Barangolás a Bakony-vidéken!

  Látogatás a Zirci Apátságban, és a Jeli Varázskertben

 

2021. május 14-16. (3 nap/2 éj)

 

A Dunántúl középső térségében az un. Dunántúli-Középhegség részeként definiált   Bakonyi (lankás) hegyvidék nem tartozik hazánk leg-felkapottabb turisztikai tájegységei közé. Méltatlanul! Hiszen nagy kiterjedésű erdőségeivel, azokban szerte ágazó izgalmas erdei ösvényeivel, szolid barlangjaival, bűbájos kis patakjaival, a távolabbi vidékeket, tájakat, (pl. Balatont, az Alpokat, stb..) is szemünk elé varázsoló kilátó pontjaival igen színes és tartalmas látnivalót ígérnek az idelátogatók számára.

De nem lenne teljes a kép, ha az ide szervezendő kirándulásunk alkalmával nem keresnénk fel a térség néhány kultúr, és vallás történeti látni valóit, és ezen a tájon található két igen egyedi élő növényi gyüjteményt is, melyek ékkövei e programunknak.

 

Sümegi Vár
Sümegi Vár

Figyelem!

A jelenlegi vírúshelyzet miatti érvényben lévő kormányrendelet szerint,

az autóbuszon és közösségi  szálláshelyen csak olyanok tartózkodhatnak akiknek védettségi igazolásuk van!

 A Magyar Közlönyben megjelent 215/2021. kormányrendelet szerint mától (05.01.) 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal és egy évre szóló bezárással is sújthatók azok a szálláshelyek, amelyeken védettségi igazolvány nélküli vendégek tartózkodnak (kivéve ezek kiskorú kísérőit) 

  • A szálláshelyen tilos tartózkodniuk azoknak a vendégeknek, akik nem mutatják be védettségi igazolványukat, illetve nem egy ilyen személy felügyelete alatt lévő 18 év alatti (kiskorú) személyként érkeztek,

 

  • A FENTI MÓDOSÍTÁSOK 2021. MÁJUS 1-JÉN 1 ÓRAKOR LÉPTEK HATÁLYBA.

 

R É S Z L E T EK

1.nap: május 14. péntek

Gyülekező 04.30-kor Békéscsabán a Vasútállomás melletti Penny parkolóban. Utazás bérelt kisbusszal. A korai indulás után, folyamatos utazást követően a délelőtti órákban érkezünk a Bakony fővárosának nevezett Zircre.

 

A Zirci Ciszterci Apátság műemléki környezetében (angolkert stílusban) létesült egy igazi gyöngyszemként számontartott park, mely hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, (Arborétuma) is egyben.

Ez a híres természeti terület, a tengerszint feletti 400 méter magasságban található és 1951 óta országos jelentőségű védettséggel bír. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt az ide látogatók számára. Ha már itt járunk kirándulásunk során, természetesen nem hagyjuk ki Magyarország egyik legszebb barokk templomépítményét, a Zirci Ciszterci Apátságot sem. Sőt! Megtekintjük annak híres műemlékkönyvtárát is, szakszerű idegenvezetés mellett.

 

 

Link:

http://zirciapatsag.hu/latnivalokhttp://zirciarboretum.hu/

 

Délután egy rövid Zirc-i városnéző sétát követően a közeli Cseszneki várat vesszük közelebről szemügyre, amelyhez egy „könnyed” kaptatót leküzdve gyalogolhatunk fel. A középkorban épült várból igen festői kilátás nyílik a környékre.

Ezután újra vissza ülünk a buszba és az esti szálláshelyünkre utazunk. Szállásunk egy közeli családias panzióban lesz, 2-4 ágyas szobákban.

A szálláshoz reggeli is jár, viszont, ha valaki vacsorázni is szeretne akkor azt kérjük előre jelezze felénk, és rendelünk meleg vacsorát számára, külön díjazás fejében.

Cseszneki Vár
Cseszneki Vár

2. nap május 15. szombat

Ezen a napon bakancsot húzunk és túrázunk egyet az u.n. "Magas" Bakonyban. Először is a térség aktív turisztikai központjának tartott hangulatos Bakonybélbe utazunk, ahonnan is neki indulunk a 710 m-re a tengerszint felett található Kőris-hegyi Vajda Péterről elnevezett kilátónak.

Változatos túránk során a hangulatos Gerence-völgyön keresztül, gyönyörű bükk és kőris erdőkön keresztül haladva jutunk el a hegység legmagasabb, kilátótoronnyal is koronázott csúcsára, ahol gyönyörű kilátás vár minket. (Ez a Bakony egyik legszebb vidéke.)

