A Sebes-Körös szurdokvölgyében

Vársonkolyostól - Révig (Ro)

 Könnyű túra a Föld napján a Sonkolyosi- és a Révi-szorosokban

 2023. 04. 22.

A túra leírása:

Bérelt különjáratú busszal érkezünk a Sebes-Körös-szurdokvölgyének két része között fekvő Vársonkolyos településre. A faluból folyásiránnyal szemben indulunk el, és érkezünk rövid séta után, a mészkősziklafalakkal övezett szurdokba. A Sonkolyosi-szurdok sziklái nem olyan magasak, mint a Révié, de cserébe itt szűkebb helyen, és függőleges falak között robog a Körös.

Az első megállónk a Nagymagyar-barlanghoz átvezető függőhídnál lesz. Itt az érdeklődők belépőjegy fejében megnézhetik a barlangot, melynek látványos nyílása a történelmi Magyarország alakját idézi. Azoknak, akik jó erőben érzik magukat egy kb. 1,5 km hosszú 80 m szintemelkedésű kitérőt ajánlok, mely a Körös jobb oldalán lévő hegyre vezet, ahonnan igen szép kilátás nyílik a szurdokra.

A ketté vált csapat a szurdok első függőhídjánál találkozik, ahol ismét két alternatíva nyílik. Azokkal, akik nem riadnak vissza egy rövid de meredek emelkedőtől, a függőhídon átkelve felmászunk a szurdok peremére (40 m emelkedés) és immár a folyó bal oldalán megyünk a találkozási ponthoz. A többiek a folyó jobb oldalán a vasút mentén jutnak el a sonkolyosi állomáshoz, ahol a ketté vált csapat ismét egyesül.

 

 

A Sonkolyos település alsó végében már kezdődik is a Révi-szurdok. Itt a vasúttal párhuzamosan futó vízparti ösvényen megyünk a Zichy-barlang megállójáig. A megálló közeléből és a hídról már megpillantjuk a Sebes-Körösbe omló vízesést. A vízesést a barlang vízéből kiváló mészkő (travertínó/mésztufa) hozta létre és a rá telepedő mohák színezik zöldre.

Ha időben úgy állunk és éppen indul turnus, akkor a cseppkőbarlang megtekintése is belefér a programba néhány Lei-es belépő megfizetését követően.

A rövid pihenő után immár a folyó bal partján túrázunk tovább. 1,5 -2 kilométer könnyű gyaloglás után érjük el az előre küldött buszunkat.

 

 

A túra hossza kb. 9 km

Emelkedő szintkülönbség: 150 m

A túra ideje  kb.  6 óra

 

Nehézségi fok: KÖNNYŰ TÚRA

 

 

 

  A túrára kényelmes túrabakancsot, vagy túracipőt, (VÍZÁLLÓT!) esetleg kamáslit, (lábszárvédő) kis hátizsákot, (nem nylon szatyrot) 1 napra elegendő táplálékot, energia pótlót, esetleg gyümölcsöt, innivalót, esőkabátot (nem esernyőt) váltó ruhát és váltó cipőt  javaslunk hozni. (Ez utóbbiakat, lehet a buszban is hagyni a túra ideje alatt.)

 

 A túraprogramot Gila Csaba túravezető vezeti

 

+36/70-6100878

___________________________

Figyelem!

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél kötelező a határátlépés miatt!

 

2023. 04. 22-én reggel, a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05.00 Békés, Penny áruház parkolója
  • 05.20 Békéscsaba, autóbusz pályaudvar melletti Penny áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba, Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula, Penny áruház parkolója

 

Részvételi költség:

Egyesületi (vagy pártoló) tagjaink részére: 7000Ft

Egyéb résztvevőknek 9000Ft.

Gyerekeknek (14 év alatt) kedvezményesen 5000Ft

 

Százlábú Egyesület számlaszáma: OTP 11733003-20120564

A befizetéskor a közlemény rovatba az "Túra a Föld Napján 2023" azonosító kifejezést és a résztvevő(k) nevét kérnénk feltüntetni.

FIGYELEM!

 

Sajnos erre a programunkra már nem lehet jelentkezni,

mert minden

rendelkezésre álló hely betelt.

 

 Várólistára jelentkezni e-mailban: szazlabuprogram@gmail.com

 

 

 Tagja (vagy pártoló tagja) kíván lenni Egyesületünknek? 

Soha sem késő!

 

A részletekről

 

ITT OLVASHAT!