A Százlábú Egyesület ez évben is szeretettel vár minden

érdeklődőt, a jubileumi

 

   X. Körösök Völgye

 

Határtalan Vándortúrájára!

(Románia-Magyarország)

 

2022.06.01-06.

 

Programunk nyílt, arra mindenkit szeretettel várunk, egyesületi tagsági viszonytól függetlenül.

 Teljesíthető: 0. napon gyalogtúraként , 1-5. nap vízi túra, vagy kerékpáros túra formájában.

 

 Ikonikussá vált túraprogramunk immáron X. alkalommal kerül megrendezésre,

amely a határon átívelő gyönyörű Körösök Völgyének egyedülállón gazdag és sokszínű

természeti, valamint kulturális egységére kívánja felhívni a figyelmet.

 

A vándortúra a látnivalókban igen gazdag romániai Bihari-hegységből indulva, a Borzi-szoroson, és a Béli-hegyeken keresztül, végig a Fekete-Köröst követve, a magyarországi Békés városáig tart.

Ennek a tájnak, és az itt zajló túraprogramunknak, a szokásosnál is gazdagabb környezeti és természeti értékein kívül az itt élők történelmi, néprajzi, vallási, és kulturális sokszínűsége, valamint a Körösök mentén élő partiumi szórvány magyarság vendégszeretete, meghatározó hangulatot és semmiehez sem hasonlítható élményeket bíztosít! 

 

 
 

0.nap:

 

2022.06. 01-én (szerdán), kora reggel szervezett kiutazás Békésről, Békéscsabáról és Gyuláról a romániai helyszínre, ahol izgalmas gyalogtúra formájában kapaszkodunk fel a Fekete-Körös forrásához,

a lenyűgöző  Szent Háromság Vízeséshez!

 

A kiutazás különjáratú bérelt autóbuszokkal, és a csomagokat, felszereléseket szállító teher gépjárművekkel történik.

 

Indulási helyszínek és időpontok:

 

1. Békés-Dánfoki Üdülőközpont előtti parkoló.

Reggel 05:00 óra!! Érkezni az indulás helyszínére a csomag pakolás miatt  04:30-ra!!

Azok, akik autóval érkeznek erre a kiindulási helyszínre, azok gépjárműveiket a Dánfoki Üdülőközpont Parkolójában hagyhatják a túra végeztéig, hiszen a 0.napon (szerda) este, és az utólsó napon (hétfőn) a beérkezés is ide fog történni!

Előző esti szállás lehetőség május 31.-e estére: a távolabbról érkezők számára helyben a Békés-Dánfoki Üdülőközpontban. Sátras, faházas és, (vagy) panziós szobákban. A szállásigényeket előre a +36 20 592 5636, vagy a udulokozpont@gmail.com címen adhatjátok le. A szállásfoglalásnál jelezzétek, hogy a Határtalan Vándortúrára érkeztek.

 

További csatlakozási helyszínek és indulási időpontok a

különjáratú autóbuszok útvonalának megfelelően (2022 június 01. szerdán) a következők:

 

2. Békéscsaba, Aldi áruház parkolója (Gyulai út):  05:00

 

3. Gyula, Penny Parkoló 05:30

 

Figyelem!

Akik a két utóbbi helyszín valamelyikén kívánnak felszállni (csatlakozni) és kerékpárt szeretnének hozni Romániába, azok az indulás előtti este (05.31.kedden) 18-19 óra között KÉRJÜK hozzák át kerékpárjaikat Békés-Dánfoki Üdülőközpontba, hogy azokat legyen idő felrakni szakszerűen a szállító traillerre!  Ez azért szükséges, mert a felszereléseket szállító járművek (pl. bringaszállító tréler is) reggel Békésről egyenesen a határra megy és nem érinti sem Békéscsabát, sem pedig Gyulát!

Akik „csak” a 0.-napi látványos és izgalmas gyalogtúrára érkeznek a romániai Fekete-Körös forrásvidékére, azok is ezeken az autóbuszokon fognak ki utazni Romániába (és a napi program után vissza) Magyarországra.

