Alpok-Adria tájain!

2017.09.18-24.

Egyesületi tagságunk felénk közvetített régi –régi óhajai, és kívánságai alapján állítottuk (gyúrtuk) össze ezt a rendkívül színes programot, melyet egy 7 (és fél) napos körutazás alkalmával fogunk tudni majd teljesíteni a hihetetlen szépségű Alpok és Észak-Adria tájain. Kirándulásunk alkalmával festői mediterrán, és  alpesi vidékeket járunk be, valamint kiemelt fontosságú kulturális értékekkel is ismerkedhetünk.

Utazás: Minden igényt kielégítő, légkondicionált 50 személyes autóbusszal.

Szállások:

Pula / Horvátország (Stoja camping) /3éj/ közvetlen tengerparti „mobil home-ok” –ban 2 X 2ágyas, klímás kis házak fürdőszobával, felszerelt konyhával, hűtőszekrénnyel!

Velence/ Italia  (camping)  /2 éj/  2 és 3 személyes tiszta faházakban.

Bovec /Szlovénia  /1 éj /színvonalas Hotelben az Alpokban, 2-vagy 3 ágyas szobákban svédasztalos reggelivel.

 Ellátás: önellátó!  (kivéve az utolsó nap mert ott a hotelben svédasztalos reggeli is jár a szálláshoz)

A Pulai szállásokon rendelkezésre álló kis konyhákat lehet használni főzésre étkezésre.

Plitviczei Nemzeti Park
Plitvicei Nemzeti Park

Program:

0.nap

Indulás 2017. 09.17-én vasárnap este 20:00 Békés Penny áruház parkolója, majd 20:30 Békéscsaba (vasútállomás melletti) Penny áruház parkolójából.

Folyamatos utazás éjszaka autópályán (néhány rövidebb pihenővel).

1.nap. 09.18. (hétfő)

Első programunk (Horvátországban,) a lélegzett elállító Plitviczei- tavaknál lesz, ahova korán reggel érkezünk. ( Reggel 08-tól lehet látogatni a Nemzeti Parkot….)

Horvátország 7db Nemzeti Parkja közül a legjelentősebb a Plitvicei tavak vidéke. A Park területe 295 km2. Ebből a tavak felülete több mint 2km2. A 16db-tó észak - déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela – hegységben melyeket  190 – 200db kisebb-nagyobb csodálatos vízesés köt össze. A számuk mindig változó, a vízbőségtől függően.  Délen a Fekete- és a Fehér-patakok egyesüléséből született Matica folyó által táplált Proscensko - tó terül el, 639 méterrel a tenger szintje felett. Tőle kb. 8 km távolságban az utolsó tó, a Sastavci "csak" 483 méterre van a tenger felett. Szintkülönbségük 156m. Ezt "győzi le" a sok vízesés, csodálatos látványt biztosítva az ide látogatóknak. A tó-rendszer vizét a Korana folyó vezeti el..

Plitvicei turista út
                          Plitvicei turistaút

Tájékoztatásul! A 2016 os (szeptemberi) jegyárak a következők voltak:

A belépőjegy tartalmazza a közlekedést a Nemzeti parkon belüli a kisbuszokon, az elektromos hajókon, a biztosítást, valamint az idegenforgalmi adókat.

Plitvicei tavak1

Felnőtt

 

110 kuna

 

Gyermek 7-18 éves

 

55 kuna

 

Gyermek 0-7 éves

 

ingyen

 

Csoportos jegy (min.15 fő)

 

100 kuna

 

 

A Nemzeti Park látogatása után a kora délutáni órákban visszaülünk az autóbuszra és magunk mögött hagyva a Dinári- hegyeket, az irányt a gyönyörű Adriai-tenger felé vesszük.  Lehetőségeinkhez képest az útvonalunkat a híres tengerparti szerpentin úton folytatjuk majd, amely lélegzett elállító panorámát nyújt számunkra ideális időjárási viszonyok mellett.

 

A tengert, a gyönyörű Senj (Zengg) városkánál pillantjuk meg először ahol rövid pihenőt és frissítő sétát  is tervezünk az egykori „Uszkok” kalózok festői városában. Estére érünk az Isztriai félsziget központjába a már az Ókorban is igen jelentős településnek számító Pulá-ba.

Pulai látkép

A több mint 3000 éves, jelenleg két hivatalos nyelvvel (olasz és horvát) valamint 57-ezer fős vegyes nemzetiségű lakossággal, rendelkező Pula, az Isztria fővárosa, és egyben legnagyobb települése is. Kellemes klímájáról, sok éves történelmi emlékeiről valamint romlatlan természeti környezetéről ismert. Viszonylag sok nevezetességgel rendelkezik, és sok-sok programlehetőséget kínál. Éjszakai élete is igen pezsgő. Szálláshelyünk a város központjától néhány km-re található nagy kiterjedésű félszigeten a „Stoja”Campingben lesz.

