Bringával a Tisza-tó körül!

2023. 05. 06-07.

Tisztelt Egyesületi tagság! Tisztelt Barátaink!

 Örömmel tudatjuk veletek, hogy az ide tavaszon újra megszevezzük a Tisza-tó kerülő bringatúrát!

 

A Tisza-tó (más néven Kiskörei-víztározó) Magyarország második legnagyobb tava. Bár ez a tó egy „időszakos mesterséges víztestként” definiálható leginkább, (területe 127 km²) amely az 1973-ban megépített Kiskörei Duzzasztómű „hozadékaként” a Felső-Tisza vidéki áradások megelőzésének, valamint az Alföld ideálisabb vízutánpótlásának okán jött létre.  A tónak és ahhoz tartozó összetett vízi világnak, mára már teljesen kialakult lenyűgöző természeti képe, egyedi hangulata, sajátos ökológiája van. Ez a vidék nagyrészt a Hortobágyi Nemzeti Park részeként, (annak bemutató területeként) működik, mely egyben (1999. óta) az  UNESCO Világörökség részét is képezi.

Bringatúránk alkalmával ezt a csodálatos vízi világot tekerjük körbe nyugodt tempóban, és mindent megnézünk, ami csak utunkba kerül…

Az oda-vissza utazás szervezetten, bérelt autóbusszal történik. A bringákat a szokásos módon kerékpárszállító tréleren szállítjuk.

2023. 05. 06-án, szombat este a szállásunk Tiszafüreden lesz, a helyi kempingben. Itt önnálló faházakban 2x2 ágyas szobák, (+ konyha, fürdőszoba, WC) áll rendelkezésre.

Étkezés: önellátó! A kempinghez közel étterem, kocsma és élelmiszer bolt is található.

 

Részletek:

O. nap, 2023. 05. 05-én péntek du. 18.00-kor a bringák felpakolása a kerékpárszállító trélerre a békéscsabai Penny áruház parkolójában. A bringák egy magánház zárt udvarán fognak éjszakázni.

 

 

 1. nap: 2023. 05. 06. (szombat) Indulás különjáratú bérelt autóbusszal

 

05:00-kor a békéscsabai Penny parkolóból.

 

Felszállási lehetőség az útvonal szerint még:

 • Békés Penny parkoló, 05:20 majd
 • Szeghalom Lidl parkoló kb. 06 órakor.

 

Utazás folyamatosan a Tisza-tóhoz. Érkezés kb. 8-9 óra között a tiszafüredi kempingbe, ahol majd az éjszakát is töltjük. Lepakoljuk a bringákat és a csomagokat, majd egy gyors átöltözés után nekiindulunk első napi túrának.

A túraprogramunk 2 napra van tervezve, éppen azért, hogy nyugodt tempóban tudjuk körbe bringázni az egész tavat.  A két rész „északi-kör”, kb 45 km, (Tiszafüred, Poroszló, Ároktő, kompozás... majd vissza Tiszacsege,Tiszafüred útvonalon)  a „déli-kör” kb. 70 km. (Tiszafüred, Poroszló, Sarud, Dinnyéshát, Kisköre, Abádszalók, Tiszaörvényes, Tiszafüred).

 

Azt, hogy melyik szakasszal kezdjük az első napon, majd az időjárási és egyéb tényezők figyelembevételével a Túravezető dönti el. A bringás túraútvonal nagyrésze aszfaltozott kerékpárút, amely többnyire a gátkoronán fut végig. Viszont lesz benne pár km gyengébb minőségű vegyes burkolatú szakasz is amire figyelni kell. (Tartalék belsőt mindenki hozzon magával!) Jó hír, hogy komolyabb szintemelkedéstől ezen a túrán nem kell tartanunk...  

 

 

A Tisza-tavi Ökocentrum híres "3d"-s aqváriuma...

 

2. napon 05.06-án (vasárnap) reggeli után indulunk a ”maradék” szakaszt teljesíteni, de előtte egy informatív látogatást teszünk a híres  Tisza-tavi Ökocentrumban is.

A napi szakasz letekerése után, délután visszatérés a csomagjainkért a tiszafüredi kempingbe. Felpakoljuk a bringákat a szállítótrélerre és a bérelt külön busszal elindulunk hazafelé.

 

A program előre látható költsége: kb. 24 000Ft

Egyesületi, vagy pártolói tagajaink részére 22 000Ft

Amely tartalmazza:

 • A különjáratú autóbuszos utazás költségét,
 • A kerékpár és csomagszállítást (oda- vissza)
 • a szállás költségét
 • a szervezés és túravezetést
 • az egyesületi hozzájárulást.

   A program minimum 15 fő jelentkezésével indul.

Max. létszám 40 fő

 

 

 

Jelentkezni (regisztrálni) IDE KATTINTVA lehet(tett)!

 

A regisztrált jelentkezőktől 5000 Ft előleget (Tisza-tó, bringa 2023) címen kérünk átutalni a Százlábú Egyesület

OTP 11733003-20120564 számlaszámára.

A tiszacsegei kompon 2019-ben

 

Amit a BRINGATÚRÁRA hozni érdemes:

 1db a kerékpártúrára alkalmas kifogástalan állapotú és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpár. +1 db belső gumi tartalékba. Érvényes! személyi igazolvány és lakcímkártya. Vegyes ruházat, (melegebb öltözék is!!), esőkabát, törölköző, fürdőruha, tisztasági csomag, nyári sapka vagy kendő, sportcipő, papucs, vagy szandál, zseblámpa, WC-papír, zsebkendő, napvédő krém, napszemüveg.

Bár ágyneműt kapunk a szálláson, de nem árt még egy hálózsákot is hozni ha hűvösebbre fordulna az idő. (...a busz elbírja)

A kerékpártúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, melynek tudomásul vételét a túra kezdetén minden túratársunknak az aláírásával is igazolnia kell.

 • A túra szervezett formában, túravezető vezetésével és segítségével zajlik.
 • A túrára jelentkezés alapvető feltétele a betöltött 12. életév, és a túratávok teljesítéséhez szükséges minimális erőnlét.
 • A túra előre látható átlagsebessége a sík területen 12 - 20 km/h.
 •  A túra össz. távja kb. 110 km 

 

Szervezés, lebonyolítás: Zanócz Róbert 70/3340841

 

Figyelem!

A rajtunk kivülálló okok miatti változások miatt az esetleges programváltozás jogát fenntartjuk.

 

Előző évi Tisza-tó kerülő programunk rövid fotós (zenés)  beszámolója, az alábbi linkre kattintva nézhető meg:

https://indavideo.hu/video/Bringatura_a_Tisza-to_korul_2019