Fontos!

Csomagolni úgy ajánlott, hogy a buszok csomagtartójába és a csomagszállító teherautók rakterébe, csak azok a csomagok, felszerelések kerüljenek, amelyek biztosan nem kellenek majd a "0.napi" gyalogtúrához mert nem biztos, hogy hozzáférhetőek lesznek azok a csomagok délutánig.

Tehát!

Az autóbuszra kérjük hozni:

 • ÉRVÉNYES!!! Útlevelet, vagy személyazonossági igazolványt!! Esetleg oltási igazolást!
 • Kis hátizsákot! Nem nylon szatyrot, vagy ritikült! (… a szabad kezekre nagy szükség lesz!) Esőköpenyt, (nem esernyőt!!) Váltó zoknit, pólót, nadrágot. Energia pótlókat. Pl. szendvicseket, gyümölcsöt, szőlőcukrot, csokoládét stb…kellő mennyiségű ivóvizet.
 • Gyalogtúrázáshoz megfelelő ruházatot, és erős masszív lábbelit. Elsősorban bakancsot!

 

 

A Szentháromság Vízesés három különálló meredek vízoszlopból áll. Az egyenként is igen látványos (40m-es Atya, a 80m-es Fiú, és a 60m-es Szentlélek) vízeséseket tápláló vízfolyások, három  különböző irányból érkeznek ide, és a leérkezés után közvetlenül, már egy közös mederben folytatják továb útjukat.  E varázslatos hely a  Körösök (Sebes, Fehér, és a Fekete) középső ágának a Fekete-Körösnek fantasztikusan szép eredési helye. A tavaszi (nyár eleji)  vízbőség idején a Szentháromság Vízesés hatalmas robajjal és hűsítő vízpárával ejti ámulatba az arra "tévedt" látogatókat...

Figyelem!

A Szentháromság vízeséshez feljutni nem egyszerű, hiszen az utolsó 1-1,5 km szinte teljesen a patak medrében (Fekete-Körös) vagy közvetlenül a mellett párhuzamosan, viszonylag nehezebben járható terepen zajlik. Ezért a megfelelő erős lábbeli elengedhetetlen!! E nélkül pl. papucsban, vászon tornacipőben, ne is jöjjön senki!

Az alábbi linkre kattintva ebből a terepviszonyokból (is) kaphattok ízelítőt!!

https://www.youtube.com/watch?v=50yMB9BKmcY

 

A 0.nap további programja:

A határátlépést követően 1 (2) rövid (egészségügyi) megálló beiktatásával, folyamatos buszos utazással érünk Biharmezőre, ahonnan gyalogtúránk is kezdetét veszi a Szentháromság Vízeséshez. Az időjárási és az egyéb terepviszonyok függvényében a Fekete-Körös szimbolikus eredéséhez (a monumentális vízeséshez) kb. a déli órákban fogunk felérni.

Tervezett program: Ünnepélyes Emléktábla elhelyezés, emlékezés és rövid megnyitó beszéd, majd rövid Ökumenikus istentisztelet, (igehirdetés) szendvics ebéd (hozott anyagokból) közös csoport fotózás.  Ezáltal az idei jubileumi X. Körösök Völgye Határtalan Vándortúránkat is egészen innen a Körösök eredésétől kezdjük.

Ezután visszatérés gyalogosan ugyanazon az útvonalon az autóbuszokhoz, amelyekkel a közeli esti táborhelyünkre érkezünk, a Fekete-Körös menti magyar ajkú Köröstárkányba.  

A Körös partján kialakított hangulatos táborhelyen veszi kezdetét hivatalosan is a X.Körösök Völgye Határtalan Vándortúra rendezvény egy „koccintós” megnyitóval.