Panoráma a teraszról..
Panoráma a teraszról..

 A gyönyörű természeti környezetben működő, jórészt mediterrán fenyőkkel borított és szinte teljesen a tengerrel körülvett camping, közvetlen tengerparti szálláshelyeit vesszük igénybe. (mobil house)  A klímás házak 2 X 2 ágyas kicsi alapterületű szobákat, fürdőszobát, WC-t, valamint viszonylag jól felszerelt konyhát rejtenek magukban, amihez egy jókora tengerre néző terasz is tartozik.  A két szoba közül az egyik francia ágyas, a másikban 2 db szóló ágy + egy lehajtható gyerek ágy is található. Gyönyörű, sziklás szabad strand közvetlenül a házak „alatt” (kb.20m-re). Vagy kavicsos sekélyebb vizű strand kb.2-300m-re a szállásainktól. A Camping területén élelmiszer bolt, mediterrán étterem, búvár központ és kölcsönzők is találhatók. Közvetlenül a camping portájától indul kb. 20-30percenként a helyi busz járat, amellyel a pár perc alatt a történelmi belvárosba tudunk jutni akár önállóan is.

csendélet a parton..
"napfelkeltés" csendélet a parton..

2.nap 09.19. (kedd)

Délelőtt strandolás, pihenés, lazulós szabadprogram a Campingben. Délután, fakultatív programként bemegyünk Pula történelmi óvárosába a menetrend szerinti autóbuszjárat segítségével. Római és középkori emlékek, műemlékek, nyüzsgő (de mégsem zsúfolt) mediterrán hangulatú szűk utcák, árusok minden mennyiségben…

Este szabad program.

3.nap 09.20. (szerda) 

Ezen a napon Hajókirándulást terveztünk a közeli Brijuni-szigetekre, vagy az Isztriai-félsziget déli csücskéhez Medulinra. (a csoportos hajókirándulás részletei még egyeztetés alatt) A költsége kb.  150 kuna /fő lesz. Délután fürdőzés, strandolás szabadprogram.

 

 

 

 

 

4.nap. 09.21 (csütörtök)

Utolsó Isztriai napfelkelténket is végig élvezve a tengerparton, lassan kezdünk csomagolni, mert a hangulatos kis házainkat délelőtt 10-órakor el-kel hagynunk. Strandolunk még egy utolsót, majd újra visszaülünk az autóbuszunkra, hogy az irányt északnak véve elinduljunk Olaszország felé.

 Útközben megállunk az Isztria gyöngyszemének tartott festői Rovinj-ban pár órás városnézésre, hiszen ezt a látványt és hangulatot, melyet ez a fantasztikusan szép és idilli Adriai városka nyújt, senki sem hagyhatja ki aki az Isztrián jár. A Rovinj-i sétánkat követően folytatjuk utunkat Velence felé.

Rovinj
Rovinj

Útközben az „időnk” függvényében rövid megállót iktatunk be az egykori Habsburg birodalom, majd a Monarchia első számú kereskedelmi kikötővárosának számító Triesztben is.

2 ágyas faház a Velencei campingban.
2 ágyas faház a Velencei Campingban.

 

Egy hosszabb buszos utazást követően előreláthatólag a kora esti órákban érünk a Velencétől csupán néhány km-re található Campingbe ahol az elkövetkező 2 éjszakát töltjük. Szállásaink 2- 3 ágyas faházakban. Tiszta, közös vizesblokkok (férfi-női külön) a Camping területén mindenkinek rendelkezésükre állnak, csak úgy, mint a büfé és gyorsétkezde, Wifi, iformáció,.. stb..

A szállásunktól 300m-re Lidl áruház található ahol a bevásárlásainkat is elintézhetjük. A Camping bejáratától indul (és érkezik is) a menetrendszerinti helyi járatú autóbusz, amely kb. 20 percenként indul Velencébe a Piazzale Roma nevezetű nagy közösségi térre ahol az autóbusz végállomása is található. (menet idő ugyancsak kb.20 perc) Innen már bárhová eljuthatunk a nyüzsgő vízi városon belül gyalogosan, vagy éppen a  „vaporettoval”. (vízibusszal)

 

Gran Canale (
Gran Canale (" fő utca" Velencében)

 

 

5.nap 09.22 (péntek)  

Ébredező Velence..
Ébredező Velence..

 Már korán reggel fakultatívan elindul (hat)unk a felfedezni magunknak a várost. A közeli szállás, és a jó tömegközlekedés miatt ez kincset érő lehetőség!

