Szezonnyitó gyalogtúra a Sebes-Körös szurdokvölgyében

és a Lazuri-szorosban.

2024. 04. 13

Évadkezdő túraprogramunkkal igen- igen "belecsapunk a lecsóba", hiszen ezen a napon a túratervek szerint a szokásosnál is gazdagabb látnivalókban, és autóbusszal megtett panoráma útszakaszokban lesz részünk.

Bérelt különjáratú autóbusszal érkezünk Nagyszalonta, Nagyvárad, Élesd útvonalon a Sebes-Körös-szurdokvölgyének két része között fekvő Vársonkolyos (Ro) településre. A faluból folyásiránnyal szemben indulunk el, és érkezünk rövid séta után, a mészkő sziklafalakkal övezett szurdokba. A Sonkolyosi-szurdok sziklái nem olyan magasak, mint a Révi-é, de cserébe itt szűkebb helyen, és függőleges falak között robog a Körös...

Az első megállónk a Nagy Magyar-barlanghoz átvezető függőhídnál lesz. Itt az érdeklődők belépőjegy fejében megnézhetik a barlangot, melynek látványos nyílása a történelmi Magyarország alakját idézi. Azoknak, akik jó erőben érzik magukat egy kb. 1,5 km hosszú 80 m szintemelkedésű kitérőt ajánlok, mely a Körös jobb oldalán lévő hegyre vezet, ahonnan igen szép kilátás nyílik a szurdokra.

A ketté vált csapat a szurdok első függőhídjánál találkozik, ahol ismét két alternatíva nyílik. Azokkal, akik nem riadnak vissza egy rövid de meredek emelkedőtől, a függőhídon átkelve felmászunk a szurdok peremére (40 m emelkedés) és immár a folyó bal oldalán megyünk a találkozási ponthoz. A többiek a folyó jobb oldalán a vasút mentén jutnak el a Sonkolyosi Állomáshoz, ahol a ketté vált csapat ismét egyesül.

 

2023-ban a Nagy Magyar-barlangnál

A Sonkolyos település folyás szerinti "alsó" végében már kezdődik is a Révi-szurdok völgy. Itt a vasúttal párhuzamosan futó vízparti ösvényen haladunk a Zichy-Cseppkőbarlang megállójáig. A megálló közeléből és a hídról már megpillantjuk a Sebes-Körösbe ömlő vízesést. A vízesést a barlang vízéből kiváló mészkő (travertínó/mésztufa) hozta létre és a rá telepedő mohák színezik zöldre.

Ha időben úgy állunk és éppen indul látogató csoport, akkor a cseppkőbarlang megtekintése is belefér a programba néhány Lei-es belépő megfizetését követően. A rövid pihenő után immár a folyó bal partján túrázunk tovább. 1,5 -2 kilométer könnyű gyaloglás után érjük el az előre küldött buszunkat.

 

 Ezután autóbuszunkkal a Sebes-Körös forrás vidékét elhagyva felkapaszkodunk egy hatalmas karszt-plató tetejébe ahol csodálatos panoráma úton haladunk délnyugati irányban hazafelé. Ez, az igen látványos sziklás terület egy igazi vízválasztó a két Körös (Sebes és a Fekete-Körösök) forrásvidéke között.

Rövid utazást követően ismét leszállunk az autóbuszról és egy kis levezető "sétálós" túrát teszünk még a rendkívül bájos  Lazuri -szoros "alsó" szakaszán is.

Ezután visszaülünk a buszra és Belényesen, majd a Borzi-szoroson keresztül  a Fekete-Körös kanyargós völgyében haladva érünk a Nagyszalontai határra.

Békéscsabára való visszaérkezésünk előreláthatólag 20 óra körül várható.

 

A túra hossza kb. 8 +3 km 

Emelkedő szintkülönbség: 50 vagy 160 m

A gyalogtúra ideje  kb.  6 +1 óra

 

Nehézségi fok: KÖNNYŰ TÚRÁK

 

   A túrára kényelmes túrabakancsot, vagy túracipőt, (ha lehet akkor minél vízállóbbat) esetleg kamáslit, (lábszárvédő) kis hátizsákot, (nem nylon szatyrot!) 1 napra elegendő táplálékot, energia pótlót, esetleg gyümölcsöt, innivalót, esőkabátot (nem esernyőt!!!) váltó ruhát és váltó cipőt  javaslunk hozni. (Ez utóbbiakat, lehet a buszban is hagyni a túrák ideje alatt.)

 

 A túraprogramot Gila Csaba túravezető vezeti

 

+36/70-6100878

___________________________

Figyelem!

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél kötelező a határátlépés miatt!

 

2024. 04. 13-án reggel, a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05.00 Békés, Penny áruház parkolója
  • 05.20 Békéscsaba, autóbusz- pályaudvar melletti Penny áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba, Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula, Penny áruház parkolója

 

 

Részvételi költség:

Egyesületi (vagy pártoló) tagjaink részére: 8000Ft

Egyéb résztvevőknek 10 000Ft.

Gyerekeknek (14 év alatt) kedvezményesen 5000Ft

Százlábú Egyesület számlaszáma: OTP 11733003-20120564

A befizetéskor a közlemény rovatba a "szezonnyitó túra"  azonosító kifejezést és a résztvevő(k) nevét kérnénk feltüntetni.

 

Jelentkezni (regisztrálni) programra:

Erre a programunkra sajnos minden hely betelt.

 

ERRE A SORRA KATTINTVA

lehet

 

Figyelem Fontos!

 

A sikeres regisztrációt követően, és csak is a részvételi díj befizetése után válik a jelentkezés elfogadottá, amelyről késedelem nélkül visszajelentést küldünk a megadott e-mail címre.

 

 

 

 Tagja (vagy pártoló tagja) kíván lenni Egyesületünknek? 

Soha sem késő!

A részletekről

 

ITT OLVASHAT!