Bringatúra a Júlia Alpokban 2020.08.19-25.

Kerékpártúra a Alpokban???  

Olyan, amely csodás tájakon hegyek és völgyek között fut, hosszabb, nagyobb emelkedők nélkül??

Van ilyen??

IGEN! IGEN! IGEN!

 

A „történet” még a XIX. század közepéig vezethető vissza, amikor is az Osztrák-Magyar Monarchia legfontosabb kereskedelmi kikötőjébe, (az Adriai tenger partján található) Triesztbe futottak be a Császárság főbb kereskedelmi, és vasúti útvonalai. Egy ilyen, (egykoron fontos), mostanára már teljesen feleslegessé vált, híresen szép nyomvonalra, pár évvel ezelőtt parádés kerékpárút épült.

A tükörsimaságú aszfaltcsík alagutakon és viaduktokon fut keresztül, egykori őrházak és állomásépületek között kanyarog, fenn havas sziklacsúcsok, lenn zöldellő völgyek kéklő folyók…” Csodaszép vidék! Óriási élmény, begördülni az “állomásokra” és pihenésképpen meginni egy jó olaszos kávét, vagy megenni egy ebédet egy egykori vasúti épületben kialakított étteremben.

 

Rövid, (zenés) fotós összeállításunk a 2019-es túránkról!

 

 

Persze ha-már erre a vidékre „tévedünk” nem elégedhetünk meg az egykori vasútvonal helyén létrehozott kerékpárút szakasz végig tekerésével, hiszen azt 2 nap alatt (átlagos tempójú tekeréssel) magunk mögött is hagyhatjuk... Ezért kerékpártúránk további útvonalát úgy állítottuk össze, hogy az körtúraként a fantasztikus szépségű Júlia Alpokat járja majd körbe. Érintve olyan csodálatos természeti és történelmi vidékeket látnivalókat, mint pl. a Bledi-tó, a Bohinji-tó, vagy az I. Világháborús emlékhelyeket felsorakoztató Isonzó (Soca) -völgye stb... Össz. távunk e néhány nap alatt csupán 270Km lesz de az, hihetetlenül szép vidékeken vezet minket körbe az Olasz és Szlovén  Alpok meseszerű vidékén.

 

Programunk alkalmával nem csak tekerünk, hanem rövid gyalogtúrákra, vadvízi evezésre!! múzeum és emlékhely látogatásokra, gasztronómiai érdekességek megkóstolására is alkalom nyílik. Így téve teljessé ezt a vélhetően igen felejthetetlen pár napot az Alpokban.  A Júlia Alpok az utóbbi években Európán belül az aktív és ökoturizmus kiemelt célpontjává vált. Nem véletlenül. Ezt a vidéket gyalogos, bringás, vízitúrás, szikla és hegymászók ezrei keresik fel főképpen a nyári hónapokban!! Télen pedig közkedvelt sí terepei vonzák a látogatókat.

Szállásaink, Olasz és Szlovén területeken, jól felszerelt kempingekben, saját sátrakban lesznek, amelyek meglétéről mindenkinek magának kell gondoskodnia.

 Kivéve!! Sella Nevea-ban (Olaszország) ahol 1 éjszakát, több csillagos Hotelben töltünk majd 2 ágyas szobákban. Ehhez a szálláshelyhez svédasztalos reggeli is jár!

Egyébként az étkezés a többi napon önellátó! Az utunk során több települést is érintünk, ahol a boltokban, Szupermarketekben a felhasznált élelmiszerkészleteket pótolni lehet majd. Ez a terület teljesen „Eurós” övezet, ezért kérünk mindenkit, hogy költőpénzként azt hozzon magával!!

A csomagjainkat, (sátrakat szivacsokat egyéb felszereléseket, ruházatot stb.. a kísérő kisteherautó szállítja, minden túranapon folyamatosan utánunk, ezért azokat nem kell majd cipelnünk a bringákon a túránk során.

Nehézség!!??

