A Százlábú Egyesület ez évben is szeretettel vár minden

érdeklődőt a soron következő


 XI. Körösök Völgye

 Határtalan Vízi Vándortúrájára!

(Románia - Magyarország)

 

Az öt napos (3+2) túraprogramunk az idén is a csodálatos Fekete-Körösön zallik, majd a romániai és magyarországi szakaszokon. Ám a hagyományoktól kissé eltérve az idén, ezt a közel 150 km-es fantasztikusan látványos és izgalmas távot, 2 egymást követő hétvégén evezzük végig.

Az Erdélyi-szigethegységben eredő Fekete-Körös, a Nagy-Bihar csúcsáról (1848m) eredve, a Belényesi-medencén végig kanyarogva, a Béli-hegységet áttörve, a Borzi-szoroson keresztül ér a dimbes-dombos Tenkei- "magaspartokhoz". Ezután fokozatosan lassúlva, de még folyamatosan kanyarogva gyönyörű, szebnél szebb és szinte érintetlen területeken keresztül visz a hátán minket az alföldi területek felé.

Az idén már XI. alkalommal vágunk bele, ebbe a semmihez sem hasonlítható kalandba. A célunk ismételten, hogy végig evezzük a Fekete-Köröst a hegyek lábától, Romániából, egészen a Fehér-Körössel való egyesüléséig amelyet már Magyarországon találunk, és Szanazugnak hívunk.

Itt születik a Kettős-Körös!

 

Nagyítható térképhez kattintson a képre!

 

Figyelem!

A regisztrációs felület az ismertető cikk legalján található!

 

 I. túra

 

A pünkösdi hosszú hétvégén 2023. 05. 27-29.

Köröstárkány- Belényesújlak- Gyanta- Tenke  szakaszon 

 

1. evezős nap/szombat  Köröstárkány, -Belényes, -Belényesújlak (20km)

2. evezős nap/ vasárnap Belényesújlak, Borzi-szoros, Sólyom, Belényesszentmiklós,- Gyanta, (22km)

3. evezős nap/ Hétfő (Pünkösd) Gyanta, Ripai-magaspart, Tenke (17km)

 

  valamint az azt követő hétvégén:

_____________________________________________________________

 

II. túra

 

2023. 06. 03-04.

Tenke- Nagyzerind- Feketegyarmat- Doboz-Szanazug szakaszon.

 

 1. evezős nap/szombat  Tenke ,Feketetót, Talpas, Tamáshida, Nagyzerind, Feketegyarmat (54km)

 2. evezős nap/vasárnap  Feketegyarmat, Ant, Országhatár, Gyula-városerdő, Szanazug,  (27km)

 

_________________________________________________

 

Általános tudnivalók a túra résztvevői számára:


 A túrán minden résztvevő saját felelősségére vesz részt! Ennek tudomásul vételét az indulás előtt mindenki sajátkezű aláírásával igazolja!

 A túra szervezett formában, túravezetők segítségével és vezetésével zajlik!

A napi túratávok és programok után, a túrázók az éjszakákat előre kialakított (és már sokszor kipróbált) közös táborhelyen töltik lakott területekhez közel, saját sátraikban. Egyéb szálláslehetőségek, pl.vendégházak korlátozott számban rendelkezésre állnak, de ezek többletköltségeit a túra részvételi díja NEM tartalmazza. Ezeket az óhajokat írásban, nekünk címzett e-mailban tudjuk csak fogadni és a helyi szálláshely felé elküldeni. (szazlabuprogram@gmail.com)

Az igénybe vett táborhelyszíneken sörpadok, asztalok, WC-k és tisztálkodási (alap) feltételek a rendelkezésre állnak. A tábori felszereléseket, a személyes csomagokat, sátrakat, szivacsokat, hálózsákokat stb.., zárt teherautó szállítja egyik táborhelyről a másikra. Ezért a kenukban, a túra ideje alatt nem kell felesleges cuccokat cipelni, csak azt, ami a napi programhoz feltétlenül szükséges.

 

A szervezők minden közös táborhelyen töltött este folyamán, bőséges meleg vacsorát biztosítanak a résztvevők számára. Ezért kérjük, hogy mindenki hozzon magával evőeszközt, + mélytányért, esetleg bögrét. (ne törékenyt és ne eldobhatós gyenge műanyagot!) A napi egyéb étkezésekről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A táborhelyek közelében mindenütt találhatók élelmiszerboltok, ahonnan a készleteket fel lehet tölteni. Romániában a Lei (RON) a hivatalos fizetőeszköz. Kérjük költőpénznek azt beszerezni!

A vízitúrára jelentkezők számára a szervezők 3 és 4 személyes törhetetlen polietilén kenukban biztosítanak beülő helyet, melyek a túra kiindulási helyszínén (Köröstárkányban, illetve Tenkén) kerülnek átadásra. Amennyiben már kialakult 3-4 fős legénység szeretne külön kenut kapni a szervezőktől, azt kérnénk e-mailben előre jelezni a szazlabuprogram@gmail.com címen.

A vízitúrát gyakorlott túravezetők vezetik és segítik.

