Bringatúra a Duna mentén

/Németország-Ausztria/

 Regensburg - Straubing - Passau  - Inzel - Au Donau- Melk- Krems, (Bécs)

2023. 08. 21-28.

A Duna, a maga 2850 kilométeres hosszával a Volga után kontinensünk második leghosszabb folyója mely napjainkban is nagyon sok országot, népet és kultúrát köt össze. A szinte egész Közép-Európát átszelő és jórészt végig a Duna völgyben haladó nemzetközi kerékpárút az (Euro Velo 6) jóvoltából (az idén is) végig tekerhetjük a legszebb és legromantikusabb részeket a bajor és az osztrák  szakaszon.

 Kerékpártúránk a dunamenti bringaút bajor vidékéről, Regensburgból (pontosabban: Neustadt an der Donau-ból) indul, és az osztrák főváros, Bécs előtt, Krems-ben ér véget.

 

Ez a szakasz Európa egyik legszebb folyóvölgye! 

 

Összes "letekert" távunk közel 500 km lesz, amely szinte végig szintemelkedésektől mentes. Utunkat a nagy folyó mentén, káprázatos természeti környezetben, középkori hangulatú városkák, reneszánsz és barokk kastélyok, és várak kísérik.

Túratervünket az idén is úgy alakítottuk ki, hogy napi 60-80 km-nél többet ne keljen tekerjünk. (kivéve a Straubing-Passau szakaszt, mert azon a napon a táv 100 km lesz! ..de vállalható!) Azért választottuk ismét, immár negyedik alkalommal ezt a lazább km beosztást, hogy legyen időnk és módunk sokat nézelődni, ismerkedni ezzel a csodálatos vidékkel, kultúrával.

TÉRKÉP

 

 

Kiutazásunk a helyszínre: 

 Bérelt különjárati autóbusszal

Maximum létszámunk 45 fő.

__________________________________________

 

szazlabuprogram@gmail.com +36/70-3319100

 

A nagybusz velünk marad végig a túránk során és együtt halad velünk táborhelyről táborhelyre.

A bringatúra befejezését követően pedig azzal utazunk Kremsből, Bécsen és Budapesten keresztül vissza Békéscsabára.

 

 _________________________________________________________________________________________________________

 

Csomagjainkat, a kerékpárokat, az egyéb felszereléseinket egy zárt kisteherautó, és egy nagyméretű kerékpár szállító utánfutó viszi előre Regensburgba. Ez a szállítójármű (is) kísér minket minden nap egyik táborhelyről a másikig, végig a túra során. Ezért a kerékpárokon napközben nem kell semmilyen felesleges dolgot cipelni! Úgy gondoljuk, hogy ez kellő biztonságérzetet és kényelmet nyújt majd minden résztvevő számára.

A bringatúrát Gila Csaba (gyakorlott túravezető) vezeti,

aki kellő helyismerettel és német nyelvtudással is rendelkezik.

A több napos túraprogram alatt bármikor lehet önnálóan saját tempóban is haladni az aznapra kijelőlt útvonalon (és az esti táborhelyen találkozni) ám ez esetben az információ átadás vagy a  segítség nyújtás lehetősége korlátozott.

 

.

Esti szálláshelyeinket, Duna menti kempingekben, (vagy Duna menti evezős klubok állttal üzemeltetett táborhelyeken) az idén is, úgy választottuk meg,  hogy azok lehetőség szerint a vízparton legyenek, ideális természeti környezetben. Tiszta  WC-k, zuhanyzók, közösségi helyiségek, áramvételezési lehetőségek, padok, asztalok stb.. minden szálláshelyen a rendelkezésre állnak.

Ezeken a szálláshelyeken a sátorozási lehetőségek 100%-ban biztosítottak.

Az árak 10-15€/fő/éj közötti áron számolhatóak.

________________________________________

Aki(k) faházban, vagy egyszerű panziós szobában szeretnék az éjszakákat tölteni azok számára is van korlátozott számban lehetőség, de azt, a túrára való érvényes regisztrációt követően Gila Csaba túravezetővel kell egyeztetni, mert ő áll kapcsolatban a táborhelyekkel és a szállásadókkal. 74gilacsaba@gmail.com

Ezek a (kb. 30€/fő/ éj)  költségek  is helyben, egyénileg fizetendők.

