Gyalogtúra a Szegyesdi-völgyben,

látogatás a Medve-cseppkőbarlangban (Ro)

2024. 05. 25

 

Ennek a túránknak egyedülálló sajátossága, hogy 2 (féle nehézségű) túralehetőség közül választhatnak azok,

akik ezen a (vélhetően gyönyörű) májusi napon velünk tartanak.

A két egymással szemben és közel egyidőben haladó gyalogtúráink nehézségi fokai:

A) könnyű, és

B) közepes túra

kategóriájába sorolhatóak.

Programunk első részében még közösen érkezünk bérelt különjáratú autóbuszunkkal a Gyula, Sarkad, Nagyszalonta, Belényes útvonalon, az Erdélyi-szigethegység legjobban ismert és leglátogatottabb cseppkőbarlangjához, a híres Medve-barlanghoz. (Peștera Urșilor)

 

 

A barlang Romániában, Bihar megyében, Kiskoh (Chișcău) település szélén található.

Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus Spelaeus) csontvázról kapta. A barlangot egyedülállóan különleges, sokszínű cseppkövek és alakzatainak látványa teszi felejthetetlenné.

Kiskoh község területén található egykori márványbányában 1975. szeptember 17-én "szokványos" dinamitos robbantást hajtották végre. A robbantás nyomán egy üreg nyílt meg, amelybe a helyi Curta Traian robbantómester kíváncsiságból bemerészkedett. Egyedülálló látványban volt része, aminek a híre az egész környéken hamarosan elterjedt. Az elő feltárást a helyi Barlangászok Egyesülete végezte. A kutatásába később a nagyváradi Körösvidéki Múzeum, a kolozsvári Barlangászati Intézet is bekapcsolódott, majd a Vaskohsziklási Speodava barlangászklub tagjai, Nicolae Brijan vezetésével is segédkeztek a barlang feltérképezésénél.

A barlangot hivatalosan 1980. július 14-én adták át kiépítve és elektromos kivilágítással is ellátva turisztikai hasznosításra. Ily módon lehetőséget teremtettek arra, hogy kisiskolásoktól a nyugdíjasokig bármely korosztály belepillanthasson a földalatti világ rejtelmeibe.

 A barlang hőmérséklete 10 oC egész évben, függetlenül évszaktól és időjárástól. Tavasszal és nyáron is érdemes rétegesen felöltözni a barlang bejárása során. A Medve-barlang páratartalma 97%.

Belépő árak 2024-ben: 40 Lei/fő

Aki nem szeretne a barlangba bejönni azok a barlang előtti nagy parkolóban kialakított piacon (kirakodó vásáron) nézelődhet addig..

 

A barlanglátogatást követően csoportunk nagy valószínűséggel ketté válik, hogy mindenki a saját maga által választott gyalogtúrán vehessen részt.

Az egyik csoport (B) a közepes nehézségű túrát választók, már a Medve-barlangtól déli irányban haladva, a jelzett, illetve néhol kevésbé jelzett, ám igen változatos terepviszonyok között halad „Sighistel” (Kisszegyesd) település irányába. A piros kör jelzést követve célunk lejutni a Kis-Szegyesd patak völgyébe.


 

A csoport másik fele (A) akik a könnyebb túrát választják és az autóbusszal megkerülik a hegység nyugati részét, Kisszegyesd faluba érkezve a gyönyörű ligeterdős patakpart közelében szállnak le a buszról. Ők a patak mentén (folyással ellenkező irányban) a völgyből haladva tudnak a szemből érkező másik csoporttal találkozni.

 

Figyelem!

A túraútvonal e szakasza nagyrészt a patakmederben halad ezért szinte ELKERÜLHETETLEN, hogy ne kelljen többször a vízbe lépni! Ezért a gumicsizma/vízálló bakancs használata erősen ajánlott! Olyan hátizsákot érdemes hozni, amelybe belefér a gumicsizma, vagy a lecserélt túra cipő is. Pót zokniról, váltóruháról érdemes előre gondoskodni.

 

A Szegyesdi-patak mentén több barlangot is találunk.

Sajnos a barlangok nagy részét pár évvel ezelőtt bezárták az illetékesek a „mezei” turisták előtt, hogy megpróbálják megmenteni őket az avatatlan vandál látogatóktól. Ha szerencsénk lesz, akkor még azért néhány kisebb barlangba be tudunk kukkantani útközben…

A túra egyik fénypontja a Schmidl kő-köz, sokszor csupán 1 méteresre szűkülő szurdoka lesz, mely a Szegyesdi-völgy falu felől járható végét is jelenti. Ha ügyesek vagyunk, és jól időzítünk, akkor valahol ezen a tájékon tud találkozni a két szemben haladó gyalogos csoport.

 

 

 

 Figyelem!

Ez a túraprogramunk a "nehézségi fokmérőn"  közepes besorolást kapott tőlünk, (is) de nem a szintkülönbségek leküzdése, hanem az előforduló nehezebb terepviszonyok miatt.

 

Sajátossága a programnak, hogy akik a gyenge kategóriájú programot választják és a patakkal szemben indulnak el a völgyben, (A) azok bármikor visszafordulhatnak és vissza sétálhatnak a várakozó  autóbuszhoz.

 

A határt valószínűleg Nagyszalontánál lépjük át, viszont a visszatérés még nem eldöntött, mert a gyulai határátkelőhely is szóba jöhet.

Érkezés az esti órákban.

A túrák össz. hossza kb. 8 km,

viszont a lassúbb, körülményesebb haladás miatt ez egy kicsit többnek tűnhet majd...

 

Nehézségi fok:

A: KÖNNYŰ ÉS

B: KÖZEPESEN NEHÉZ TÚRA

 

Emelkedő szintkülönbség:

(A) kb. 40m

(B): kb. 100 m

 

A túrák ideje  kb.  5-6 óra

 

 

 

 

 A túraprogramot Gila Csaba túravezető vezeti

 

+36/ 70-6100878

___________________________

Figyelem!

 

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél kötelező a határátlépés miatt!

 

2024. 05. 25-én reggel, a találkozó és csatlakozó helyek a különjáratú autóbusz indulásának

és megállóinak megfelelően a szokásosak:

  • 05.00 Békés, Penny áruház parkolója
  • 05.20 Békéscsaba, autóbuszpályaudvar melletti Penny áruház parkolója
  • 05.30 Békéscsaba, Lencsési lakótelep buszmegállói.
  • 05.45 Gyula, Penny áruház parkolója

Részvételi költség:

Egyesületi (vagy pártoló) tagjaink részére: 8000Ft

Egyéb résztvevőknek 10 000Ft.

Gyerekeknek (14 év alatt) kedvezményesen 5000Ft

 

Százlábú Egyesület számlaszáma: OTP 11733003-20120564

A befizetéskor a közlemény rovatba a "Medve-barlang 2024"  azonosító kifejezést és a résztvevő(k) nevét kérnénk feltüntetni.

 

 

Ez a programunk betelt!

Jelentkezni (regisztrálni) a programra személyenként

 

ERRE A SORRA KATTINTVA

lehetett.

   Regisztráció és részvételi díj befizetése után a megadott e-mail címre hivatalos visszajelzést küldünk.

 

 Tagja (vagy pártoló tagja) kíván lenni Egyesületünknek? 

Soha sem késő!

 A részletekről

 

ITT OLVASHAT!

 __________________________________________________

 

Fontos!

Jelentkezéseket csak is  az  érvényes regisztráció,

és a részvételi díj befizetésének

IDŐRENDJÉBEN tudjuk fogadni!