A vízitúrára csak úszni tudó, 18. életévüket betöltött személyek jelentkezését fogadjuk el!

Kivéve, ha valaki  a vízitúrázásban gyakorlott szülővel érkezik, és a szülő gyermekére is teljes mértékű felelősséget vállal, melyet a túra előtt aláírásával igazol. Ebben az esetben az alsó korhatár a betöltött 14. életév!!

A vízitúrán való részvételnél az evezésben való járatlanság nem kizáró ok, de a rutin, és némi gyakorlat e téren komoly előnyt jelenthet...

A szervezők a mentőmellényeken kívül kenunként min. 1 db 30 liter űrtartalmú vízhatlan hordót is biztosítanak a személyes dolgok víztől való védelmének érdekében. (akinek van sajátja, az hozhatja pluszban)

Az egyéb felszereléseket, csomagokat, sátrakat, hálózsákokat, stb... zárt kisteherautó szállítja az állomások között. (csomag előreszállítás)

 

 

Figyelem! Fontos!

A pünkösdi időszakban előfordulhatnak hosszabb-rövidebb záporok, zivatarok is. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy a személyes felszereléseinek, csomagjainak összeállításánál ezt vegye figyelembe. A sátrak méreteit alapul véve ajánlatos  hozni "lépésáló" erősebb fóliát is, amelyet rá lehet teríteni a sátrakra, vagy az egyéb cuccokra.

Továbbá vízicipő, vagy erős gumi szandál különösen ajánlott a kövek miatt!

NEM PAPUCS!

 

 

Amit a Fekete-Körös völgyről tudni érdemes:

"Fekete-Körös völgyi kis trakta"

/Táj, ember, kultúra/

Részlet: 

Vagner Szabó  János

 munkájából.

____________________________________________________

 

I. túra:

2023. 05. 27-29.

 

0. nap:

Gyülekező 2023. 05 .26. péntek du-tól (magyar idő szerint) 17 órától, másnap délelőtt 10 óráig!!!

Köröstárkányban, Ro (románul Tărcaia)  Belényes városától (románul Beiuș) 4 km-re  a Fekete-Körös mellett található helyi sportpályán. Itt, e helyen tesszük vízre kenujainkat és indítjuk túránkat másnap (szombaton)

2023. 05. 27-én 10:00-kor!

 

Figyelem!

Az ez évi (2023. 05.27-29) között megrendezésre kerülő XI. Határtalan Vándortúra/ I. túra és annak indító pontjára Köröstárkányba (Ro) való kiutazás önállóan történik, illetve telekocsis rendszerben ajánlott.

Köröstárkány (Ro) a magyar határtól (Sarkadtól, vagy Gyulától is) kb. 90 km-re található

 

A regisztrált részvevők a regisztrációt és a befizetést követően meghívást kapnak a XI. Határtalan Vándortúra nevű messenger csoportba, ahol tudnak egymásnak üzenni és fuvart/utast keresni. Ennek érdekében kérnénk, hogy facebookon mindenki szíveskedjen "kedvelni" oldalunkat: Körösök-vízitúra 

Ha valaki nem tudja megoldani sehogyan a ki- és visszautazását, az jelezze ugyancsak e-mailben, és megpróbáljuk megoldani valahogyan.

Az autók Köröstárkányban maradnak a túra végéig biztonságos helyen egészen pünkösd hétfő délutánig, (a túra végéig) amikor is a sofőröket egy kisbusz viszi majd vissza Tenkéről Köröstárkányba.

 

A pünkösdi hosszú hétvégén 2023. 05. 27-29.

a túraindítás hivatalos időpontja:

1. nap:  2023. 05. 27. szombat délelőtt (magyar idő szerint) 10:00

Helye: Köröstárkányi (Ro) sportpálya melletti kavicsos folyószakasz.

 

1. evezős nap/szombat  Köröstárkány, -Belényes, -Belényesújlak (20km)

2. evezős nap/ vasárnap Belényesújlak, Borzi-szoros, Sólyom, Belényesszentmiklós,- Gyanta, (22km)

3. evezős nap/ Hétfő (Pünkösd) Gyanta, Ripai-magaspart, Tenke (17km)

 

 

 

Tenkére való beérkezés 05. 29. (Pünkösd hétfőn) kb. 14-15 óra körül. Amíg a sofőröket a kisbusz visszaviszi Köröstárkányba az autóikért, addig a többiek összepakolnak.

Ezután hazautazás.

 

Az I.túra Részvételi díja: 35 000Ft

Amely tartalamazza:

- A törhetetlen kenuk, evezők, hordók, mentőmellények bérleti díját,

(azok ki és vissza szállítását Magyarországról)

csomagszállítást, túravezetést, a tábori szálláshelyek és szolgáltatásaik díját,

Minden este bőséges melegvacsorát, aszisztenciát, parti kiséretet, szervezést.

 

 

Figyelem!

A regisztrációs felület az ismertető cikk legalján található!

 

_____________________

 

 

XI. Körösök Völgye Határtalan Vízi Vándortúra

 

II. túra

 

2023. 06. 03-04.

