"Csodavár" gazdagon...

A terítéken: Ponor-rét, Csodavár, Galbena-szirt, Eszkimó-jégbarlang

2023. 05.13.
/utazás bérelt kisbusszal/
 

 

Ez a gyalogtúránk, Európa egyik legnagyobb és legszebb karsztfennsíkjának, egy igen jelentős részét járja be. A fantasztikusan látványos túraprogram során, egy nem mindennapi búvópatak rendszer különböző állomásait ismerhetjük meg. Forrásbarlang, rekordrövid patakocska, víznyelők, valamint egy óriási barlang felszakadt üregeinek képében.

A túrát a Padás-fennsík Glavoj-rét nevű részén kezdjük, ahová bérelt kisbusszal érkezünk. Innen rövid, de meredek úton, átkapaszkodunk a Ponor-rét lenyűgöző mindig zöld katlanához. A bevezetőben említett búvópatak itt tűnik el másodjára a mélybe. (Ha az időjárás előző napokban erősen csapadékos lesz akkor a rét helyét tó tölti maj ki) Mielőtt a víznyelőket megtekintenénk, elsétálunk a látványos sziklafal alatt nyíló karsztforráshoz, ahonnan a patak ered.

 

Folytatva utunkat a minden oldalról zárt völgykatlan fehér mészkősziklái alatt nyíló víznyelőkhöz. A patak a forrástól idáig mindössze 1 km hosszan kanyarog. Tovább a piros jelzésen emelkedve elhagyjuk a rétet, és egy vízválasztón átkelve máris egy másik patak vízgyűjtőjébe ereszkedünk le. Ez a patak sem járt sokkal jobban, mint az előző; látványos barlangnyílással szintén a föld mélyébe kerül. A Hamlet-barlang bejárata megéri a 2 perces kitérőt. A következő állomás a fennsík legismertebb látványossága a Csodavár szakadékdolina rendszere. Az exokarszt hármas beszakadt barlangüreg-rendszerét (dolina/vár) a kék jelzésen ereszkedve érjük el. Félútról már feltűnik a hatalmas (60m magas) barlangnyílás (kapu/portálé).

a "Nagy-Portále"

 

Ezt a lélegzetelállító természeti képződést közel 200 m – es sziklafalak veszik körül mintegy hatalmas várfaként. (a neve is ide vezethető vissza) A benne folyó búvó patak a Galbena kitörésnél kerül majd újra a felszínre, mintegy 4 kilométeres földalatti út végén...

A dolinákba törmelékes lejtőn tudunk csak majd lejutni, láncok és drótkötél kapaszkodók segítségével. Ezt a területet csak a vízállástól függően lehet biztonságosan bejárni, ezért magas vízállás esetén a túra útvonala módosulhat!!

 

Lefelé a Csodavár udvarába..
 A kapu elé leérve láthatóvá válik az a barlang, amely a Ponor-rétnél eltűnt és innen pár száz méterre újra előbukkanó vizet, ismét elnyeli. Ha nincs nagy víz akkor a bátrabbak láncokon leereszkedhetnek a mederbe is, majd egy meredek törmeléklejtőn felmászhatnak a 2-es (belső) dolinába. A függőleges falakkal tagolt körformájú óriási üreg csakis a földalatti üregen keresztül közelíthető meg.

Innen visszatérve az dolinákat elválasztó sziklagerincen átkelve érünk a harmadik várudvarba.

Itt tesz az utunk egy rövid kört, mely során az övező sziklafalakat („Tátra, Mátra, Fátra”) minden oldalról megcsodálhatjuk. Ebből a dolinából is nyílik egy széles kb. 10 m magas barlangjárat, mely meredeken vezet le a már korábban megismert fő barlanghoz. Az udvarból a Tulogdi-gádoron (kőfolyáson) kapaszkodunk fel. Ez lesz a túránk leginkább tüdőtágító része. Meredek, embert próbáló emelkedő!!

 

A nagy dolina peremén folytatódó turista ösvényen több kilátó pont is található, amely lélegzetelállító látványt ígér majd számunkra.

 

Ezt követően a sárga jelzést követve, utunkat az Eszkimó-jégbarlang felé vesszük, mégpedig az ugyan csak monumentális látnivalót ígérő Galbena-szirt érintésével. Ennél a kilátó pontnál rövid pihenőt is tartunk. A szirtről (tiszta időben, jó látási viszonyok mellett) csodálatos panorámában lehet részünk.

 

Pihenő a Galbena-szirten (kilátó ponton)

 Az "eszkimó"  jégbarlanghoz érve megcsodálhatjuk a (több ezer tonna súlyú) hatalmas jégtömböt, amely a nyári meleg ellenére sem olvad el a barlang  ideális elhelyezkedésének köszönhetően.

 

Túránk utolsó szakaszán egy erdészeti úton haladva  jutunk vissza kiindulási helyünkre a  Glăvoi-rétre, ahol az autóbuszunk is várakozik majd ránk.

 

 A túra jellege: nehéz-közepes túra

hossza: 13 km

Emelkedő össz. szintkülönbség: 350 m,

  menetidő: kb.7óra.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

A túrát csak jó erőnlétben levő, tapasztaltabb, fóbiáktól mentes túrázóknak ajánljuk!

 

 

 

 

 Amit érdemes hozni:  

Érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél..

Vegyes ruházat, (kényelmes, réteges ruházat)   esőköpeny,

vízhatlan erős cipő (ha lehet akkor bakancs, vagy túra cipő!!) váltóruha, fej vagy zseblámpa, kis hátizsák,

energia pótló hideg élelem, gyümölcs, szőlőcukor, kellő mennyiségű folyadék. A drótkötelek miatt a kesztyű is ajánlott!

 

A túrát Gila Csaba  túravezető vezeti. +36-70/6100878

 

Részvételi díjakat

  • tagoknak: 8000Ft
  •  nem tagoknak 10 000Ft

a Százlábú Egyesület számlájára  (OTP 11733003-20120564) kérjük befizetni.

A befizetésnél, a befizető nevén túl, az „Csodavár 2023" azonosító kifejezést kérjük feltüntetni.

 

Figyelem!

Erre a túrára maximum 17 fő jelentkezését tudjuk elfogadni,

a regisztráció és a részvételi díj befizetésének sorrendjében.

 

Jelenleg már csak 0 jelentkezését tudjuk fogadni!

 

Utazás bérelt Kisbusszal.

Találkozó 2023.05.13.

  • 05:00 Békés Városháza előtti buszmegálló
  • 05.20 Békéscsaba Vasútállomás melletti Penny Áruház parkolója, 05.30-tól Lencsési úti buszmegállók
  • 05.45 Gyula Penny áruház parkolója

Visszatérés az esti órákban.

Jelentkezés a Programra!

Ide kattintva (lehetett)