A kerékpártúránkat próbáltuk úgy, (és olyan útvonalra) megtervezni, hogy ott a lehető legkevesebb szintemelkedésekkel találkozzunk. Az első 2 napon ezt szinte maradéktalanul meg is tudjuk valósítani hiszen az egykori kisvasút nyomvonala nem engedhetett meg különösebben nagyobb emelkedőt és lejtőt… A többi napon egy-két alkalommal kell számítanunk olyan kisebb-nagyobb szintkülönbségekre, ahol a gyengébb fizikummal rendelkezők is 1-2 órás kerékpár (fel) tolással simán vehetik az ellőttük álló néhány km-t.  Azt viszont senki ne várja, hogy ezen kívül, a ránk váró kilométereken csak is vízszintesen fogunk majd tekerni. Előfordulnak majd kisebb, rövidebb emelkedők és lejtők is a napi távok alatt, de ezek igen elhanyagolhatók a többi hegyvidéken végig haladó kerékpáros útvonalakhoz képest!! A kísérő jármű és a kerékpár szállító tréler (ami szállítja a személyes csomagokat is) folyamatosan a csoport után halad, és ha valami nagyobb probléma van akkor az segítséget tud nyújtani.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is együtt, szervezetten, Vasúton, Vonattal!! utazunk a bringatúránk első állomására, Szlovéniába, majd a körtúra végeztével (6 nap múlva) ugyanonnan haza.

A Budapest Déli pu-ról induló (és majd oda is érkező) nemzetközi gyorsvonatra a csoportos menetjegyet az Egyesület rendeli (és veszi is meg), aminek az árát a részvételi költség tartalmazza.

FIGYELEM!

A belföldi vasúton történő utazásokra Békéscsaba—Bp Keleti pu és vissza Bp.Keleti pu.—Békéscsaba szakaszra mindenkinek magának kell megvásárolnia majd a menetjegyet!! Ez azért van így, mert a belföldi utazásra többeknek van valamilyen kedvezménye (pl. nyugdíjas, pedagógus, stb..) amit csoportos jegy vásárlása esetén nem vehetne igénybe.

Részletek:

 

1.nap: 2020.augusztus.19.(szerda)   Gyülekező 14:30kor Békéscsabán a Vasútállomás melletti Penny parkolóban. A bringák felpakolása a kerékpárszállító trélerre. A csomagok bepakolása a kisteherautóba. Olyan nagyobb méretű dolgokat érdemes bepakolni majd a szállító járműbe, ami nélkülözhető a vasúti utazásunk alatt. (másnap reggelig) Pl. sátrak, szivacsok, a ruházat nagyrésze stb.. 

Személyi Igazolvány vagy Útlevél mindenkinél legyen magánál!! Ezt követően. Indulás közösen Budapestre a Békéscsabai vasútállomásról 16:15-kor induló gyorsvonattal.  Érkezés Budapest Keletibe: 18:50-re.

Átszállás: A Budapest Déli pu.-ról 20:30-kor induló nemzetközi expresszre. Útirány Budapest—Ljubjana. Érkezés a Szlovén fővárosba reggel 05:15-kor.

Figyelem!

Az utazáshoz ismét 4-6 fős, fekvőhelyekkel rendelkező kabinokat rendelünk meg + felárért, hogy az éjszakai utazást pihenéssel tudjuk tölteni. (Ugyanúgy visszafelé is ilyen kabinokat veszünk majd igénybe.) Ágyneműt kapunk a kabinokba. Azt NEM kell hozni!

Átszállás Ljubjana – Jesenicze közötti vonalra. Érkezés a menetrendtől függően Bled – Lesce állomásra kb. reggel 8 óra körül.

Bledi-tó
Bledi-tó

 

2. nap aug.20. (csütörtök) Reggel (a vonatról leszállva) a Bringák átvétele a szállító járműről a Bled-i vasútállomáson. Bringás városnézés a festői Alpesi városka és gyönyörű tavának mentén, valamint a környékén... Megkerüljük együtt ezt a csodaszép alpesi tavat egy kicsit megmártózunk, majd tovább haladunk a kijelölt bringaúton a Bled, - Jesenicza,- Kranjska Gora szakaszon.   Szinte végig a Száva folyót követve érkezünk délután az első táborhelyünkre Kranjska Gora-ba, a helyi kempingbe. (aznapi bemelegítő távunk így kb. 50km lesz)

·         3.nap aug.21.(péntek) Indulás reggeli után a Kranjska Gora (Slo)—Tarvisio, -Pontebba, - Chiusaforte, Sellea Nevea (Italia) útvonalon.