 

 

Az étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A napközbeni étkezéseket általában valamelyik hosszabb pihenőhelyen lesz alkalmunk megejteni, ahol élelmiszerbolt vagy egyéb gyorsbüfé, étterem is található a közelben. De szendvicseket is lehet készíteni (mindenkinek magának) a napi túrához még a reggeli elindulás előtt... Általában az esti táborhelyek közelében is van (lesz) lehetőség bevásárlásra, a készletek feltöltésére, valamint meleg étel vásárlására.

 ______________________________________________________________________

 1. 0.nap: 2023. 08. 20. (vasárnap este)

 

Kerékpárok felpakolása a kerékpárszállító trélerre

Békéscsabán a vasútállomás melletti Penny áruház parkolójában 17- 18 óra között.

A bringák magánháznál, zárt udvaron töltik az éjszakát a másnap hajnali indulásig.

__________________________________

1 nap: 2023. 08. 21. (hétfő)

Az autóbusz 2023.08. 21-én reggel 04:00-kor indul Békésről a Penny parkolóból, majd 04:30-kor Békéscsabáról a Vasútállomás meletti Penny parkolóból.

Útvonala: Békéscsaba, Kecskemét, Budapest, Mosonmagyaróvár, Bécs, Passau Regensburg.

Rövid pihenőkkel folyamatos utazással.

Érkezés Regensburgba  (tevek szerint) a kora  esti órákban.

 

 valahol a Duna mentén még 2016-ban....

 

Regensburgban a táborhelyünk és szálláshelyünk a helyi evezős klub telephelyén, közvetlenül a Duna parton lesz.

Sátorállítás, majd szabadprogram. Városnézés, lazítás, sörözés a hosszú buszozást követően a bajor és a német történelem egyik legrégebbi városában.

  Regensburg és annak legrégebbi kőből épült Duna-hídja (Steinerne Brücke)"Öreg Híd" este

 

2. nap:  2023.08.22 (kedd)

Regensburg - Neustadt, Kelheim, - Regensburg kb. 65 km 


 Egyedül ezen a reggelen nem kell sátrat bontanunk és pakolnunk az egész túra alatt, hiszen az e napi szakaszunk Neustadtól kezdődik és Regensburgban ér véget. Ezért reggeli után újra vonatra, (vagy a buszra) szállunk (sátrainkat, csomagjainkat a regensburgi campingben hagyva) és azzal utazunk felfelé a Duna mentén a bringatúránk kiinduló pontjához Neustadtba. Ez a "bemelegítő" túranapunk, igen sok látnivalóval  és érdekességgel kecsegtet. Ilyen pl. a Sitting és Staubing között vezető bringaút, amely a világ egyik legnagyobb egybefüggő komlóföldjén vezet át...

 

Útközben felkeressük Bajorország első kolostorát, a weltenburgit amit még 775-ben, ír származású szerzetesek alapítottak. Az egykori templomot és kolostort igen káprázatos helyre építették a szerzetesek, hiszen az a Duna-áttörésének kapujába, egy hatalmas kanyarulat belső ívében található.  (A mostani impozáns barokk épületegyüttes csak a XVIII. század elején épült az előző helyére.)  Mivel ebben a hajdani kolostorban működik a világ egyik legrégebbi serfőzdéje, (1050-től) annak sörét (a hagyományokhoz híven) kötelező mindenkinek megkóstolnia, aki csak arra jár! Ezért itt – e csodás helyen mi is kötelező pihenőt és megállót tartunk...

 

A Weltenburgi Kolostor.

 

A Weltenburgi kolostornál töltött pihenőnk után hajóra szállunk és a Duna festői áttörésén vezető szakaszt a kerékpárok szállítására is alkalmas komp-hajóval tesszük meg. (kb. 5 €/fő) A folyó itt egy 6 km hosszú szűk völgyben hömpölyög, hatalmas sziklafalak között, és néhol 18-20 méterre szűkül a medre. Ez a minket közvetlenül körülvevő pazar látvány szinte csak így a vízről élvezhető teljes mértékben.Ezért döntöttünk az idén is a rövid hajózás mellett. A hajóutunk Kelheim városáig tart majd, ahol rövid városnézést tartunk, hiszen ez a hangulatos kisváros volt 1231-ig Bajorország fővárosa is. A város jelképe a Michelsbergen álló Befreiungashalle (Felszabadulási csarnok) melyet I. Lajos király építettet a Napóleontól való megszabadulás emlékére.