E helyszínen közös (bőséges) melegvacsora, és kultúr-program is várja a túra résztvevőit, vendégeit. A közös vacsora és az ünnepélyes megnyitót követően, az esti órákban az autóbuszok visszaindulnak Magyarországra azokkal, akik „csak” a 0. napi rendezvényre érkeztek. Az Ő hazaérkezésük Magyarországra kb. 22-23 óra körül várható.

a középső ág
a "középső" ág (alsó fele..)

 

Figyelem!

Akik "csak" a 0.napi gyalogtúrán kívánnak részt venni, azok is a lejebb található regisztrációs felületre kattintva tudnak jelentkezni.

Az ő költségük (részvételi díjuk) vacsorával együtt: 7000Ft/fő.

Emblémázott jubileumi színes póló + 3000Ft/db áron igényelhető,

a regisztráció kitöltésekor.

 

 

 

 

1.nap:

 

   Túra indítás hivatalos időpontja:

2022. 06. 02. Csütörtök délelőtt ("magyar- idő") szerint: 10:00-kor!! 

Helye: Köröstárkányi (Ro) sportpálya melletti kavicsos folyószakasz.

 

 

 

 A következő napok programja (útvonal és km. információk), az alábbi táblázatban olvashatók.

 

 

Időpont

 

Vízitúra

 

Bringatúra

 

 0.nap

2022.06.01.szerda

Közös gyalogtúra a Fekete-Körös eredéséhez

a Szentháromság Vízeséshez

 

Duna tv-s rövid összefoglaló 2014-ből:

https://www.youtube.com/watch?v=50yMB9BKmcY

 

 

1. nap

2022.06.02 csütörtök

 

Köröstárkány, -

Belényes, -

Belényesújlak (20km)

 

Köröstárkány, Szedres, Medve-barlang, Mérági-szakadék, Pontoskői kilátó, Belényesújlaki gát, Belényesújlak

(72km)

 

2.nap

2022.05.03.péntek

 

Belényesújlak, Borzi-szoros, Sólyom, Belényesszentmiklós,- Gyanta, (22km)

Belényesújlak, Várasfenes, Bélavár, Belényes, Magyarremete,  Mézgedi- csepkőbarlang, Magyarremete

(60km)

 

3.nap

2022.06.04. szombat

 

Gyanta,

Ripai- magaspart,

Tenke (18km)

 

Magyarremete, Biharrósa, Lazuri-szurdok, Farcu-kristálybarlang, Cutilor-szurdok, vissza Magyarremete, Vida-tó lefolyója, Borzi-szoros, Solymos, Belényesszentmiklósi Pálos torony, Feketekápolna, Gyanta, Tenke

(72km)

 

4.nap

2022.06.05 vasárnap

 

Tenke ,Feketetót, Talpas, Tamáshida, Nagyzerind, Feketegyarmat

 

(54km)

 

 Tenke, Bélfenyér, Feketetót, Feketebátor, Talpas, Tamáshida, Nagyzerind-Feketegyarmat,

(74)

 

5.nap

BEFUTÓ!

2022.06.06.

(Pünkösd Hétfő)

 

 Nagyzerind-Feketegyarmat,

Ant, Országhatár, Gyula-városerdő, Szanazug, Békési Kikötő (37km)

befutó: kb.17 órakor

 

Feketegyarmat, Országhatár, Mályvád, Gyula-városerdő, Szanazug, Gyula, Póstelek, Gerla,

Békési-Kikötő.

(67km)

 

 Általános tudnivalók a túra résztvevői számára:

 A túrán minden résztvevő saját felelősségére vesz részt!

Ennek tudomásul vételét az indulás előtt mindenki sajátkezű aláírásával igazolja!

 A túra szervezett formában, túravezetők segítségével és vezetésével zajlik!