Ezen a szakaszon találkozunk a legtöbb viadukttal, alagúttal, egykori patinás állomásépülettel is, amelyek a Monarchiai időkből maradtak vissza az egykori Millenniumi vasútvonalból.

 Aznapi távunk legvégén vár ránk egy erőteljesebb emelkedő, (is) amelyet szabadon választva, tekerve, vagy feltolva, tehetünk magunkévá… E-napi szállásunk egy helyi több csillagos kényelmes Alpesi Hotelben lesz, 2-és 3 ágyas szobákban, amihez másnap finom reggeli is jár!! (napi táv: 72km)

 

 

·         4.nap aug. 22. (szombat) Sella Nevea, Forte Dell Predil, Predil-hágó, Bovec (Slo) Ezen a napon is előfordul kb. 1-2 km hosszan egy erősebb emelkedő, (közvetlenül az Olasz-Szlovén határ előtt) amelyet nyugodt tempóban tolva tehet meg az, aki nem szeretne "megszakadni" a tekerésben.... Ezután viszont (a Predil-hágótól) 2 napon keresztül szinte folyamatosan csak ereszkedünk majd a festői Isonzó (Soca) folyó mentén…Ezen a napon utunk során több "Nagy Háborús" emlékhellyel is találkozhatunk.

Az napi szállásunk a helyi aktívturizmus központjaként számontartott Szlovéniai kisvárosban; Bovec-ben, a helyi kempingben lesz. (Napi táv: kb.37km)

 

 

·         5.nap aug.23.(vasárnap) Bovec- Kobarid, - Tolmin.   Ezen a napon délelőttre (a Békéscsabáról elszármazott Krajcsó Petinek köszönhetően) igazi vadvízi túrán vehetünk részt a híres Soca folyón azokkal, akik nem vetik meg a „vizes” (adrenalint fokozó) kalandokat sem. A délelőtti fakultatív program költsége:36€   http://hu.socasplash.com/services/fel-napos-rafting/

Lehetőség van arra is, hogy a csapat azon tagjainak (akik vízen ereszkednek le a folyón) a bringáit feltegyük a trélerre, amit előre viszünk a kiszálló helyre, ahol visszakapják majd azokat. Innen lehet folytatni tovább majd a bringázást.

 

A nap második felére terveztük a híres Kobaridi (Caporettói) Hadtörténeti Múzeum látogatását is.

 

Ennek a (igen színvonalas tárgyi, és dokumentációs anyaggal bővelkedő) Hadtörténeti Múzeumnak köszönhetően (többek között magyar nyelvű tájékoztató film segítségével is) vissza repülhetünk a múlt század eleji vérzivataros történelmi időszakba. Az éppen itt, ezen a helyen, (103 éve) történt híres Caporettói áttörésnek köszönhetően az addig megmerevedett, vérrel áztatott frontvonal, közel száz km-rel nyugatabbra került (a Piave folyó völgyébe) és ezzel véget értek a híres Isonzó menti öldöklő nagy csaták. Ez a semmihez sem fogható mészárlás az addigi történelem során soha nem látott számú áldozatot szedett mindkét oldalon.

Ezen a napon és szakaszain is úton- útfélen, több I.Világháborús („nagyháborús”) emlékhellyel, hősi temetővel, egykori harcálláspontokkal, lövészárkokkal, bunkerekkel és erődökkel is találkozhatunk majd.

·         Estére érkezünk következő szálláshelyünkre Tolminba, a helyi kempingbe.

