határátlépés Nagyszalontánál) Akik szeretnék már előző napon a bringájukat felpakolni a szállító a trélerre, azok megtehetik azt, ha elhozzák okt.15-én (péntek este) 17-18 óra között Békéscsaba Nagy S. u 4 sz alá.

Útvonal: Békéscsaba, Nagyszalonta, Nagyvárad, Királyhágó. Itt levesszük a bringákat a szállítójárműről és elkezdjük a bringatúránkat.

Közvetlenül a Sebes-Köröst kísérő kisforgalmú úton indulunk el, a folyás irányába. Közel 9 kilométert kísérjük a Körös vadregényes szurdokvölgyét. Majd Barátka községnél délnyugatra fordulva megkezdjük 8 kilométeres erős kapaszkodónkat a hegység platójára. Az emelkedés több mint 400 méter (!!!) ezen a szakaszon. Nem lesz könnyű, de kárpótlásul a fennsíktól a nap végi célig (Magyarremete) már nem lesz jelentős emelkedő. sőt…

A tetőn, tipikus dolinákkal tagolt, esztenákkal megszórt bukolikus táj kísér majd minket. Erdődámos község után kisebb kitérőt teszünk a Runcsor-víznyelő látványos katlanához. Tovább pedálozva az egyre szűkülő völgyben érjük el az igen látványos Fehérkő-szurdokot.

 

 

 Biharrósa  (Rosia) hosszú-hosszú jellegzetesen hegyvidéki településén is át kerekezünk. A rendelkezésre álló időnk és a megmaradt energiánk függvényéében további lehetőségünk nyílik még esetleg útközben a Lazuri-szoroshoz is ellátogatni és néhány km-es gyalogtúrát tenni a vidék egyik leglátványosabb völgyében.

 

Érkezés kora este Magyarremetére ahol fűtéssel rendelkező faházakban lesz a szállásunk.

(2-4 személyes egyszerű faházak) Hálózsákot plédet hozni kell!!

 

 

Napi táv :53km (500m-es szintkülönbséggel)

 

 

 

___________________________________________________________________________

 

2.nap.

 

Reggeli után egy kis kitérővel indul a nap, amikor is a közeli Meziádi (Mézgedi) csepkö-barlanghoz kerekezünk el. A hatalmas és meghökkentően látványos barlang, a vidék legfőbb turisztikai látványossága melyet nekünk sem szabad kihagyni.

 

 

Délelőtt már a Fekete-Körös völgyében folytatjuk tovább utunkat. A vidék központján Belényes-en keresztül haladva a többségében magyar ajkú Köröstárkány és Várasfenes településeket vesszük szemügyre.

Itt, az időnk függvényében egy kis gyalogtúrát is beiktathatunk, amely a régen feledésbe merült „Béla-vár” romjaihoz vezet fel. Ezt követően, már végig-végig a Fekete-Körös mentén haladva Körösjánosfalván és Belényessonkolyos-on keresztül érünk a vidék leglátványosabb panorámájával kecsegtető Pontoskő-höz. Ennek a Fekete-Körös fölé (kb.200m-re) magasodó tanú hegynek a tetejéről körbe tekintve, mint egy terepasztalként tárul elénk az a vidék melyet aznap bebicikliztünk.

 

Kilátás a Pontoskő-ről

 

Innen a közeli Belényesújlak településére tekerünk, ahol véget ér ez a hétvégi bringatúránk is. Felpakoljuk a bringákat a szállító járműre és az igen látványos Borzi-szoroson keresztül haladva hagyjuk el azt a csodálatos vidéket melyet a 2 nap alatt végig bringáztunk. Visszaérkezés Békéscsabára előre láthatóan az esti órákban.

Napi táv :65 km (200m-es szintkülönbséggel)

 

 

 

 

Figyelem!

A programon az étkezések önellátóak. A túránk során érintett településeken élelmiszer boltok és meleg étkezési lehetőségek is rendelkezésre állnak, ahol meg is állunk pihenésképpen. Fizető eszköz: a Román Lei!

A 2 napos bringatúra során a programot végig kisbusz kiséri, amely az asszisztencián kívül a csomagokat is viszi. Ezért a kerékpárokon nem kell semmit cipelni.

A szállás díját mindenki maga fizeti a Magyarremetei szálláson a tulajdonosnak. Az ára: 50-60lei/fő (attól függően hányan alszanak egy adott faházban. (2-3, vagy 4 személyesek.)

A túrát Gila Csaba vezeti +36/70-6100878

Szervezés, szállítás, technikai feladatok: Zanócz Róbert (+36/70-3340841)

A program részvételi költsége:

16 000Ft

Egyesületi tagjaink részére: 14 000Ft

amely tartalmazza:

  • a személyek, a csomagok, valamint a kerékpárok szállítását, (a kisérő autó és az aszisztencia költségeit)
  • az egyéb szervezés és lebonyolítás költségeit,
  • az egyesületi hozzájárulást
  • a túravezetés díját.

 

 

Jelentkezni:

 

Erre a sorra lehet!

 

Addig tudunk csak fogadni jelentkezéseket, amíg a fenti sorra kattintva a regisztrációs felület megnyílik!

 

A regisztrációt követően a részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlájára  (OTP 11733003-20120564)  kérjük befizetni, vagy átutalni.

 A befizetésnél, a befizető nevén túl, az  "Bringatúra Béli-hegység 2021"  kifejezést kérjük azonosításként feltüntetni.

 

Figyelem!

CSAK AZ ÉRVÉNYES REGISZTRÁCIÓT, ÉS A BEFIZETÉST KÖVETŐEN KÜLDÜNK VISSZAJELENTÉST,

A JELENKEZÉSKOR MEGADOTT E-MAIL CÍMRE!

 

A jelenlegi (érvényben lévő) Romániába való beutazás szabályairól itt tájékozódhat.