A napi túratávok és programok után, a túrázók előre kialakított (és már sokszor kipróbált) közös táborhelyen töltik az éjszakát saját sátrakban. Egyéb szálláslehetőségek, pl.vendégházak korlátozott számban rendelkezésre állnak, de ezek töblet költségeit a túra részvételi díja NEM tartalmazza. A határátlépésekhez érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

 A tábor helyszínek sorrendben a következők:

 • Köröstárkány, (Ro)
 • Belényesújlak, (Ro)
 • Gyanta, (Ro)
 • Tenke, (Ro)
 • Nagyzerind-Feketegyarmat. (Ro)
 • Békés-Dánfok Üdülőközpont (Hu)
 

 

Az igénybe vett táborhelyszíneken sörpadok, asztalok, WC-k és tisztálkodási (alap) feltételek a rendelkezésre állnak. A tábori felszereléseket, személyes csomagokat, sátrakat, szivacsokat, hálózsákokat stb.., zárt teherautó(k) szállítják egyik táborhelyről a másikra. Ezért a kenukban, és a bringákon, a túra ideje alatt nem kell felesleges cuccokat cipelni, csak azt, ami a napi programhoz feltétlenül szükséges.

A szervezők minden közös táborhelyen töltött este folyamán, bőséges meleg vacsorát biztosítanak a résztvevők számára. Ezért kérjük, hogy mindenki hozzon magával evőeszközt, + mélytányért, bögrét. (ne törékenyt és ne gyenge műanyagot!) A napi egyéb étkezésekről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A táborhelyek közelében mindenütt találhatók élelmiszerboltok, ahonnan a készleteket fel lehet tölteni. Romániában a Lei (RON) a hivatalos fizetőeszköz. Kérjük költőpénznek azt beszerezni!

Figyelem!

A pünkösdi időszakban előfordulhatnak hosszabb-rövidebb záporok, zivatarok is. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy a személyes felszereléseinek, csomagjainak összeállításánál ezt vegye figyelembe. A sátrak méreteit alapul véve ajánlatos pluszban hozni "lépésáló" erősebb fóliát amelyet rá lehet teriteni a sátrakra, vagy az egyéb cuccokra.

 

Belényesújlaki pillanatkép 2018.

 

A táborhelyek környékén korlátozott számban egyéb szálláslehetőségek is igénybe vehetők. Ezek általában a falusi vendéglátás keretein belül, magánházaknál működő egyszerű szállásszolgáltatások. Az ilyen típusú szállások külön költségeit a túra részvételi díja nem tartalmazza! E szálláslehetőségek igénylését e-mailban kérjük jelezni. (szazlabuprogram@gmail.com)

 

Nagyítható térképért kattints a kis képre:

 

Amit a Fekete-Körös völgyről tudni érdemes:

"Fekete-Körös völgyi kis trakta"

/Táj, ember, kultúra/

Részlet: 

  Vagner Szabó  János

 munkájából.

 

 

Vízi túrázók

A jelentkezők számára a szervezők 3 és 4 személyes törhetetlen polietilén kenukban biztosítanak beülő helyet, melyek a túra kiindulási helyszínén (Köröstárkányban) kerülnek átadásra. Amennyiben már kialakult 3-4 fős legénység szeretne, külön kenut kapni a szervezőktől, azt kérnénk e-mailben előre jelezni a szazlabuprogram@gmail.com címen.

A vízi túrát gyakorlott túravezetők vezetik és segítik.

A vízi túrára csak úszni tudó, 18. életévüket betöltött személyek jelentkezését fogadjuk el!

Kivéve, ha valaki  a vízitúrázásban gyakorlott szülővel érkezik, és a szülő gyermekére is teljes mértékű felelősséget vállal, melyet a túra előtt aláírásával igazol. Ebben az esetben az alsó korhatár a betöltött 14. élet év!!

A vízi túrán való részvételnél az evezésben való járatlanság nem kizáró ok, de a rutin e -téren komoly előnyt jelenthet...

A szervezők a mentőmellényeken kívül kenunként min.1 db 30 liter űrtartalmú vízhatlan hordót is biztosítanak a személyes dolgok víztől való védelmének érdekében. (akinek van sajátja, az hozhatja pluszban)

Az egyéb felszereléseket, csomagokat, sátrakat, hálózsákokat, stb... zárt kisteherautó szállítja az állomások között. (csomag előreszállítás)

 

Fontos!

