Évadnyitó bringatúra a Dunakanyarban és a Pilisben

2021.04.17-18

 Programunk a jelenlegi járványügyi szabályozásoknak megfelelően kellő távolság tartással,

és védőmaszk haszálatával kerül megrendezésre.

Szerencsénkre, az utóbbi időszakban Magyarországon (is) egyre nagyobb ütemben fejlődik a kerékpáros infrastruktúra, aminek köszönhetően újabb, és újabb régiók kerülnek fel az ország "biciklis" túratérképére.

Mi most azonban arra a vidékre látogatunk el, ahol a kerékpározásnak évtizedes hagyományai vannak!!  A forgalomtól elzárt kerékpárutak, a Duna-menti sétányok és a Pilisben kanyargó erdészutak egybefüggő hálózatot alkotnak, és bőven nyújtják a szebnél-szebb látnivalókat, e csodálatos vidéken. Nem véletlen tehát, hogy a budapestiek számára is ez a vidék, az egyik (ha nem a leginkább) preferált kirándulóhely a környéken.

Utazás közösen kisbusszal, bringa és csomagszállítással.

Csak védőmaszkban!!

 Találkozó: 2021.04.17-én szombat reggel 04.30-kor Békéscsabán a Vasútállomás melletti Penny Áruház parkolójában.

Figyelem!

Szokásainknak megfelelően lehetőség lesz előző este (04.16. pénteken) a bringák és (vagy) a nagyobb csomagok felpakolására a szállító járműre (18-19 óra között) Békéscsaba Nagy S.u 4.sz alatt.

A nagyobb csomagokat, benne (ruházat, hálózsák, pipere, élelmiszer stb..)  külön kell majd pakolni, mert azokat a túra indításának helyszínétől (Budakalász) a szállítójármű az Esztergomi szállásra viszi közvetlenül. Tehát az első napi bringatúrára minél kevesebb, (az aznapi szakasz teljesítéséhez feltétlenül szükséges) cuccot érdemes csak hozni.

 

1. nap: Budakalász - Szentendre - Dömör-kapu – Dobogókő – Pilisszántó – Kesztölc – Esztergom (kb.69km)

A hajnali indulást követően folyamatos utazással kora délelőtt érünk a budakalászi Auchan-parkolóba, (bevásárlási lehetőség) ahol lepakoljuk a bicikliket. Nem sokkal később már Szentendre páratlan szépségű városában találhatjuk magunkat, ahol azonban nem fogunk hosszasan elidőzni, hiszen erre a következő napon bőven lesz lehetőségünk. Ehelyett a Pilis felé vesszük az irányt, és el is kezdjük a "szolid" kapaszkodást a Dömör-kapu felől. Először javarészt kerékpárúton, majd a hegyen egy jó darabig autós forgalomtól mentes, jó minőségű erdészúton fogunk haladni.

 

Figyelem!

 A kisebb- nagyobb emelkedőket mindenki a maga tempójában teljesítheti!! Minden esetben bevárjuk egymást a pihenőpontokon. Ilyenkor nem ritka, és nem is szégyen a meredekebb részeken a bringa tolás. Mivel, hogy a praktikus csomagelőre szállítás folytán a nehezebb "pakkok" nélkül „noszogtathatjuk” a bringákat, ezért ezek az emelkedős részek „gyalogtúraként” is abszolválhatók..!

 

 

Közeledve a hegység tetejéhez, egy kicsit kimerészkedünk a közútra, hogy Dobogókő turistaparadicsomában frissítsünk egyet magunkon, egyúttal pedig megcsodáljuk azt a páratlan panorámát, ami a másnapi úti célunkra, a Dunakanyarra nyílik.

 

 

Ha marad még bennünk szufla, akkor a folytatásban feltekerhetünk (felsétálhatunk) a Pilis nem olyan messze tornyosuló csúcsára (ismét csak egy erdészúton), ahol egy kilátó, illetve egy felhagyott rakétabázis vár felfedezésre...

