Barangolás a Bakonyi-vidéken!

  Látogatás a Zirci Arborétumban és a Jeli Varázskertben

2020 május 8-10. (3 nap/2 éj)

 

Alábbi kirándulásunk egy új program sorozat  a „barangolás házunk táján” nyitó rendezvénye is egyben.

Célja, hazánk tájait és annak kevésbé frekventáltabb részeit is egy kicsit megismerni, bebarangolni, rácsodálkozni valós értékeire, amelyekről még talán sokan nem is tudják, (tudjuk) hogy vannak, léteznek... Nos, ezt nem lesz nehéz, ugyanis akármerre is fordítjuk tekintetünket, a Kárpát -medence középső részében is szebbnél szebb és igen értékes helyekre bukkanhatunk. Így történt ez a címben jelzett vidékkel is. Tehát előre! Nézzünk szét saját házunk táján is.

 

A Dunántúl középső térségében az un. Dunántúli-Középhegség részeként számontartott  Bakonyi (lankás) hegyvidék nem tartozik hazánk leg-felkapottabb turisztikai tájegységei közé. Méltatlanul! Hiszen nagy kiterjedésű erdőségeivel, azokban szerte ágazó izgalmas erdei ösvényeivel, szolid barlangjaival, bűbájos kis patakjaival, a távolabbi vidékeket, tájakat, (pl. Balatont, az Alpokat, stb..) is szemünk elé varázsoló kilátó pontjaival igen színes és tartalmas látnivalót ígérnek az idelátogatók számára.

De nem lenne teljes a kép, ha az ide szervezendő kirándulásunk alkalmával nem keresnénk fel a térség néhány kultúr, és vallás történeti látni valóit, és ezen a tájon található két igen egyedi élő növényi gyüjteményt is, melyek ékkövei e programunknak.

 

Sümegi Vár
Sümegi Vár

 

R É S Z L E T EK

1.nap: május 08.péntek

Gyülekező 04.30-kor Békéscsabán a Vasútállomás melletti Penny parkolóban. Utazás bérelt kisbusszal. A korai indulás után, folyamatos utazást követően a délelőtti órákban érkezünk a Bakony fővárosának nevezett Zircre.

 

A Zirci Ciszterci Apátság műemléki környezetében (angolkert stílusban) létesült egy igazi gyöngyszemként számontartott park, mely hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, (Arborétuma) is egyben. Ez a híres természeti terület, a tengerszint feletti 400 méter magasságban található és 1951 óta országos jelentőségű védettséggel bír. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt az ide látogatók számára. Ha már itt járunk kirándulásunk során, természetesen nem hagyjuk ki Magyarország egyik legszebb barokk templomépítményét, a Zirci Ciszterci Apátságot sem. Sőt! Megtekintjük annak híres műemlékkönyvtárát is, szakszerű idegenvezetés mellett.

 

 

Link:

http://zirciapatsag.hu/latnivalokhttp://zirciarboretum.hu/

 

Délután egy rövid Zirc-i városnéző sétát követően a közeli Cseszneki várat vesszük közelebről szemügyre, amelyhez egy „könnyed” kaptatót leküzdve gyalogolhatunk fel. A középkorban épült várból igen festői kilátás nyílik a környékre.

Ezután újra vissza ülünk a buszba és az esti szálláshelyünkre utazunk. Szállásunk egy közeli családias panzióban lesz, 2-4 ágyas szobákban.

A szálláshoz reggeli is jár, viszont, ha valaki vacsorázni is szeretne akkor azt kérjük előre jelezze felénk, és rendelünk meleg vacsorát számára, külön díjazás fejében.

Cseszneki Vár
Cseszneki Vár

2. nap május 09. szombat Ezen a napon bakancsot húzunk és túrázunk egyet az u.n. "Magas" Bakonyban. Először is a térség turisztikai központjaként számontartott hangulatos Bakonybélbe utazunk, ahonnan is neki indulunk a 710 m-re a tengerszint felett található Kőris-hegyi Vajda Péterről elnevezett kilátónak.

Változatos túránk során a hangulatos Gerence-völgyön keresztül, gyönyörű bükkösökön és (természetesen) kőris erdőkön keresztül haladva jutunk el a hegység legmagasabb, kilátótoronnyal is koronázott csúcsára, ahol gyönyörű kilátás vár minket. (Ez a Bakony egyik legszebb vidéke.)

 A szinte egész napos könnyű túraprogramunk után tovább indulunk nyugat felé a 85 km-re lévő újabb szálláshelyünkre, a vas-megyei Bögötére. Ez a szállásunk a jó minőségű Patyi Étterem és Hotelben lesz. A szállás árában NINCS benne a vacsora, ellenben a bőséges reggeli IGEN. A szálláshelyünk, amint a nevében is hordozza, egyben étterem is, így vacsorát akár étlapról lehet helyben rendelni.