Vízi-cipő, vagy erős gumi szandál különösen ajánlott a kövek miatt!!

A vízi túra részvételi költsége:

56 000Ft/fő

Egyesületi, vagy pártolói tagjaink részére:

53 000Ft/fő

Amely az alábbiakat tartalmazza:

 • Vízitúra eszközök: törhetetlen túra kenuk, kajakok, mentőmellények, vízhatlan hordók, kötelek szivacsok stb.. bérleti díját, valamint ezen eszközök, felszerelések szárazföldi szállításának költségeit.
 • Különjáratú autóbuszos kiutazás költségét,
 • Folyamatos csomag előre szállítások költségeit, aszisztenciát végig a program alatt.
 • A túravezetők, a technikai munkatársak díját,
 • Minden este kényelmes táborhely biztosítását. (áramvételezési lehetőség, W.C.-k tisztálkodási lehetőség, sörpadok, asztalok stb..)
 • Esténként bőséges melegvacsorát,
 • Hatósági engedélyek, Ideiglenes határellenőrző pont kitelepülésének illetékét,
 • Fejenként 1db szitázott pólót.
 • A szervezés lebonyolítás egyéb költségeit, egyesületi hozzájárulást

 

A vízitúrára ebben az évben maximum 60 jelentkezését tudjuk csak elfogadni, mert a speciális törhetetlen kenukban, csupán ennyi beülő hely áll rendelkezésre! 

 

Ezért a jelentkezéseket,

csak is az érvényes regisztráció, (k) és a befizetett foglalók,

(előlegek)

sorrendjében tudjuk elfogadni!

  

A regisztrált jelentkezőktől 20 000Ft előleg átutalását kérjük Egyesületünk számlaszámára átutalni, vagy befizetni.

Ha valakinek nem egyezik meg a regisztrációkór megadott címe a számlázási címével, azt kérjük jelezze minél hamarabb e-mailban. szazlabuprogram@gmail.com

 

Százlábú Egyesület: 11733003-20120564

 

 

A regisztrációs felület az oldal legalján található! 

 

 

A kerékpáros túrázók

Ugyan csak túravezető(k) vezetésével és segítségével teljesíthetik a napi távokat. A túrák kiindulópontja és esti (délutáni) zárópontja, a mindenkori közös tábor helyszín, ahova a vízitúrások is érkeznek. A nagyobb csomagokat (sátrakat, hálózsákokat stb..) a csomagszállító kisteherautók szállítják előre a következő táborhelyre minden nap. Ezért a saját bringákon csak a legszükségesebb dolgokat ajánljuk hozni a túrák alatt.

 

A vándortábor kerékpáros szakaszai főképpen a Belényesi-medencében, a Királyerdő-hegység lankáin, kicsit a Béli-és a Bihari-hegységben, illetve annak lábainál, a Borzi-szorosban, majd a gátakon és egyéb mellékutakon haladnak. (Kiépített kerékpárútakkal már csak a Magyarországi szakaszon fogunk találkozni.)

Emelkedő szintkülönbségek az első 3 nap alatt adódnak, de azok messze elmaradnak egy hegyvidéki bringás túra kihívásaitól... Mindenkit megvárunk és ha kell le is szállunk a nyeregből, ha úgy érezzük, hogy tolva könnyebb… A napi bringatúrák nagyrésze mindig valami olyan látnivalóhoz visz (vagy érint), ahol a kerékpárokat letéve a terepviszonyok miatt egy kis gyalogos sétával érhetjük el a látnivalót. Pl. kilátópontok, barlangok, szakadékok, templomok, várak, stb… ezért minden bringás résztvevőt kérünk, hogy hozzon magával erős kerékpáros zárat, láncot, lakatot, és sétára, gyaloglásra is alkalmas cipőt stb..

 

 

Fontos!