 

Innen viszont túl leszünk már a legnagyobb szintemelkedéseken!!! A továbbiakban legurulunk Pilisszántóig... Közvetlenül a település előtt azonban veszünk egy jobbost, és a hegy ormán haladva, ismét erdei úton haladunk Kesztölcig. Itt ismét visszatérünk az aszfaltra, igaz, csak pár kilométer erejéig. A túranapot Esztergomban zárjuk, ahol a közvetlen Duna-parti szállás (el) foglalásunk után, a maradék energiáinkat városnézésre fordíthatjuk.

Szállásunk (a "Prímás"-szigeten) a helyi Kajak Kenu Klub Sportszállóján lesz, 2-4 ágyas szobákban HÉZAGOS ELHELYEZÉSSEL!! Hálózsákot, vagy meleg takarót kell  hozni, mert nem kértünk ágyneműt direkte!! (Elfér a kisbuszban a sok hálózsák és az olaj radiátor is!!) Kedvezményes szállásdíj: 3500Ft/fő !! amit mindenki maga rendez majd a helyszinen. Meleg vacsora is rendelhető, amelyről később kapunk csak információt a helyiektől.

 

 

2. nap: Esztergom – Szob – Nagymaros – Vác – Tahitótfalu – Szentendre – Budakalász (kb. 67km)

Az előzőnap hegyvidéki kihívásai után egy jóval kiegyensúlyozottabb, ám hasonlóan látványos útvonalon fogunk végig tekerni.

 

Esztergomot kerékpárúton hagyjuk el. Majd amikor az "elfogy"..,  balra fordulunk a Duna felé, ugyanis megtesszük az első kompos átkelésünket (a kompozás díjairól még nincsen információnk, de igyekszünk annak is utánna nézni ). Szobtól , kivételes adottságú és minőségű bringaúton haladunk végig a Duna partján. Közben olyan gyönyörű településeket is keresztezünk, mint Zebegény, vagy Nagymaros. Utóbbival szemben a tiszteletet parancsoló Visegrádi Várat is megcsodálhatjuk.

 

Vác sétálóövezetébe úgy érkezünk, hogy a nevezetes diadalívet is érintjük. A Dunakanyar fővárosában tartunk majd egy kis ebéd- és fagyiszünetet, majd ismét kompra toljuk a kerékpárokat, hogy kicsit a Szentendrei-szigettel is megismerkedhessünk...

 

 

A Duna másik oldalára Tahitótfalu hídján térünk vissza, majd hamarosan ismét forgalom elől elzárt, hangulatos bringaúton folytatjuk az utazást.

Szentendrére északi irányból érkezünk, és (ahogyan ígértük), ezen a napon bőven lesz lehetőségünk felfedezni a macskaköves, "girbe-gurba" sikátorokat, hiszen a végcél, a budakalászi Auchan Áruház parkolója csupán néhány kilométerre lesz már csak...

Haza indulás kb.18 órakkor. Érkezés Békéscsabára kb.21 óra körül.

 

Figyelem!

A túra szintemelkedései és a változatos terepviszonyok miatt erre a programra csak arra alkalmas (váltóval ellátott!!) túrakerékpárral érdemes nekivágni. ("camping bringákat" csak a hátizsákban kérünk hozni...) Az erősített külső gumiabroncsok használata  erősen ajánlott.

A kerékpártúrát kisérő jármű, aszisztencia, és szakszerű túravezetés teszi biztonságossá, valamint remélhetőleg (ismét) felejthetetlenné!

A túrát Blahó Bence vezeti!

(30/4950830)

 

A túraprogram részvételi költsége:

16 000 Ft

Egyesületi tagjaink részére: 14 000 Ft

Amely tartalmazza:

  •  A szervezés,
  • a buszos utazás,
  • a csomag és kerékpárszállítások, 
  • valamint a túravezetés, és az
  • aszisztencia költségeit

 

A Programra való jelentkezés:

 

ERRE A SORRA VALÓ KATTINTÁSSAL!

 

Az energia pótlást (étkezést) mindenki egyénileg intézi mind két napon! (kivéve a szombat esti vacsorát!!???)

 

Blahó Bence (túravezető) "motivációs" üzenetét, és a program gerincét bemutató "mozgó képi anyagát" az alábbi linkre kattintva nézhetitek meg!

 

Link: https://youtu.be/J4YvSQdRFsc