(napi táv:45km)

 

 

 

6.nap aug. 24. (hétfő)  Reggel Tolminból a közeli Most Na Soci településre kerekezünk ahol bringáinkat feltesszük a szállító trélerre és azok nélkül vonatra szállunk a helyi vasútállomáson. Hegyi vasúton utazunk hidakon, viaduktokon és alagutakon keresztül Szlovénia egyik legszebb alpesi látványosságához a Bohinji-tóhoz. Ettől a tó-tól ered a dél-szlávok híres folyójának (a Szávának) a fő ága is.

 

A csodálatos szépségű Bohinji-tó a Triglav Nemzeti Park része, és szinte a partjától magasodik az a hegyvonulat, amelynek csúcsa- és egyben Szlovénia legmagasabb pontja, maga az impozáns Triglav (2864 m).

A vonatról leszállva újra bringával megyünk tovább és végig kerekezzük a tó déli partját, több pihenővel. A tó délnyugati „sarkában” található Ukanc település, ahonnan gyalogos turistaút vezet felfelé a tengerszint feletti 900m-en található Savica-vízeséshez, amelyet a Száva folyó eredési pontjaként tartanak számon. A 78 méter magas, (szinte teljesen függőleges vízoszlop) pazar látványa nem mindennapi élményt ígér azok számára, akik veszik a fáradságot és felkaptatnak gyalogosan ehhez a ponthoz.

 

Ezután a késő délutáni órákban Bohinjska Bistrica érintésével átkerekezünk a számunkra már ismerősnek tekinthető gyönyörű Bledi-tóhoz, (ahonnan ezt a körtúránkat is indítottuk pár nappal azelőtt), és a felszerelések valamit a bringák felpakolása után, búcsút intünk ennek a pár napos Alpesi varázslatnak.

Újra vonatra szállunk a Bled – Lesce állomáson, (majd késő este átszállunk Ljubljanában a nemzetközi hálókocsis vonatra) és utazunk vissza Magyarországra. A vonat Augusztus 25-én Kedd reggel 08:30- ra ér be Budapest Déli Pu-ra. Átszállás után Bp. Keletiből indulva kb. dél körül érünk vissza Békéscsabára.

___________________________________________________________________

 

A programot Zanócz Róbert és Mokrán Zoltán vezetik és segítik.

Erre a programunkra a hagyományos utas biztosítás helyett a "sport- baleseti" biztosítás kötését javasoljuk inkább mindenki számára.

Minden egyes résztvevőtől kifogástalan állapotú és megbízható kerékpárt kérünk hozni védő és biztonsági felszerelésekkel ellátva.

A jól beállított és kitünően működő fékek elengedhetetlenek ezen a túrán!!

A program előre kalkulált részvételi költsége:

-          Egyesületi tagjaink, Pártoló tagjaink részére: 200€ + 20 000Ft

-          (még) Nem tagjaink részére 220€ +20 000Ft

Amely tartalmazza:

·         A nemzetközi vasúti utazások teljes költségét oda-vissza (+ a háló kocsis felárakat is)

·         A kerékpárok és a csomagok, felszerelések nemzetközi közúti szállítását,

·         A túra alatt a közúti kíséretet, asszisztenciát,

- A túravezetést,

·           A szállások, + idegenforgalmi adók díját a kempingekben, és a Hotelben is.

·         A szervezés és lebonyolítás költségeit.

·         Az egyesületi hozzájárulást.

 

Figyelem!

Erre a programunkra az idén is csak max. 25 fő jelentkezését tudjuk elfogadni.

A jelentkezések sorrendjét a regisztráció, és a foglaló összeg befizetésének időpontja határozza meg!

 

Erre a kerékpáros túraprogramra jelentkezni, regisztrálni:

 

IDE KATTINTVA  lehet.

 

(amíg a fenti sorra kattintva felugrik a regisztrációs felület, addig vannak szabad helyek)

 

A regisztrációt követően Egyesületünk 11733003-20120564 számlaszámára 20 000Ft előleg befizetését kérjük megejteni, amelyet hely- foglalóként kezelünk.

A fennmaradó összeget €-ban csak a helyszínen, a túra alatt szedjük össze.

A befizetéskor a megjegyzés rovatba a jelentkező(k) nevén kívül, a „Bringatúra az Alpokban 2020” kifejezést kérnénk feltüntetni azonosításként.