 A szinte egész napos könnyű túraprogramunk után tovább indulunk nyugat felé a 85 km-re lévő újabb szálláshelyünkre, a vas-megyei Bögötére. Ez a szállásunk a  Patyi Étterem és Hotelben lesz. A szállás árában NINCS benne a vacsora, ellenben a bőséges reggeli IGEN. A szálláshelyünk, (amint a nevében is hordozza) egyben étterem is, így vacsorát akár étlapról lehet helyben rendelni.

 

 

3..nap: május 16. vasárnap

Korai ébredés és a bőséges reggeli után, 7.30-kor!! indulás Kám-ra, a Jeli Arborétumba. (Későbbi érkezés esetén órákig tartó várakozásra lehet számítani a pénztárnál, ezt kiküszöbölendően, igyekszünk a 8.00 órai nyitásra ott lenni.) A zegzugos, meredek és lankás vadregényes tájban megbúvó, tavaszi napsugarak által melengetett Jeli Varázskertben megannyi csoda várja a látogatót.

A téli álomból felébredt természet kimeríthetetlen tárháza a mesés látnivalóknak, különös tekintettel a messze földön híres rododendron virágzásnak, mely éppen április végén, május elején veszi kezdetét… Aki egyszer látta a Jeli Varázskertet ebben az időszakban, az mindig visszavágyik ide a havasszépék, magnóliák és nárciszok ölelésébe. A Varázskert újdonsága a lombkorona sétány.

Előreláthatólag de. 11.00-ig lesz alkalmunk egyénileg is sétálni, ámulni, bámulni a híres arborétumban. (Kerttulajdonosok, megszállott növényrajongók az arborétum előtti virágvásárban vásárolhatnak rhododendront, azaleat stb.)

 http://www.jelivarazskert.hu/Index.aspx?MN=Informaciok&LN=Hungarian

Ha már a szemünket és lelkünket megjutalmaztuk a csodával, orrunkat megtöltöttük illatokkal, akkor ideje lesz a testünket is megajándékozni egy kis pihenéssel. A Jeli Varázskerthez közeli Szajki-tavak évtizedek óta közkedvelt üdülő terület Vas megyében. Erdős területen, nyugodt környezetben egész évben várja a kikapcsolódni vágyókat. Ide nem ér el a város zaja, forgalma, zavartalanul élvezhető a tiszta levegő és a madarak éneke. E helyen, és időben már éttermek, és a lángossütő is nyitva van, így tetszés szerint csillapítható az étvágyunk.

 https://www.termeszetjaro.hu/mobile/hu/point/to/szajki-tavak/26220815/

http://www.szajkitavak.hu/kornyek#services

http://szajkitavak-strand.hu/

Ezután indulunk hazafelé a Balaton érintésével. Útközben, ha még időnk (és energiánk) engedi rövid megállót iktatunk be a közeli Sümegi Várnál, illetve valahol a Balaton északi partján is. Érkezés Békéscsabára előreláthatóan a késő esti órákban.

Sümegi Vár a felhők felett...
Sümegi Vár a felhők felett...

 

Fontos!

 A könnyű gyalogos túráinkra az alábbi kiegészítőket ajánljuk hozni: esőköpeny (nem esernyő), sapka, kényelmes és erős, hosszabb gyaloglásra, erdei sétára, lépcsőzésre is alkalmas cipő (ha lehet, akkor bakancs vagy sportcipő), napsugárzástól védő krém, kis hátizsák, vegyes, sportosabb ruházat.

A program kalkulált részvételi költsége:26 000Ft

 amely az alábbi kiadásokat tartalmazza:

  • kényelmes buszos utazást,
  • 2 éjszaka panziós szállás díját (reggelivel)
  • a szervezés és a lebonyolítás költségeit
  • egyesületi hozzájárulást

További kiadások:

  • belépő a Zirci Ciszterci Apátságba, Műemlékkönyvtárba egyháztörténeti vezetéssel, továbbá az Arborétumba: 2400Ft/fő

a diák és nyugdíjas  1600 Ft, a 70 éven felülieknek 1200 Ft.

  • belépő a Jeli Varázskertbe: 1200Ft/fő

Fontos!

Akinek diák-, vagy nyugdíjas igazolványa van, hozza magával!

 

Jelentkezni: 

 

Erre a sorra kattintva lehet(tett!)

 

 

 

Számlaszámunk: Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564

 

Figyelem!

Maximalizált létszámunk ezen a programon mindössze 18fő! Ezért a vélhető túljelentkezések miatt csak az érvényes regisztráció sorrendjét tudjuk majd alapul venni!

A részvételi költséget is csak akkor szedjük össze, ha már a korona vírus okán elrendelt tiltó intézkedések kellően enyhülnek, és azok már addigra teljes bizonyossággal lehetővé teszik a tervezett kirándulásunkat.

(erről majd minden regisztrált jelentkezőt késedelem nélkül értesítünk e-mailban)

 

 

Túravezető: Pethő Hajnalka Katalin (+36-30/260-48-93)