Könnyű túra a Stramtura- völgybe

és a Lazuri-szorosba 2022.04.09.

 

A tavaszi "bakancsos" szezonunk első túrájának alkalmával a Királyerdő-hegység egy alig ismert völgyének Stramturának a bejárására, valamint a rövid, de igen bájos, Lazuri-szurdok megtekintésére indulunk.

A túra rövid leírása:

Különjáratú bérelt autóbuszunkkal, néhány óra utazás után érkezünk a romániai Biharkaba (Cabesti) községébe, ahonnan a gyalogtúránkat is indítjuk.

Rövid sétát követően egy kőbánya érintésével jutunk a Stramtura-völgy bejáratához.

A buszt előre fogjuk küldeni arra a helyre ahova ez a túránk megérkezik, így visszafordulásra nem lesz lehetőség.

   

 A völgyben murvás/föld utakra, valamint ösvényre kell számítani. A túra során az utolsó pár kilométerig, a völgytalpon fogunk haladni, szinte alig észrevehetően emelkedve. Két kilométer után érjük el a völgy legérdekesebb látnivalóját egy U alakú kanyar külső ívén magasodó természetes sziklakaput. A felszakadt barlangképződmény, ha méreteiben egy kicsit el is marad a Bihari társaitól, megkapó látványt nyújt. A völgy a továbbiakban kellemes sétaterepet kínál, hol összeszűkül, hol szétterül, rétek és erdők kísérnek minket.

Többször kell a a patakon is átkelnünk. A felsőbb szakaszokon igen szép példái lesznek a vizek kanyargó eróziójának is. Az utolsó kilométereken a vízválasztó gerinc 400 m-es vonulatán átkelve ereszkedünk be Biharrósa község völgyében, ahol a busz is vár majd minket.

 

 

  Ezután az autóbusszal a Lazuri-szurdok bejáratához utazunk. Útközben megállunk egy mai napig is működőképes vízi malomnál amely a Rossia patak vízét használja fel a gabona   őrlésére. Az autóbuszról való leszállás után felsétálunk a szurdokban emelt duzzasztógáthoz. A kedves mészkőszurdok, barlangnyílásaival, sziklafalával, zubogó patakjával, valamint a  mesterséges vízesésével, méltó befejezése lesz a napunknak.

 Figyelem a tavaszi időpont miatt, mindkét völgyben magasabb vízállás, és/vagy sáros út is előfordulhat, ezért kérünk mindenkit, hogy nehezebb (sárosabb, nedvesebb) terepre alkalmas, de erős talpú lábbelivel készüljön mindenki.

 

  

 

A túrára kényelmes túrázásra alkalmas réteges öltözetet, 1 napra elegendő táplálékot, szendvicseket, egyéb energia pótlót, esetleg gyümölcsöt, innivalót, valamint esőkabátot, (nem esernyőt!!)  váltó ruhát, és váltó cipőt is  javaslunk hozni. (Ezeket lehet a buszban is hagyni a túra ideje alatt.)

 

a túra hossza: kb.12 km 

emelkedőszint: 200 m

nehézség:  könnyű túra

túravezető: Gila Csaba 70/6100878

 

2022.04. 09.-én reggel a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

 

  • 05.00 Békés Penny áruház parkolója

 

  • 05.20 Békéscsaba Autóbusz pályaudvar melletti Penny Áruház parkolója

 

  • 05.30 Békéscsaba Lencsési lakótelep buszmegállói.

 

  • 05.45 Gyula Penny Áruház Parkolója

Részvételi költség:

Egyesületünk, (vagy pártoló) tagjaink részére: -5000Ft

Egyéb résztvevőknek -7000Ft.

Gyerekeknek 14 év alatt 50% kedvezmény - 3500Ft/ fő


A részvételi költséget a Százlábú Egyesület számlaszámára kérnénk befizetni:

OTP 11733003-20120564

A közlemény rovatba az "Stramtura-völgy 2022" azonosító kifejezést és a résztvevő (k) nevét kérnénk feltüntetni.

 

 

 

Jelentkezéshez kérjük

 

KATTINTSON IDE,

és töltse ki a regisztrációt.

 

  Tagja kíván lenni Egyesületünknek? 

A részletekről

 

ITT OLVASHAT!

 

 

2018-ban ugyanezen a túraútvonalon.