Az igazi Bulgária!

 

Nyári  kaland, hegyen-völgyön tengerpartokon át...

 

2023. június 25— július 02.

(8 nap/ 7 éjszaka)

 

Kirándulás egy kevésbé ismert, ám annál érdekesebb természeti, és kulturális értékekben bővelkedő országba,

... és persze néhány nap tengerparti pihenés is, az aranyparton Neszebarban!

 

Tisztelt Egyesületi Tagság, Tisztelt Barátaink!

 

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy Egyesületünk a nagy érdeklődésre való tekintettel, ismét buszos kirándulást szervez a nyár folyamán Bulgáriába!

 

 

Bulgária — Bulgária...

 A Balkán védőbástyája, amely az elmúlt közel másfél-ezer évben igen sokszor cserélt gazdát, de hitet soha! Fontos tény, hogy a VII. századtól ide települt onogur- bolgárok és déli szlávok keveredéséből kialakult bolgár nemzetet semmilyen (akár több évszázadig is tartó) bizánci, oszmán, vagy szovjet uralom nem tudta eltüntetni a történelem süllyesztőjében.

Bulgária háromszor volt igazán független a történelme során. Először 632–1018 között, majd 1185–1396 között, végül 1878 óta.

Utazásunk során alkalmunk lesz ennek a mindent "túlélő” kis népnek egyedi kultúrájával, vallásával, és gyönyörű természeti értékeivel is egy kicsit tüzetesebben megismerkedni. Persze a híres arany tengerpartot sem hagyhatjuk ki bulgáriai kalandozásunkból és közvetlen tengerparti szálláshelyünknek köszönhetően, néhány igazán pihentető, szép napot is eltölthetünk a Fekete-tenger partján.

 Körutazásunk, egy minden igényt kielégítő klímás különjáratú autóbusszal fog zajlani.

 Szállásunkat, ellátásunkat 2 ágyas hotel szobákban: Dupnicában (3 éjszaka) félpanziós ellátással, majd Neszebárban (4 éjszaka) közvetlenül a tengerparton, svédasztalos reggelivel foglaljuk.

 

Előzetes program:

 1.nap /2023. 06.25. vasárnap/

Indulás reggel 04:00-kor  Békésről, (Penny áruház parkolójából), majd 04:20-kor Békéscsabáról a (vasútállomás melletti Penny áruház parkolójából)

További felszállási lehetőség a Békéscsaba, Orosháza, Hódmezővásárhely, Szeged útvonalon, előre egyeztetett időpontban és helyen.

Folyamatos utazás Szerbián és Bulgárián keresztül, a Szófiától nem messzire található  Dupnicába, amely a gyönyörű Rila-hegység lábánál terül el. Érkezés előreláthatólag a kora esti órákban. A szállások elfoglalását követően vacsora, majd esti városnézési lehetőség.

 

2000 méter felett a Rilai-hegységben..
                                                                                   
   2000 méter felett a Rila-hegységben...  (2018-ban)

 

2. nap / 06. 26. hétfő/

Ezen a napon a reggelit követően buszos kirándulást és könnyű gyalogtúrát teszünk a Bulgária igazi gyöngyszemének tartott Rila-hegységben.

Az egész környéket szinte teljesen lefedő Rila Nemzeti Park csodálatos dolgokat rejt: több tucat túraösvényt, több mint 200 db tengerszemet, pazar csúcsokat, hatalmas fennsíkokat, kitűnő sípályákat és persze igen gazdag élővilágot is. Mi ez alkalommal, az e hegységben (2000 méteres magasság felett) található „7-tó” vidékét vesszük tüzetesebben szemügyre egy könnyű gyalogtúra formájában.

 

Ezek a fantasztikusan látványos gleccsertavak mindegyike más és más magasságban találhatóak a turisták nagy örömére.

A legmagasabban fekvő Szalzata-(Könnycsepp) pl.2535 m magasságban.  A parkolóból (az autóbuszt hátra hagyva) felvonóval jutunk fel a Rilski-Ezera turistaszállóig, ahonnan túránkat is indítjuk. (A felvonó díja kb.20 leva (oda-vissza), nyugdíjasoknak 12 leva) Viszonylag csekély szintkülönbségű, jól jelzett turistaúton sétálva gyönyörködhetünk a híres nemzeti park csodáiban egészen a délutáni órákig, amikor is búcsút veszünk a "7-tó" vidékétől.

        

 

 Visszaúton, Dupnyica felé útba ejtjük a Szapareva Banya-i- (a Balkán-félsziget egyetlen működő) forró vizes gejzírjét (103 Co-os) is.

Visszatérve a hotelbe vacsora és pihenés a program.

 

3. nap  /06.27. kedd/

Ezen a reggelen kirándulásra indulunk a híres Rilai Kolostorhoz és a Stobi Piramisokhoz                                                                                                                          

 • A Rilai Kolostor, amely a világörökség része a bolgár nemzeti újjászületés építészeti stílusának egyik legpompásabb példája. Festői hegyvidéki környezetben 1147 m magasan fekszik. Alapítása a X . században Rilai Szent Jánoshoz és tanítványaihoz köthető. A kolostor és annak belső udvara szabadon látogatható, viszont az egyházi épületegyüttesben található Szűz Mária Templomba, Borisz cár sírjához, és a Kolostor Múzeumába csak 5 levás belépőjeggyel tudunk bejutni.

 

 • A kolostortól 5 kilométerre található a „szent barlang” is, ahol Rilai Szent János 20 éven keresztül remeteként szolgálta az Urat.