Érdemes minél hamarabb indulni, hiszen az ébredező Velencét a napközbeni turista áradat előtt (is) komoly élmény felfedezni, fotózni, bejárni…

Ez a nap csak Velencéről kell, hogy szóljon számunkra. Ha valaki elfáradt vagy megunta egy kicsit, az visszabuszozhat a közeli szálláshelyünkre a Campingbe lepihenni, lefürdeni, felfrissülni egy kicsit, majd bármikor visszamehet a nyüzsgő városba a menetrendszerinti autóbusszal folytatni a bámészkodást.  Kötött program nincsen, hiszen mindenkit más és más érdekelhet és mindenki annyi időt és energiát szánhat, másnap reggelig a csodálatos városra amennyit csak akar, illetve amennyit csak tud.

A Szent Márk tér
Szent Márk tér

 

6.nap 09.23. (szombat)

Reggel elhagyjuk Velencét és a hangulatos Campinget, majd utunkat Kelet felé vesszük. Ezen a délelőttön egyre távolodik tőlünk a gyönyörű Adria és lassan –lassan feltűnnek már a távolban a közeli Alpok magas csúcsai is.

 Ám előtte még az Isonzó folyó mentén haladva egy kicsit „visszamegyünk a történelemben” és felkeressünk néhány számunkra is fontos I.világháborús helyszínt, emlékhelyet, múzeumot, erődöt stb...  

 Magyar katonák az Olasz fronton a hegyek között...
Magyar katonák az Olasz fronton a hegyek között...

 

Ilyenek pl.a Doberdói hadszíntér, a Monte San Michele hegye (Szent Mihály hegy, stratégiai magaslat lövészárok és bunker rendszerrel) a Flitscher Klause nevű erődítmény, vagy a Caporettói áttörés helyszíne ahol egy igen színvonalas Múzeumot is meglátogatunk.  E -napi programunk nagyon fontos aktualitása, hogy éppen itt ezen a helyen, pontosan 100 éve történt híres Caporettói áttörésnek köszönhetően a frontvonal közel száz km-rel nyugatabbra került (a Piave völgyébe)és ezzel véget értek a híres Isonzó menti öldöklő nagy csaták, melyek az eddigi történelem során soha nem látott számú áldozatot szedtek mindkét oldalon.

 

 

Hősi temető az Isonzó mentén
Hősi temető az Isonzó mentén

 

Lövészárok rendszer 
Bunkerek...
Lövészárkok, Bunkerek...
Estére érünk a már Szlovéniában, a Júlia Alpokban található Bovec településre, amely nem csak a „Nagyháborús” emlékhelyeiről ismert a magyar turisták (vízi túrázók) részéről, hanem, hogy itt található Európán belül az egyik leg közkedveltebb vadvízi és raffting paradicsom is a Soca folyó (az Isonzó Szlovén-szláv neve...) mentén. Télen pedig Szlovénia egyik legkeresettebb sí terepének is ez a csodálatos környék számít.
Kilátás az Alp Hotelből
Kilátás az Alp Hotelből

Esti szállásunk a gyönyörű Alpok csúcsaival körülvett  Bovecben a helyi Alpin Hotelben, 2-3 ágyas minőségi szobákban.  Búcsú este kevés alvással….

 7.nap 09.24. (vasárnap)

A bőséges svédasztalos reggelit követően visszaülünk az Autóbuszunkra és véglegesen hazafelé vesszük az irányt. Utunkat a Predil-hágón át, Olaszországon majd Ausztrián keresztül tervezzük, végig a csodálatos panorámát nyújtó Alpok lábainál.  Folyamatos utazás több hosszabb-rövidebb pihenőt beiktatva látványosabb helyeken.  Hazaérkezés előre láthatóan a késő esti órákban.

 A Program kalkulált részvételi költsége: 30000Ft + 110€

 Egyesületi tagjaink részére: 26000Ft +110€

(minimum 40fő jelentkezésénél)

Amely tartalmazza az alábbiakat:

  • A kényelmes autóbuszos utazás költségeit,(+autópálya díjak, parkolási díjak stb..)
  • A szállások költségeit (6 éjszaka) +1 reggelit
  • A szervezési költségeket, valamint az egyesületi hozzájárulást.

Amit nem tartalmaz a részvételi díj: belépők, a helyi járatú tömegközlekedési eszközök jegyeit, a csoportos hajókirándulás részvételi költségét.

Jelentkezni a Programra csak előzetes regisztrációval és 20000Ft/fő helyfoglaló, (útiköltség hozzájárulás) befizetésével lehet. A befizetéseket a Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 számlaszámára kérnénk. A közleményrovatba befizetéskor kérnénk feltüntetni a befizető (k) nevén túl az Alpok-Adria azonosító kifejezést is.

A jelentkezéseket csakis az érvényes regisztráció és az útiköltség hozzájárulás befizetésének sorrendjében tudjuk figyelembe venni.

Figyelem! Erre a programunkra sajnos már nem tudunk jelentkezéseket fogadni!

 Tagja kíván lenni Egyesületünknek? A részletekről és a feltételekről IDE KATTINTVA olvashat!