 

 

Ezután folytatjuk utunkat a Duna melett a regensburgi táborhelyünkig.

Akinek még maradt energiája az  „nyakába veheti” ezen az estén is a szinte eredeti állapotában megmaradt híres középkori várost. Regensburgot, Németország középkori csodájaként és a Duna (földrajzi értelemben vett) legészakibb pontjaként tartják számon. A kőkor óta lakott óvárosa 2006. óta a világörökség részét képezi. Felkereshetjük a legfontosabb látnivalókat: Főtér, gótikus Szent Péter Katedrális, román stílusú Szent Emmerám Apátság, Kepler-emlékház és Múzeum, Dunai Hajózási Múzeum stb.

 

A középkori Regensburg
A középkori Regensburg

 

 3. nap 08. 23 (szerda)  

Regensburg - Straubing kb. 53 km

Ezen a napon búcsút intünk Regensburgnak és neki indulunk a 2. túranapunknak.

A várost a létező legrégebbi Duna-hídon (Steinerne Brücke) hagyjuk el.  Ezt követően igen  jó minőségű kerékpárutakon tekerünk a Bajor-erdőn át. Útközben az elragadó Walhallával majd Wörth gyönyörű kastélyával is ismerkedhetünk. A Duna ezen a napon is hűséges társunk lesz, hiszen annak egészen a partja mentén tekerhetünk.

 

Pihenő a Walhalánál 2017-ben
Pihenőnk a Wallhalánál 2017-ben
Panoráma a Wallhalából
Panoráma a Wallhalából

 E napi túránkat Straubingban fejezzük be. A város igazi patinás kereskedőtelepülés már több száz esztendeje. A piacain a mai napig megtalálhatóak a vidékre jellemző élelmiszerek, úgy mint zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék és húsok. Gazdag történelemmel, aranyos belvárosi főutcával, és piactérrel büszkélkedik. Este sátorverés a helyi evezős klub által üzemeltetett kempingben. Vacsora és pihenő a másnapi hosszú túrára.

Straubing (piactér)

 

4. nap: 2023. 08. 24. (csütörtök)  

 

Staubing - Passau 100 km

 A viszonylag korai indulással neki vágunk a bringatúránk leghosszabb szakaszának, amely megannyi újabb látnivalót tartogat a számunkra. Meredek emelkedőkre ezen a napon sem kell számítanunk... a Duna bal partján kezdjük kerékpártúránkat. Az útközben érintett bájos falvak harmonikusan illeszkednek a festői bajor táj látványába. A Dunát szegélyező töltés tetején kerekezünk be Daggendorf városába, ahol rövid városnézést iktatunk be „pihenés képpen”. Ezután folytatva a pedálozást 30-40 km-en keresztül folyamatosan a töltésen haladunk. Útközben megnézzük az Isar folyó torkolatát is, majd apró tavak mentén kerekezünk, amelyek jó idő esetén fürdésre csábítanak... Közben egy gyors kompozást követően átkelünk a folyón, hogy a folyásirány szerinti jobb parton tekerjünk tovább.

 Passau előtt az utolsó 20 km igazi örömkerekezés lesz, hiszen a táj teljesen lenyűgöző. Erdők, ligetes rétek szegélyezik itt a kerékpárutat és a folyó néha egészen szűk völgyekbe kényszerül ezen a vidéken. A látvány csodálatos, és ezáltal igen harmonikus befutót ígér aznapi pihenőhelyünkre a  három folyó partján épült püspöki városban, Passauba.

 

Passau a három folyó torkolatánál

 Passauba érve az Ilz folyó mentén kialakított Kempingben állítjuk fel sátrainkat.

Este városnézési lehetőség a három folyó találkozásánál épült gyönyörű bajor városban, amely rengeteg látnivalóval kecsegtet minket.

 

 5. nap 2023. 08. 25. (péntek)

Passau-Inzell kb. 55 km

 A reggeli után táborbontás, pakolás majd kerékpárjainkra pattanva folytatjuk tovább bringatúránkat a Duna mentén. Búcsút veszünk Passautól és elindulunk a Duna folyásirány szerinti bal partján.  Jochensteinnél áttekerünk egy hatalmas duzzasztógát tetején a Duna jobb partjára. Innen egy csodálatos panorámaúton haladunk tovább a Duna híres S kanyarulatáig, immáron osztrák területen. (Schlögener-Schlinge.)

