Kalandozás a Retyezátban 2021.08.19-22

(hátizsákos gyalogtúra)

 

 A Retyezát-hegység a Déli-Kárpátok gyöngyszeme. Vad formavilágú magashegység, példás természetvédelem alatt. (1935 óta nemzeti park!)

Négy napos túránk során a hegység központi részének megtekintésére vállalkozunk.

Első nap Aug.19.

Kiutazás (telekocsis rendszerrel) hajnali indulással.  Az út kb.300km és 4-5 óra menet idő.

 

Érkezés Rausor üdülőtelepre, ahol az autókat hagyjuk. Innen gyalog megyünk tovább négy napra (három éjszakára való) felszerelésünket magunkkal cipelve a Bucur-tói táborhelyünkhöz. Útközben elhaladunk a Striub (Csorba) tó mellett és megmásszuk a Retyezát csúcs kárpiramisát. Esti órákban igen fáradtan érünk a táborhelyre.

12 km 1400 szint (felszereléssel!!!)

 

Második nap (Aug.20.)

A tavak túrája

Körtúra a Központi-Retyezát nyugati részén. A Bucura-katlan egyik mellékvölgyében gyöngyként sorakozó tó-láncot érintjük először (Ana,  Viorica, Florica, Agatat), majd a Judele csúcs alatt elhaladva érünk az azonos nevű hágóba. Egy darabig nyugati irányba megyünk a főgerincen, majd leereszkedünk a Zanoga Mare (Nagy-Zanoga) tóhoz. Ezután a kárfülke oldalában haladva visszafelé indulunk, érintve az Urát (Csúnya), és a Rasucit (Csavart) tengerszemeket. Egy délre lefutó mellékgerincen átkelve érünk vissza a Bucur-katlanba és kapaszkodunk vissza a sátrainkhoz.

15 km 900 m

 

Harmadik nap (Aug 21.)

A csúcsok túrája

Ezen a napon a Retyezát két legmagasabb csúcsát a 2509 méter magas Peleágát és a 2508 méteres Papusát másszuk meg. A túra során a csúcsokról és a gerincről szép idő esetén lenyűgöző kilátásban lesz részünk. Ráláthatunk többek között az Adanc (Mély), Tapului (Zergebak), Mare Din Valea Rea (Rosszvölgyi Nagy tó) tengerszemekre. 

11 km 1100 m

 

Negyedik nap (Aug. 22.)

Összepakolás, visszaereszkedés a járművekhez hazautazás

12 km 200 m

Fontos tudnivalók:

A túra megerőltető, csak is jó erőnlétben lévő, hátizsákos túrázásban tapasztalattal rendelkezőknek ajánlott.

Szükséges: kényelemes hátizsák, jó, eső és szélálló sátor, meleg hálózsák, esőkabát, bejáratott magas szárú bakancs, gázfőző.

A túra program alatt az étkezés ÖNELLÁTÓ!

A hegyen a 4 nap alatt a napszúrástól a fagysérülésig bármi előfordulhat, ezért az erős UV-re, de a 0 fokos hőmérsékletre is készülni kell. A sátorhely a nemzeti park által kijelölt ponton lesz a Bucura-tónál. Itt ivóvíz, tábori WC (talán) és hegyi mentő szolgálat van. Semmilyen más infrastruktúrára nem lehet számítani.

A túrák trecking terepen történnek jelentő napi szintemelkedéssel és ereszkedéssel. Az ösvények néhol kitettek, de speciális tudás nélkül járhatóak.

A vázolt túratervek időjárás és egyéb körülmények hatására változhatnak.

Jelentkezési díj:12 000Ft/fő

amely a szervezési és a túravezetési költséget tartalmazza.

Az utazási költségeket a telekocsis mód miatt majd a sofőrök határozzák meg.

A túraprogram minimum 4 személy jelentkezésével indul.

Max létszám: 15fő

 

Jelentkezni, érdeklődni

Gila Csaba túravezetőnél lehet: 74gilacsaba@gmail.com, +36/70-6100878