 

 

3..nap: május 10. vasárnap

Korai ébredés és a bőséges reggeli után, 7.30-kor!! indulás Kám-ra, a Jeli Arborétumba. (Későbbi érkezés esetén órákig tartó várakozásra lehet számítani a pénztárnál, ezt kiküszöbölendően, igyekszünk a 8.00 órai nyitásra ott lenni.) A zegzugos, meredek és lankás vadregényes tájban megbúvó, tavaszi napsugarak által melengetett Jeli Varázskertben megannyi csoda várja a látogatót.

A téli álomból felébredt természet kimeríthetetlen tárháza a mesés látnivalóknak, különös tekintettel a messze földön híres rododendron virágzásnak, mely éppen április végén, május elején veszi kezdetét… Aki egyszer látta a Jeli Varázskertet ebben az időszakban, az mindig visszavágyik ide a havasszépék, magnóliák és nárciszok ölelésébe. A Varázskert újdonsága a lombkorona sétány.

Előreláthatólag de. 11.00-ig lesz alkalmunk egyénileg is sétálni, ámulni, bámulni a híres arborétumban. (Kerttulajdonosok, megszállott növényrajongók az arborétum előtti virágvásárban vásárolhatnak rhododendront, azaleat stb.)

 http://www.jelivarazskert.hu/Index.aspx?MN=Informaciok&LN=Hungarian

Ha már a szemünket és lelkünket megjutalmaztuk a csodával, orrunkat megtöltöttük illatokkal, akkor ideje lesz a testünket is megajándékozni egy kis pihenéssel. A Jeli Varázskerthez közeli Szajki-tavak évtizedek óta közkedvelt üdülő terület Vas megyében. Erdős területen, nyugodt környezetben egész évben várja a kikapcsolódni vágyókat. Ide nem ér el a város zaja, forgalma, zavartalanul élvezhető a tiszta levegő és a madarak éneke. E helyen, és időben már éttermek, és a lángossütő is nyitva van, így tetszés szerint csillapítható az étvágyunk.

 https://www.termeszetjaro.hu/mobile/hu/point/to/szajki-tavak/26220815/

http://www.szajkitavak.hu/kornyek#services

http://szajkitavak-strand.hu/

Ezután indulunk hazafelé a Balaton érintésével. Útközben, ha még időnk (és energiánk) engedi rövid megállót iktatunk be a közeli Sümegi Várnál, illetve valahol a Balaton északi partján is. Érkezés Békéscsabára előreláthatóan a késő esti órákban.

Sümegi Vár a felhők felett...
Sümegi Vár a felhők felett...

 

Fontos!

 A könnyű gyalogos túráinkra az alábbi kiegészítőket ajánljuk hozni: esőköpeny (nem esernyő), sapka, kényelmes és erős, hosszabb gyaloglásra, erdei sétára, lépcsőzésre is alkalmas cipő (ha lehet, akkor bakancs vagy sportcipő), napsugárzástól védő krém, kis hátizsák, vegyes, sportosabb ruházat.

A program kalkulált részvételi költsége:25 000Ft

 Az előre kalkulált részvételi költségek az alábbi kiadásokat tartalmazzák:

  • kényelmes autóbuszos utazást,
  • 2 éjszaka panziós szállás díját (reggelivel)
  • a szervezés és a lebonyolítás költségeit
  • egyesületi hozzájárulást

További kiadások:

  • belépő a Zirci Ciszterci Apátságba, Műemlékkönyvtárba egyháztörténeti vezetéssel, továbbá az Arborétumba: kb.2000Ft/fő
  • belépő a Jeli Varázskertbe: 1000Ft/fő

Jelentkezni, (regisztrálni) :

Erre a sorra kattintva lehet!

 

(Amennyiben a regisztrációs felület "rákattintásra" nem jelenik meg, abban az esetben sajnos már jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni a túljelentkezések miatt.)

 

 

 

A regisztrált jelentkezőktől 12 000Ft/fő előleget kérünk átutalni a Százlábú Egyesület számlaszámára, mely egyben helyfoglalónak is tekintendő. A befizetéskor a közlemény rovatba kérnénk feltüntetni az Bakony/2020 kifejezést, valamint a programra jelentkező(k) nevét is, a könnyebb azonosítás érdekében.

 

Számlaszámunk: Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564

 

Figyelem! Maximalizált létszámunk ezen a programon 18fő! Ezért a vélhető túljelentkezések miatt csak az érvényes regisztráció és a "helyfoglaló" befizetésének sorrendjét tudjuk alapul venni! Hivatalos visszajelentést csak az érvényes regisztráció és a helyfoglaló (útiköltség hozzájárulás 12 000Ft/fő) befizetését követően áll módunkban küldeni a jelentkezés alkalmával megadott e-mail címre.

 

Túravezető: Pethő Hajnalka Katalin (+36-30/260-48-93)