Úgy készüljünk, hogy a terep, amin tekerni fogunk nagyrészt aszfaltozott mellékút, (néhány kisebb kátyúval) de!!! előfordulhat több helyen murvás, köves, kavicsos, vagy sáros útfelület is. Ezért kérünk mindenkit, hogy jól felkészített kerékpárral, erős strapabíró gumikkal és fejenként minimum 2db (a kerekek valós méretének megfelelő) tartalék belső gumival készüljön.

A túravezetők fel lesznek készülve néhány szerszámmal, pumpával, de fő az óvatosság... A csomagszállító kisteherautók és (vagy) egy kisbusz mindig a közelben lesz ha valami nagyobb probléma adódna.

Jelentkezési korhatár 12--101 év között.

 

A kerékpáros túra részvételi költsége:

50 000Ft/fő

Egyesületi, vagy pártolói tagjaink részére:

47 000Ft

amely az alábbiakat tartalmazza:

 • Bringák és az egyéb eszközök, felszerelések, csomagok közúti szállításának költségeit.
 • Különjáratú autóbuszos kiutazás költségét Romániába,
 • Közúti kíséretet, asszisztenciát
 • A túravezetők, a technikai munkatársak díját,
 • Minden este a kényelmes táborhely biztosítását. (áramvételezési lehetőség, W.C.-k tisztálkodási lehetőség, sörpadok, asztalok stb..)
 • Esténként bőséges melegvacsorát,
 • Ideiglenes határellenőrző pont kitelepülésének illetékét, engedélyeket
 • Fejenként 1db (emblémás) szitázott pólót.
 • A szervezés lebonyolítás egyéb költségeit
 • Egyesületi hozzájárulást

Maximális résztvételi létszám 40Fő

 

Ezért a jelentkezéseket,

csak is az érvényes regisztráció, (k) és a befizetett foglalók,

(előlegek)

sorrendjében tudjuk elfogadni!

  

A regisztrált jelentkezőktől 20 000Ft előleg átutalását kérjük Egyesületünk számlaszámára átutalni, vagy befizetni.

Ha valakinek nem egyezik meg a regisztrációkór megadott címe a számlázási címével, azt kérjük jelezze minél hamarabb e-mailban. szazlabuprogram@gmail.com

 

Százlábú Egyesület: 11733003-20120564


 

Regisztrációs felület lejebb...

 

Figyelem!

Ebben az évben is csináltatunk jó minőségű emblémázott pólókat, amelyeknek az ára (fejenként 1db) bennefoglaltatik a részvételi költségben. Ha valaki többet kér belőlle az jelezze időben a szazlabuprogram@gmail.com e-mail címen  (annak + költsége 3000Ft/db)

   

...a dátum persze aktualizálva lesz...

 

Ahhoz, hogy mindenki az ideális méretet kapja, nyilatkoznia kell annak fazonjáról és méretéről is a regisztráció alkalmával. Ezek a kérdések benne lesznek a regisztrációs táblázatban. Kérjük azt is kitölteni.

...regisztráció lejebb...

 

 Valahol a Borzi- szorosban...2011

 
 

 

 Naa Indulás!!

 

 Jelentkezési felületek:

 

 Csak a 0.napra:

Gyalogtúra a Szentháromság Vízeséshez!

 

IDE KATTINTVA!

_______________________________

 

Regisztrációs lehetőség

a teljes távra, mind két túranemben:

 

IDE KATTINTVA!

__________________________________

 

 

 További információkat a szazlabuprogram@gmail.com, valamint a +36/70-3340841-es telefonszámon kérhet. 

 

 

 

Tagja, vagy pártolói tagja kíván lenni Egyesületünknek?

A részletekről, feltételekről

IDE KATTINTVA tájékozódhat!

________________________________________________________________________________

... mozgó filmes anyagok, érdekességek régebbi programjainkról

Hazajárók 2013.  https://www.youtube.com/watch?v=q6oYvVmgho8

Duna Tv: https://www.youtube.com/watch?v=50yMB9BKmcY

III. Körösök Völgye Határtalan Vándortúra 2013

 

A III. Körösök Völgye Határtalan Vándortúráról (2013-ban) készült film megtekintéséhez

kattints az alábbi képre!