Dézna Vára, Menyháza (Moneasa) és környéke

Könnyű túra a Béli-hegységben a "sárga-körön" 2023.10.28.


A Béli-hegység az Erdélyi Szigethegység felénk legközelebb eső része, annak nyugati bástyája. Ide, e harmonikus szépségű tájra vezet az őszi könnyű "zárótúránk" programja. 

Utazás közösen, bérelt különjáratú autóbusszal.

 

Az országhatárt elhagyva kb. két órás buszos utazást követően, a Menyháza felé vezető úton Dézna falu határánál állunk meg, hogy egy könnyű sétát tegyünk a 389 m magas hegyen lévő egykori királyi vár romjaihoz. A valamikor uradalmi központként is funkcionáló erődítmény az évszázadok alatt többször is gazdát és hitet cserélt. Volt a báró Losonczy család, majd a törökök tulajdona is. Ezt követően a kegyetlen 1693-as császári ostromkor szinte teljesen rommá vált. A Déznai várba felvezető szerpentin út a Jókai-út nevet viseli. A csúcsról jó időben csodálatos kilátás nyílik a völgyre.

 A Déznai romoknál... egy kilátóponton.

A Béli-hegység nyugati részén, az Alföldről könnyen elérhető rövid szűk völgy rejti Arad-megye egyetlen nagy becsben tartott hegyi üdülőhelyét, Menyházát (Moneasa). 

 

 

A többségében románok által lakott, Monyásza (Menyháza) egy patak mentén fekvő romantikus település. A megyeszékhelytől (Aradtól) alig 100 km-re, Békéscsabától pedig 130 kilométerre található. A 290 méter tengerszint feletti magasságon fekvő település, hotelekkel, motelekkel bőségesen ellátott üdülőhely sok-sok szép kirándulás lehetőségét rejti. Gyógyforrásairól már a török időkben tudtak, később 1891-ben a bécsi császári belügyminisztérium a fürdőt Menyháza néven vette nyilvántartásba.

 

         Menyházára érve az első megállónk a helyi temetőbe vezet ahol tiszteletünket tesszük a Bihari-hegység nagy felfedezőjének

  és a helyi gyalogos turizmus megteremtőjének, Seprősi Czárán Gyulának  a sírjánál.

 

Czárán Gyula (1847-1906) a Bihar-hegység nagy szerelmese, aki vagyona nagy részét a Bihari- és Béli- karsztvidék, valamint a Vigyázó feltárására, turista útjainak kiépítésére, megismertetésére fordította. Czárán Gyula a mai Zudor-villát (régen Paradeiser-villa) bérelte Menyházán. Csak télen tartózkodott itt, amikor munkálatait feldolgozta és kedves zongoráját is megszólaltatta. A sétányon áll a Czárán emlékoszlop melynek egyetlen hatalmas kőből készített emlékművét 1906 augusztusában avatták fel. Síremléke a katolikus kápolna felett lévő temetőben turisták kegyeleti helye.

 

 

   

Rövid, "kötelező" kitérőnk után az egykori fürdőváros központjából indulva, egy patakmeder mentén indulunk el napi túránkra, melynek útvonala:  Menyháza – Köves patak (P. Pietros) - Száraz patak - Gaudeamus-turistaház,  -/Tarnóczy-rét/Tinoasa-karsztfennsik  – Meggyes-völgy (Meghes) - Menyháza.

Ha esősebb időszakot követően érkezünk, (és ha a patak mederben lévő víz tulságosan is felduzzad) akkor a "klasszikus" sárga körjelzést követve közelítjük meg a Gaudeamus-turistaházat, jelölt túrista útvonalon.

 

A kb. 10 km-es túraút, 3- 400 méteres szintemelkedéssel kb. 4-5 óra aktív gyaloglást ígér, nagyon szép és harmonikus hegyvidéki őszi tájon, több helyen csodálatos panorámával. A túrára kis hátizsákot, kényelmes túrabakancsot vagy túracipőt, energia pótló táplálékot, szendvicseket, gyümölcsöt,, innivalót, és eső elleni öltözetet  javaslunk hozni.

 

 

A gyalogtúra nehézségi jellege: könnyű túra!

A nehézségek csak a minimális szintemelkedésből, valamint a patak mederbe dőlt fákon való átjutásból adódnak.

 

 

 2023. 10.28-én reggel a találkozó, és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak: 

  • 05.00 Békés Penny parkoló
  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny parkoló
  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula Penny Parkoló

                                                                

 

Részvételi költség:

Egyesületünk tagjainak 6000Ft

Egyéb résztvevőknek 8000Ft.

Gyerekeknek 14 év alatt 50% kedvezmény = 4000Ft/ fő

 

 Jelentkezni IDE KATTINTVA lehet

 


 A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Menyháza 2023" azonosító kifejezést és a résztvevő(k) nevét kérnénk feltüntetni.

 

Tagja kíván lenni Egyesületünknek?  A részletekről ITT OLVASHAT!

A túrát Zanócz Róbert vezeti. további infók: 70/3340841