 

Tenke, - Nagyzerind-Feketegyarmat, (Ro)  -  Doboz-Szanazug (Hu) szakaszon.

 

 

Találkozó (gyülekező)

2023. 06. 02. pénteken délután 15-18:00 óra között Doboz-Szanazugban az Árnyas büfében (vízitúra bázis) Tölgyes u.2018/1

Az autókat itt lehet hagyni, mert vasárnap délután ide lesz a beérkezés is. Kiutazás legkésőbb 18:30-kor Tenkére közösen, bérelt autóbusszal.  Szállás a tenkei Református Egyházközösség vendégházában, és szállásolásra kialakított padlásterében, (matracokon) illetve aki akar, az helyben az udvaron saját sátorban.

 

1. túra nap

2023.06.03. szombat

Túraindítás szombaton reggel 07:00-kor a Tenkei partszakaszról, napi táv 54 km

Ezen a napon igazán változatos meder és terepviszonyok mellett, de még jó sodrással haladunk.

Beérkezés Nagyzerind-Feketegyarmatra a délutáni órákban.

Este birkapörkölt vacsora és közösségi program.

Szállás saját sátrakban, vagy a helyi művelődési házban saját polifoamon vagy szivacson.

 

 

A második túránál a Nagyzerind-Feketegyarmati táborhelyre érkeznek Magyarországról bringás túratársak is, akik közül lesznek néhányan, akik túranemet váltanak és másnap csatlakoznak az evezősökhöz, hogy együtt evezzék végig az utolsó szakaszt Doboz-Szanazugig.

Akik nem eveznek vissza, azok a gáton bicajozva kísérik majd az evezősöket.

 

 

2023. 06. 04. vasárnap

A második evezős napon az indulás Nagyzerindről 09-10 óra között a román határőrizeti szervek ellenőrzését követően. 10-11 óra körül érünk a két ország (schengeni) zöld határához, ahol a magyar határőrizeti szervek is elvégzik vízen az igazoltatást és a kötelező regisztrációt.

A magyar szakaszon több pihenőt és fürdőzést is beiktatunk evezés közben (pl. Sarkad Ökörörmény, Gyula Városerdőn) mert erre már lesz időnk ezen a napon, ugyanis napi távunk a fele lesz az előző napinak. (26 km)

Beérkezés a célba Szanazugba kb.15-16 óra körül, ahol a szervezők egy kis harapnivalóval és innivalóval várják a vándortúrásokat.

 

 

II. túra

 

2023. 06. 03-04.

Tenke- Nagyzerind- Feketegyarmat- Doboz-Szanazug szakaszon.

 

 1. evezős nap/szombat  Tenke, Feketetót, Talpas, Tamáshida, Nagyzerind, Feketegyarmat (54km)

 2. evezős nap/vasárnap  Feketegyarmat, Ant, Országhatár, Gyula-városerdő, Szanazug,  (27km)

 

A II. túránál 2023. 06. 02-04. a tábor helyszínek a következők:

Tenke, (Ro) 06. 02. (péntek este)

Nagyzerind-Feketegyarmat (Ro) 06. 03.

Doboz-Szanazug (Hu) 06. 04.

 

 

Az II.túra részvételi díja: 28 000Ft

 

Amely tartalamazza:

 

A különjáratú bérelt autóbusz díját,

- A törhetetlen kenuk, evezők, hordók, mentőmellények bérleti díját,

(azok ki és vissza szállítását Magyarországról)

Csomagszállítást, túravezetést, a tábori szálláshelyek és szolgáltatásaik díját,

Minden este bőséges melegvacsorát a táborhelyeken, aszisztenciát, parti kiséretet, szervezést.

A kitelepült határellenőrzés (a zöld határon) illetékét,  és szolgálati díjait.

 

FIGYELEM!

 

Mindkét túrán való részvétel esetén

a kedvezményes ár:

 

60 000Ft/fő

 

Jelentkezéseket csak is az időrendben történt regisztráció,

 valamint a foglaló összeg befizetésének sorrendjében tudjuk figyelembe venni.

 

Maximális jelentkezői szám:  max. 40fő!/túra

 

A foglalási összeget: 15 000Ft/fő

 

a Százlábú Egyesület OTP 11733003-20120564 számlaszámára

kérjük utalni.

A közlemény rovatba a regisztrált túratárs nevét, valamint

a Határtalan Vándortúra 1. vagy 2. vagy "mindkettő"

azonosító megnevezést kérnénk beírni.

 

Regisztrálni:

 

ERRE A SORRA KATTINTVA LEHET!

 

 

Jelenleg mindkét túránkra 38 szabad hely áll rendelkezésre.

 

FIGYELEM!

A rajtunk kivülálló okok miatti változások, változtatások jogát fenntartjuk.

 

 

... mozgó filmes anyagok, érdekességek régebbi programjainkról

Hazajárók 2013.  https://www.youtube.com/watch?v=q6oYvVmgho8

Duna Tv: https://www.youtube.com/watch?v=50yMB9BKmcY

III. Körösök Völgye Határtalan Vándortúra 2013