A kolostorlátogatást követően még mindig a Rila-hegységben kalandozva a „Stobi” homokkő piramisok felé vesszük utunkat, ahol kb. 2 órás könnyű túra vár ránk a vörös színű, szél és víz koptatta hegyes sziklaképződmények mentén. Belépődíj: 2 leva. A legszebb látványt naplementekor nyújtja a táj, de azt nem biztos, hogy megvárjuk… hiszen a dupnyicai szállodában  már vár minket az „utolsó"  vacsoránk.

4. nap  /06.28. szerda/

Reggeli után búcsút veszünk Dupnyicától és a gyönyörű Rila-hegységtől, majd folyamatosan keletnek tartva autóbuszunkkal, megcélozzuk a bulgár tengerpartot. A távolság igen tekintélyesnek mondható melyet jórészt autópályán teszünk meg. (460 km) Délutánra érkezünk a bulgár tengerpart egyik legkedveltebb részére, amit a köznyelv csak „napos partnak” nevez. Szállásunk és svédasztalos reggelink pár napon keresztül egy kiváló tengerparti szállodában lesz a híres Neszebár óvárosától néhány km-re.  Egyéb étkezési lehetőségek a szálloda éttermében, vagy a tengerparton található megannyi jobbnál jobb étteremben. Élelmiszerbolt a szállástól kb.300m-re található. 

  

              

          

                

 5. nap  /06.29. csütörtök/

Reggeli után fürdés, pihenés a tengerparton. Délután kirándulást teszünk Neszebar óvárosába gyalogosan.  Neszebar Bulgáriában, a Fekete-tenger partján, az ókori Mesembria helyén található. A város műemlékekben gazdag ókori részét, amely egy félszigeten helyezkedik el, az UNESCO 1983-ban felvette a Világörökség listájára.

 

 

6. nap /06.30. péntek/

Reggeli után egész napos fürdés, pihenés és szabadnap a tengerparton.

 

7. nap   /07. 01. szombat/

Reggeli után kirándulás autóbusszal Szozopolba a Fekete-tenger egyik legrégebbi kikötővárosába..

Séta az egykori görög óvárosban. Délután (este) még egy utolsó fürdés, pihenés a tengerparton.

8. nap  /07. 02. vasárnap/

 Búcsú a Fekete-tengertől.  Korai indulás hazafelé folyamatos utazással, több pihenővel. Érkezés előreláthatóan a késő esti órákban.

 

 Rövid (zenés) fotós beszámoló  a 2018-as programunkról és a helyszínekről!

 

 

 

A kirándulás előre kalkulált részvételi költsége: 50 000 Ft + 200€

 

A  részvételi díj tartalmazza:

 • A különjáratú autóbuszos utazás teljes költségét
 •   A szállást 7 éjszakára (2 ágyas) fürdőszobás szállodai szobákban
 • A félpanziós ellátást az első 3 nap alatt
 • Svédasztalos reggeliket az utolsó 4 napon
 • A szervezés költségeit
 • Az idegenvezetést
 • Az egyesületi hozzájárulást.

 

A regisztrált jelentkezőktől 30 000Ft  foglalót  kérünk átutalni a Százlábú Egyesület számlaszámára. A befizetéskor a közlemény rovatba kérnénk feltüntetni a "Bulgária 2023" kifejezést valamint a jelentkező(k) nevét is, a könnyebb azonosítás érdekében.

Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564

 

A fennmaradó összegek (20 000Ft, + 200€) majd csak a helyszínen fizetendők.

Belépőkre, libegőre, kb.5000Ft értékű bulgár Leva fog kelleni majd, amelyet a helyszínen is be lehet váltani Euro-ról.

 

Figyelem!

 

 

Erre a programunkra csak Egyesületi tagok jelentkezését tudjuk elfogadni.

 

Ha (még) nem tagja egyesületünknek akkor

 

Ide kattintva

 

pótolhatja a jelentkezést.

 

 

__________________________________________________________________________________

 

 

 Tisztelt Érdeklődők!

Az elmúlt 2 alkalommal (2018. 2019.) meghírdetett Bulgáriai programjainkra mindig rekordszámú jelentkezés érkezett.  Ezért, tanulva az előzőekből ebben a kérdésben  a jelentkezési sorrend, vagyis a rendszerben való regisztráció, (és nem csak e-mailban) valamint az előleg befizetésének mihamarabbi időpontja dönt.

__________________________________________________________________

 

 A regisztráció 2023. 02. 14-én kedden (Valentin napon) veszi kezdetét az alábbi felületen.

 

FIGYELEM! FONTOS!

 

A programra regisztrálni egyszerre csak 1 személyt lehet, a saját adataival.

 • Név,
 • Lakcím,
 • Telefonszám,
 • e-mail cím

 

 

IDE KATTINTVA LEHET(tett)!

 

 

A fennmaradó helyek számát

 naponta frissítjük 

 

Jelenleg: 0 fő 

 _____________________________________________________________________________________________________

Váró listára jelentkezni e-mailban, az info@szazlabu.hu címünkre írva lehet majd.

 _____________________________________________________________________

 

 

 A csoportot a bolgár nyelvtudással rendelkező (és egyéb Bulgáriával kapcsolatos dolgokban is igen jártas) egyesületi tagunk,

Maláta Misi vezeti ismét, akitől további hasznos információk is kérhetők az út előtt a malatam@t-online.hu e-mail címen, valamint közvetlenül a program alatt is személyesen.

 

 

A költségek minimum 40 fő jelentkezésével lettek kalkulálva.

Ennél kevesebb számú jelentkezés esetén a  költségek kis mértékben emelkedhetnek.

Rajtunk kivülálló okok miatt, a programváltozás jogát fenntartjuk!