Hétvégi Vízitúra a Körösökön

2021.07. 03.-04.

 

 

Tisztelt Túratársak! Tisztelt Barátaink!

Örömmel értesítünk minden kedves érdeklődőt, hogy 2021. 07.03-04-én ismét

nyílt vízitúrát szervezünk a Kettős és a Hármas-Körösökön.

Ezen a nyári hétvégén, a közeli Körösökön (hazai vizeken) túrázunk. Ez, a (le)-evezni kívánt két egymást követő gyönyörű szakasz, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb vízitúrás útvonala a Körös folyónak (talán nem véletlenül…) Egyedi bájával, érintetlen harmóniájával, kiemelt természeti értéke vidékünknek, melyet magunk is megcsodálhatunk a túra során. A túravezető(k) által vezetett vízi túraprogram szinte minden korosztály számára ajánlható, hiszen különösebb nehézségek nélkül, nyugodt tempóban, biztonságban evezhetik még azok is, akik esetleg először ülnek túrakenuban.

 

Túra távok:

  • 1. nap: Békés—Köröstarcsa 20 km
  • 2. nap: Köröstarcsa—Gyomaendrőd 22 km

A programra jelentkezni lehet 1-1 napra, vagy akár mindkettőre is!

Akik mind a két napot végig evezik, és nem akarnak haza menni estére, azok számára kitűnő sátorozási lehetőség van biztosítva a Köröstarcsai Kishajó Kikötőben. Ezen az esti táborhelyen; tusoló, WC, áramvételezési lehetőség, büfé, és bográcsos meleg vacsora is a rendelkezésre áll. Élelmiszerbolt kb. 600m-re a Kikötőtől!!

 

 

Program:

 

1.nap:

Találkozó 2021. 07. 03. szombat reggel 09-kor  a Békési Kishajó Kikötőben (Kettős-Körös 26.3 fkm) Békés-Dánfok.

Akik személygépkocsival érkeznek, azok a járműveiket a kikötő parkolójában hagyhatják a túra végéig. Ide transzfer kisbuszok hozzák vissza majd a sofőröket. (500Ft/fő)

(…de.. menetrend szerinti (Volán) autóbuszjárat is közlekedik kb. óránként a Körötarcsa-Békés-Békéscsaba vonalon, amivel haza lehet jutni. Gyomaendrődről is indulnak kb. 1-2 óránként vonatok Békéscsabára….)

A kenuk és a felszerelések kiosztása után a vízi- túravezetők eligazítást tartanak. Túra indítás 09:30-tól folyamatosan. Útvonal a Kettős-Körösön folyás iránnyal megegyezően, (lefelé) nyugati irányban.

 

Akik mindkét napon eveznek és az éjszakát a Köröstarcsai Kikötőben töltik, azoknak a csomagjait (váltó ruházat, sátor, polifoam, hálózsák, élelmiszer stb..) a kísérő kisteherautó szállítja át a Békési Kikötőből a Köröstarcsai Kikötőbe, hogy a kenukban ne keljen semmi „felesleges” egyéb (termetes és nehéz dolgot) cipelni a napi szükségleteken kívül.

Pihenőhely útközben: a Kettős-Körös 19.fkm-nél "Samu-kanyar"-nál és a 14,5fkm-nél a Bodoky Károly Vízügyi Bemutató Háznál. (üzemen kívüli "antik" szivattyútelep)

Beérkezés a Köröstarcsai Kikötőbe (Kettős-Körös 7,2fkm) kb. 15-16 óra körül. A vízitúra résztvevői számára a beérkezést követően helyben főzött bográcsgulyást is biztosítunk! (szabad szedéssel 1500Ft/fő)

Este hangulatos büfé és „tábortűz” program a kikötőben.

 

2.nap

Reggel 09:30-kor indulás a Köröstarcsai Kikötőből folyás iránnyal megegyezően (lefelé) Gyomaendrőd irányába.

Akik csak erre a napra csatlakoznak a csapathoz azoknak legkésőbb 9 óráig kell megérkezni a kikötőbe, hogy átvegyék a kenukat és a felszereléseket.

