Kék Duna keringő

avagy..

Biciklitúra Budapesten, a Budai-hegyekben, és a Duna-kanyar kapujában

2022.04.30-05.01.

 

 

Két napos kirándulásunkat azoknak ajánljuk, akik szeretnék gyönyörű fővárosunk nevezetességeit egyedi perspektívából, nyeregben ülve felfedezni. Ám ez még nem minden! Kóborlásunk egészen Vác központjáig fog kiterjedni, odafele a Duna jobb, visszafele a Duna bal partján, miközben számos látnivalót megtekintünk. Családbarát programunk 90%-ban kijelölt kerékpárúton történik, 12 éves kortól mindenki számára kényelmesen teljesíthető. Váltós kerékpár, és annak használatában szerzett tapasztalat 1-2 szituációban előnyt jelenthet.

 

Utazás:

Vonattal fogunk közlekedni, melyre mindenki a legkedvezőbb konstrukcióban tudja megváltani a menetjegyét maga és kerékpárja számára.

Oda: április 30.

Békéscsaba (5.32) – Budapest-Keleti (8.15)

Szeged (5.47) – Zugló (8.07)

Vissza: május 1.

Budapest-Keleti (20.10) – Békéscsaba (22.39)

Zugló (19.53) – Szeged (22.15)

Szállás: Dominik Panzió (Cházár András utca 3.)

Szállásunk úgy lett kiválasztva, hogy mind a Keleti pályaudvarra, mind Zugló vasútállomásra érkezőknek csupán 1,5 km-es távolságon belülre kelljen a csomagjaikat vinni, ráadásul mindkét irányból végig kijelölt kerékpársávban lehet közlekedni.

 

A panzióban 2 és 3 személyes szobákban leszünk elszállásolva, ahol a kerékpárokat is biztonságos helyen tudhatjuk éjszakára. A szobákhoz ágyneműt és törölközőt is kapunk. A fürdő- és illemhelyiségek közös használatúak.

 

 

 

1.nap: Budapest, Dominik Panzio – Gellért-hegy – János-hegy – Margit-sziget – Városliget – Dominik Panzio kb 45 km


Vonattal történő érkezésünk után rövid úton a szállásunkra biciklizünk. Nem lesz messze, de a csomagok összeállításakor vegyük figyelembe ezt a rövid etapot. Ha a szobáinkat nem is foglalhatjuk azonnal el, de a túrához nem szükséges felszerelésünket mindenképpen ott hagyhatjuk a panzióban.

Ezután Budapest belvárosán keresztül közelítjük meg a Szabadság hidat. Szeretnénk eloszlatni az előzetes félelmeket, esetleg korábbi rossz tapasztalatokat: a fővárosban évek óta számos fejlesztés segíti elő a kerékpáros közlekedést, túravezetőnk pedig rendelkezik azzal a rutinnal és városismerettel, mely ehhez a hétvégi programhoz szükséges. Miközben megcsodálunk pár különleges épületet, illetve magát a Szabadság- hidat, már látni fogjuk a következő célunkat, a Gellért-hegyet. Bizton állíthatjuk, hogy a kétnapos kaland legnagyobb kihívása lesz feljutni a Citadellára. Ugyan földrajzi értelemben nem is nevezhetnénk hegynek (csupán 235 méter magas), azt azért érezni fogjuk, hogy meredeksége van. Nem szégyen a tolás, a Citadellánál mindenkit meg fogunk várni, ahol remek fényképeket tudunk majd készíteni.

 

 

A Nap-hegy érintésével észak felé gurulván a fogaskerekű vasútnál fogunk kikötni. Erre a különleges tömegközlekedési eszközre fogjuk bízni a következő hegymászást, annál is inkább, mivel kerékpárokat is szállíthatunk rajta.

 

A Svábhegyi megállónál leszállunk, a Normafára, illetve a János-hegyre már önerőből is könnyűszerrel át tudunk majd tekerni. Utóbbi csúcsán természetesen kihagyhatatlan az Erzsébet-kilátó, ahonnan az egész várost szemügyre vehetjük felülnézetből.

 

 

 

Innen egy jókora gurulás vár majd ránk, majd a Duna partjára érve a Margit-szigetre kelünk át, mely a Budapest egyik legnagyobb egybefüggő zöldterülete. Ennél már csak a Városliget nagyobb, amit túránk végeztével szintén fel fogunk fedezni, de csak a Parlament, a Szent István bazilika és a Hősök tere után.

 

 

2.nap: Dominik panzio – Szentendre – Tathitótfalu – Vác – Göd – Budapest kb 80 km!

Reggel 8-kor el is indulunk, hogy ezt a tekintetes, ámbár emelkedőktől mentes távot kényelmes tudjuk majd teljesíteni, és legyen elég időnk közben gyönyörködni, művelődni. Túránkat a Duna jobb partján indítjuk, ahol a történelmi jelentőségű Róma-part érintésével közelítünk meg egy igazi ékszerdobozt, Szentendre városát. A hangulatos macskaköves sétányok mellett a Tömegközlekdési Múzeumot is megtekintjük majd, ahol a legtöbb ódon járműre fel is szállhatunk.

 

 

Kirándulásunk továbbra is a Dunát követi, akadálytalan kerékpárúton. Mindez Tahitófalunál szűnik meg, itt viszont áttértünk a Szentendrei-szigetre, ahol elenyésző az autós forgalom. A bal partra komppal fogunk átkelni Vác városánál, melyet a Dunakanyar kapujaként szokás emlegetni. A nézelődés mellett ebédszünetet is tarthatunk itt.

 

Mondhatni kerékpáros sztrádát használva, végig a Duna mentén térünk vissza Budapest, Göd és Dunakeszi érintésével. Szállásunkra visszatérve felmarjuk a csomagjainkat, majd mindenki a maga számára megfelelő vasútállomást veszi célba.

 

A budapesti, (és környéki) bringázásról egy kis érdekes összefoglalás:

https://flowcycle.hu/a-kerekparturak-1-0-ja-budapestrol-a-gyonyoru-dunakanyarba-szinte-vegig-kerekparuton/

 

Részvételi díj:

18 ezer Ft.

Egyesületi tagoknak: 16 ezer Ft

18 éven aluliaknak: 15 ezer Ft

Tartalmazza a szállás, a programokon való részvétel, a múzeumi belépő, a kompon és a fogaskerekű vasúton történő utazás költségeit, valamint a túraszervezést, túravezetést.

Nem tartalmazza: a budapesti oda- és visszautazást és az étkezéseket.

 

Étkezések: Első napon szendvicsebéd, este a túra után a környező éttermek állnak rendelkezésre, illetve lehet vásárolni másnapra reggelit, úti csomagnak valót. Vasárnap Vácon lesz lehetőségünk büfé-ételt vásárolni ebédre. A szálláson konyha, mikro nincs.

Szállásunkon csupán 13 szabad hely van, ezért fontos a jelentkezés sorrendje, mely a foglaló befizetésével válik teljessé.

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehetséges (ha egy családból többen is jönnek, nem szükséges újabb űrlapot kitölteni):

https://forms.gle/rLUgtciffyghVRGm9

 

„Sok szeretettel ajánlom figyelmetekbe az alábbi élményvideómat, mely több ponton mutat rokonságot az előttünk álló túrával”:

https://youtu.be/w8EXSZ_dYPs

Blahó Bence, túraveztő

06304950830

blahobence@gmail.com