Vízitúra a Bélesi-tavon

Erdélyi-szigethegység (Románia)

2023.09. 08-10.

Tisztelt Túratársak! Tisztelt Barátaink!

 

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy az idei nyári vízitúrás szezonunkat is egy fantasztikus programmal zárjuk, amely nem mindennapi élménnyekkel és látnivalókkal kecsegtet.

2 napos evezős programunk az Erdélyi-szigethegységben zajlik majd a Szamos folyó forrás vidékén a meseszép Bélesi-tavon.

Az 1100 méteres tengerszint fölötti magasságban található Bélesi-tó (másnéven: Jósikafalvai-tó) egy, a Gyalui-havasokban elhelyezkedő mesterséges víztározók közül, mely a Pádisi fennsíkról eredő Meleg-Szamos vizét duzzasztja fel.

 

A tó története 1978-ig nyúlik vissza, amikor is elkezdték a kereszt- gát építését. A 94 méter magas, 410 méter széles völgyzáró gát kb. 225 millió köbméter vizet képes maga mögé utasítani 825 hektár területen. A tó leghosszabb ága magas vízállás esetén eléri a 19 - 20 km - t, de e mellett még van egy 7- és egy 2 km hosszú mellékága is. A víz átlagmélysége 80 - 90 méter, de bizonyos pontokon eléri a 130 - 140 métert is.

 

 

A Béles nevű település hajdan a most víz alatt álló völgy mélyén terült el. A katlan szélessége néhol alig érte el a 20 - 25 métert. Az 1970-es évek végén a falut lebontották, a lakosokat felköltöztették a közeli hegy tetejére. Egyedül a templom maradt állva, mely egy dombra épült. Nyáron, alacsony vízállás esetén a tornya kilátszott a vízből néhány évvel ezelőttiig, amikor ugyanis a víz nyomásának következtében összerogyott. A tó és annak lenyűgöző környezete egyre közkedveltebb az ide látogató turisták körében.

 

1.nap:

Találkozó 2023.09. 08-án (pénteken!!)  15:00 óra  Békésen a Kishajó-Kikötőben. Utazás a Romániai helyszínre 9 személyes kisbuszokkal, vagy saját autókkal.  Ez esetben a részvételi díjból lejön a -7000Ft /fő (személyszállítás költsége) Az indulást követően kb. 3-4 órás folyamatos utazással érünk  a kora esti órákban Kalotaszentkirályra. Útközben bevásárlási lehetőség a helyi élelmiszerboltban (Szupermarketben) Hivatalos fizető eszköz a Román Lei! (Ron) Nagyobb üzletekben kártyával is lehet fizetni.

 

Figyelem!

Akik nem tudnak (vagy nem akarnak) együtt indulni az első napon du.15 órakkor Békésről a kisbuszokkal, és saját járművel utaznak ki Romániába, azok csatlakozhatnak a csapathoz Kalotaszentkirályon is 17-20 óra között.

20 órától a helyszinen közös vacsora!

 

 

 

1. éjszaka: Kalotaszeg központjában Kalotaszentkirályon vendégházakban, 2 ágyas szobákban. Este bőséges erdélyi melegvacsorával várnak minket a helyi vendéglátóink!!

2. éjszaka: a Bélesi-tó partján saját sátrakban. Esti közös vacsora: szalonna és mittite (miícs) sütés a parton!

 

 

 

2.nap (szombat)

Kora reggeli indulás a panzióból, a k.b. 25 km-re található a Bélesi-tó partjára, ahol vízre tesszük kenujainkat és bepakoljuk a két napra való felszereléseinket. (sátrak, hálózsákok, világító eszközök, élelmiszer ivóvíz, , egyéb inni valók stb..) Minden kenuhoz max. 2db műanyag hordót tudunk biztosítani. Az autók a parkolóban maradnak, hiszen ugyanide érkezünk vissza másnap.

 

 

A vízre szállást követően nyugati irányba evezünk a víztározón, egészen a meleg Szamos betorkolásáig, (kb.19km) Útközben több pihenőt és strandolást (fürdőzést, bámészkodást) is beiktatunk. Késő délután táborhelyet keresünk magunknak közvetlenül a tó partján. (van néhány bevált helyünk) és felállítjuk sátrainkat. Este szalonna és és mitite (miícs) sütős "tábortűz program", langyos sörrel, híg fröccsel..

 

 

Másnap (vasárnap) reggel lebontjuk a sátrainkat bepakolunk a kenukba és evezünk visszafelé a kiindulási pontra, ahol az autókat és a kisbuszokat is hagytuk. Útközben beevezünk a tó néhány izgalmasabb oldalsó ágába is gyönyörködni.

Ez a vízitúra programunk limitált, a résztvevők számát tekintve. Max. 24 fő!!

Ezért a jelentkezéseket a regisztráció és a foglaló (előleg) átutalásának sorrendjében tudjuk csak alapul venni!

(Amíg a jelentkezési felület kék színű, addig tudunk jelentkezéseket elfogadni....)

 

 

Részvételi díj: 32 000Ft/fő

Saját autóval, vagy egyéni utazással: 25 000Ft/fő

 

Amely tartalmazza:

  • A személyszállítást Békés, - Nagyvárad, Kalotaszentkirály- Bélesi-tó,- (és vissza) Bélesi-tó- Kalotaszentkirály, Nagyvárad, Békés útvonalon.
  • A vízitúra eszközök (kenuk, evezők, mentőmellények, vízhatlan-hordók, kötelek, szivacsok stb…bérleti díját.
  • A kenuk, a csomagok, és az egyéb felszerelések szállítási költségét, Békés- Kalotaszentkirály- Bélesi-tó- Békés útvonalon
  • Az első esti szállás, és a félpaziós (meleg vacsora és a másnapi reggeli) ellátásának díját!
  • A szervezés és a lebonyolítás költségeit.
  • Az egyesületi hozzájárulást.

 

Jelentkezés, regisztráció:

 

Erre a sorra kattintva!

 

A 10 000Ft helyfoglaló előlegeket a Százlábú Egyesület 11733003-20120564-es számlaszámára kérnénk utalni.

Az utaláskor a közlemény rovatba kérnénk a nevet, (neveket) valamint a "Bélesi-tó vízitúra 2023"

 kifejezést is feltüntetni a kellő azonosíthatóság érdekében.

További részletek: Zanócz Róbert 70/3340841

szazlabuprogram@gmail.com.