Ezen a 2. túranapon a Kettős-Körösön kívül a Hármas-Körösön is evezünk. Pihenő-hely útközben, közvetlenül a Sebes és a Kettős-Körös összefolyása után a Félhalmi I. Horgásztanyán. büfé! (Hármas-Körös 90,1 fkm)

Beérkezés a célba: Gyomai hídnál lévő kikötőbe (Hármas-Körös 79,2fkm) kb. 15-16 óra körül. A kenuk és a felszerelések és összeszedése és megtakarításukat követően a transzfer kisbuszok visszaindulnak a sofőrökkel Köröstarcsára, illetve Békésre, az ott hagyott autókért. (De lehet vonattal is haza utazni. Békéscsabára hiszen, szinte óránként indulnak járatok. A vasútállomás kb. 2 km-re található a kiszálló helytől.)

Figyelem!

Ezt a vízi túraprogramot vízi túravezetők irányítják és segítik útközben.

Költségek:

Részvételi díj  3000Ft/fő/nap. Egyesületi tagjaink számára 2000Ft/fő/nap amely tartalmazza a kenuk és az egyéb felszerelések (mentőmellények, vízhatlan hordók, evezők stb..) bérleti díját, azok szárazföldi szállításának költségét, a szárazföldi csomag előre szállítást, a túravezetést, a szervezési költségeket, valamint az egyesületi hozzájárulást.

10 év alatt a program ingyenes!

Amit nem tartalmaz az ár és a helyszínen kell fizetni:

Sátorozási díj Köröstarcsán (melegvizes tusoló használattal): 1500Ft/fő

 Bográcsgulyás 1500ft/fő

sofőröknek a transzfer 500Ft/fő/ alkalom

 

Amit a túrára hozni érdemes:

Kényelmes ülő párna vagy szivacs, „erősebb” naptej!! nyári-sapka, napszemüveg, vízi szandál vagy papucs, esőkabát, NEM ESERNYŐ!!! Váltóruha, törölköző, nylon zsákba csomagolva.

Hideg élelem, szendvicsek, gyümölcs, csokoládé, egyéb energiapótlók! Elegendő folyadék. IVÓVÍZ IS!!

Figyelem!

A Békés—Köröstarcsa szakaszon nincsen BÜFÉ! ..se ivóvíz vételezési lehetőség. Ezért kérjük, hogy ezzel mindenki számoljon, és úgy készüljön, csomagoljon.

 

Akik maradnak sátrazni Köröstarcsán, azok gondoskodjanak maguknak megbízható sátorról, derékaljról, (fekvő szivacs, polifoam stb…)  hálózsákról, vagy plédekről, takarókról, melegebb öltözékről, váltóruháról, tisztasági felszerelésről,zseblámpáról. Ezeket az egyéb csomagokat, zárt kisteherautó viszi majd át egyik állomásról a másikra.

 

 

A programot ajánljuk egyéneknek, csoportoknak, családoknak, … tehát szinte mindenki számára...

Figyelem!

 Azok, akik már tudják, hogy esetleg kivel (vagy kikkel) fognak együtt evezni, és már van is elképzelésük, hogy hányan ülnek majd egy kenuban, azok kérjük, hogy írják be a regisztrációkor (név, nevek) ezt az infót, mert ezáltal már mi is jobban átlátjuk, hogy miből, és mennyi felszerelést kell biztosítanunk erre a programra.

 Fontos!

A túra kenuk 3 és 4 személyesek! Viszont túlterhelni a hajókat nem érdemes. Inkább 1fővel kevesebb üljön a kenuban ha úgy érezzük, hogy túlterhelt lehet. A kenu(k) stabilitását, (ezáltal a benne ülők biztonságérzetét is) negatívan befolyásolja a nagyobb merülés.

A terhelhetőségi határ általában max.300kg/4 személyes kenu

Kérjük azt is írjátok meg egy e-mailban ha még nincsen kivel evezzetek, és szívesen ülnétek egy kenuba másokkal.

e-mail címünk: szazlabuprogram@gmail.com

 

A programra, regisztrálni:

IDE KATTINTVA LEHET!

 

Figyelem az előzetes regisztráció kötelező!

 

 Érdeklődni, további infók: +36/70-3340841

 

Tavalyi programról készült fotók itt találhatóak:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=szazlabu1&set=a.2738173939627809