Az utunkat folytatva, szinte végig a hegyek lábainál tekerve érkezünk a délutáni órákban szálláshelyünkre Inzell-be egy családi panzió dunaparti udvarába. Sátorállítás, meleg vacsora lehetőség a kis panzió éttermében.

 

 

 

 

6. nap: (2023. 08. 26. szombat)

Inzell - Au Donau kb. 80 km

A reggelizés és a pakolás után folytatjuk utunkat a Schlögen és Aschach közti festői folyóvölgyben. A délutáni órákban elérjük Linz városát, ahol egy rövid gyalogos sétára indulunk: Szentháromság szobor (a város jelképe) Landhaust, Martinskirche (Ausztria legrégebbi épülete) új és régi Székesegyház, Óváros, stb.. Felső-Ausztria tartományának fővárosát elhagyva, utunkat a Duna bal partján folytatjuk tovább. Megérkezvén esti táborhelyünkre (Camping Au Donau) újra sátorverés, vacsora, szabadprogram, pihenő.

7. nap 2023. 08. 27. (vasárnap)

Au-Donau-Melk kb. 70 km

 Reggeli után újra szedjük a sátorfánkat és indulunk tovább. Egy kis kitérővel érintjük a Mauthauseni Koncentrációs Tábort is, ahol rövid látogatást teszünk. Ezután folytatjuk a tekerést Ybbs városa felé a Duna bal partján. Utunkat több helyen megszakítva megállunk rövid pihenőkre, és élvezzük az elénk táruló gyönyörű erdők, sziklák, és a nagy folyó szépségét. Délután Ybbs városába érve egy rövid pihenőt tartunk és sétálunk a dunai hajózás egykori központjában. További 20 km-t tekerve érjük el aznapi szállásunkat Melk-et. A szokásos táborverés és az esti vacsora után szabadprogram a gyönyörű középkori hangulatú városban és a monumentális Melki Apátságban.

 

8.nap: 08. 28. (hétfő) 

Melk- Krems 40 km (utolsó nap)

 

 Ezen az utolsó napon, a bringatúránk egyik legszebb szakaszán, a Wachau völgyének végig tekerésével búcsúzunk a festői Duna mentétől.

 

 Útközben még megállunk Willendorfban, azon a helyen ahol az őskor első művészeti (szobrász) alkotását találták.

 

Willendorfi Vénusz

Utunkat folytatva Dürstein városában tartunk egy kisebb pihenőt, ahol felsétálhatunk

Oroszlánszívű Richárd egykori börtönének romjaihoz is.

 

 

Krems ódon városában rövid sétát teszünk, mielőtt bringáinkat felpakolnánk a szállítójárműre, és a helyi vasútállomáson felszállnánk a közeli Bécsbe induló vonatra, (A verzió) vagy a buszunkra (B verzió)

 

 A-verzió:

 Az osztrák fővárosban a vonat indulásáig tartó időszakban „szabadfoglalkozás”. 

Vonatunk Bécsből 18:42-kor indul Budapestre, erre a szakaszra érvényes a csoportosan, elővételben megvásárolt menetjegy. A Budapest Keletiből 21:20-kor Békéscsabára induló vonattal másnap kora hajnalban 01:55 perckor érkezünk haza, a békéscsabai Vasútállomásra.

 

B-verzió:

A bringákat felpakoljuk a szállító eszközre és a buszra való felszállást követően elindulunk hazafelé.

Érkezés előreláthatóan az esti órákban.

 

_____________________________________

 

A program előre kalkulált részvételi díja:

75 000Ft +  50€ /fő

Egyesületi, vagy pártolói tagjaink számára:

70 000Ft + 50€ /fő

 

 

A részvételi költség tartalmazza: 

 • A csoportos utazás (oda-vissza) költségét, (közúton bérelt busszal).
 • A csomagokat és a kerékpárokat szállító kisteherautó, a technikai segítők, (asszisztencia) és a túravezető(k) költségét.
 • A szervezés és a lebonyolítás összes költségeit valamint az egyesületi hozzájárulást


 

Amit NEM tartalmaz a részvételi költség:

- a szállások díját:

(sátras szállások 10-12 euró/fő/éj)

Faházakban, vagy egyszerűbb szálláshelyeken 2 ágyas szobákban 30/fő/éj öszeggel kalkulálhatóak

- az egyénileg köthető biztosítást,

- az  étkezéseket

 

Amit a BRINGATÚRÁRA feltétlenül hozni kell:   

 1db a kerékpártúrára alkalmas kifogástalan állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpár. +1 db (méret azonos) belső és 1 db külső gumi  (ez utóbit névvel, cimkével ellátva, hogy ne keverjük össze őket a pakolásnál.)  Bringás sisak.

Érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány, Nemzetközi (kék színű plasztik) tb-kártya.

Vegyes ruházat, (melegebb öltözék is), esőkabát, törölköző, fürdőruha, tisztasági csomag, nyári sapka vagy kendő, sportcipő, papucs, vagy szandál, zseblámpa, WC-papír, zsebkendő, napvédő krém, személyes eü. csomag, napszemüveg, műanyag pohár vagy bögre,  hálózsák (+ 1 db pléd, biciklis kulacsok), polifoam(ok) vagy szivacs(ok) a sátorba, SÁTOR!

 • A kerékpártúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, melynek tudomásulvételét a túra kezdetén minden túratársunknak az aláírásával is igazolnia kell!
 • A túra szervezett formában túravezető(k) vezetésével és segítségével zajlik.

(Bármikor lehet önnálóan saját tempóban is haladni a kijelőlt útvonalon napközben (és az esti táborhelyen találkozni) de ez esetben az esetleges segítség nyújtás lehetősége korlátozott).

 • A túrára jelentkezés alapvető feltétele a betöltött 12. életév, és a túratávok teljesítéséhez szükséges minimális erőnlét.
 • A túra előre látható átlagsebessége sík területen 13 - 20 km/h.

 

FIGYELEM!

FONTOS!

 

A program minimum 20 jelentkezése esetén indul.

 

_________________________________________________________________________________________________________

Jelentkezni, (regisztrálni) 2023. 04.16. (vasárnap) 08:00 órától lehet(tett).

 

 

 

ERRE A SORRA KATTINTVA!

 

A PROGRAMUNKRA VALÓ JELENTKEZÉSEK SZÁMA ELÉRTA A MAXIMUMOT!

EZÉRT A JELENTKEZÉSI FELÜLETET BEZÁRTUK.

 

Várólistára kerülés érdekében kérjük írjon levelet a szazlabuprogram@gmail.com e-mail címünkre.

_________________________________________________________________________________________

 A regsztrációkat időrenben fogadjuk a rendelkezésre álló helyek mértékéíg!

 

Amennyiben ez a fenti sor ismét fekete színűre vált, akkor a rendelkezésre álló helyek mind elfogytak.

 

A programra regisztrálni egyszerre csak 1 személyt lehet majd, a saját adataival:

 • név,
 • lakcím,
 • telefonszám,
 • e-mail cím

 Az űrlap kitöltését követően egy autómatikus visszaigazolást kap a jelentkező. (egy ablak ugrikm fel)

Csak ezután kérjük a foglaló összegének átutalását  45 000Ft/fő  (utazási költség)  a Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 számlaszámára befizetni.

 A befizetésnél a "közlemény" rovatba kérjük feltüntetni majd a már beregisztrált túrázó(k) nevét és a

"Bringatúra a Duna mentén 2023"  kifejezést.

A befizetést követően a regisztrációnál megadott e-mail címre visszaigazolást küldünk az érvényes regisztrációról.

A fennmaradó összeget majd csak az indulás előtt szedjük össze

 

FIGYELEM!

A jelentkezéseket csak is az érvényes regisztráció,

valamint a foglaló összeg befizetésének sorrendjében,

(IDŐRENBEN) tudjuk elfogadni.

 

A jelenlegi szabad helyeink száma: 0 fő!

______________________________________

 

Néhány előző Duna-menti túránk zenés, fotós összefoglalói:

 

1.

https://www.youtube.com/watch?v=mnG6XfgAJNg

 Passau--Krems szakasz 2016

_________________________________________________________

 

2.

https://indavideo.hu/video/Bringatura_a_Duna_menten_2017_1 

 

Donauwörth--Regensburg,- Passau szakasz 2017

_____________________________

 

 A technikai kérdésekre Zanócz Róbert próbál válaszolni:

szazlabuprogram@gmail.com +36/70-3340841

_____________________________________________

 

 Tagja kíván lenni Egyesületünknek?

A részletekről és a belépésről IDE KATTINTVA olvashat!